Persbericht
4 mei 2001, nr. 031
Dr.ir. Van Boekel benoemd tot hoogleraar bij Wageningen Universiteit
Op 1 maart is dr.ir. Tiny van Boekel benoemd tot hoogleraar
Productontwerpen en Kwaliteitskunde aan Wageningen Universiteit. Als
hoogleraar besteedt hij 20 uur per week bij de leerstoelgroep
Productontwerpen en Kwaliteitskunde aan het ontwikkelen van
wetenschappelijke methodieken waarmee de productontwikkeling zodanig
gestuurd kan worden dat ze voldoen aan de wens van de consument. Het
onderzoek van de leerstoelgroep richt zich op de optimalisering van
bestaande en het ontwerpen van nieuwe producten en processen. De wens
van de consument is bepalend voor de manier waarop technologen
levensmiddelen maken. Het modelleren van productkwaliteit krijgt
daarbij grote aandacht. De aanstelling van dr.ir. Van Boekel levert
een aanzienlijke bijdrage aan zowel het onderzoek als het onderwijs in
dit vakgebied.
Het bijzondere van de aanstelling is dat het gaat om een duobaan.
Dr.ir. Van Boekel en zijn collega prof. dr. W.M.F. Jongen hebben de
taken grofweg verdeeld in respectievelijk de integratie van
disciplinaire kennis in de levensmiddelentechnologie en de
optimalisering van kwaliteit in de voedselketen.
Dr. ir. M.A.J.S van Boekel (49), geboren te Veldhoven en woonachtig te
Wageningen, studeerde Levensmiddelentechnologie en promoveerde in 1980
in Wageningen op het proefschrift The influence of fat crystals in the
oil phase on stability of oil-water emulsions. Van 1980 tot 1982
werkte hij als scheikundige bij de Keuringsdienst van Waren in
Rotterdam. In 1982 werd hij universitair docent bij het departement
Agrotechnologie en Voedingswetenschappen van Wageningen Universiteit.
Sinds 1994 is hij bij datzelfde departement aangesteld als
universitair hoofddocent. Deze functie combineert hij sinds 1 maart
2001 met het hoogleraarschap. Van 1984 tot 1997 was hij
studiecoördinator Levensmiddelentechnologie, van 1998 tot 2000
voorzitter van de ROC (RichtingsOnderwijs Commissie)
Levensmiddelentechnologie. Dr.ir. Van Boekel neemt deel aan diverse
Europese onderzoeksprojecten en is betrokken bij de opzet van een
opleiding Levensmiddelentechnologie en Voeding in Burkina Faso. In het
kader van een sabbatical leave bezocht hij in 1989 en 1999 de
Departementen voor Levensmiddelentechnologie van respectievelijk de
Wisconsin-Madison Universiteit te Madison (VS) en de Universiteit van
Leeds (GB). Hij was van 1987 tot 1991 secretaris van de Genootschap
ter bevordering van de Melkkunde, sinds 1996 is hij lid van de
redactiecommissie van het International Dairy Journal, tot 2000 was
hij voorzitter van een commissie van de International Dairy
Federation. Daarnaast is hij lid van een commissie van het Nederlandse
Normalisatie Instituut en is hij adviseur voor de
levensmiddelenindustrie. Rond 1994 heeft hij zijn aandachtsveld
verlegd van zuivel naar meer algemene levensmiddelen.