Wageningen Universiteit

Persbericht

4 mei 2001, nr. 031

Dr.ir. Van Boekel benoemd tot hoogleraar bij Wageningen Universiteit

Op 1 maart is dr.ir. Tiny van Boekel benoemd tot hoogleraar Productontwerpen en Kwaliteitskunde aan Wageningen Universiteit. Als hoogleraar besteedt hij 20 uur per week bij de leerstoelgroep Productontwerpen en Kwaliteitskunde aan het ontwikkelen van wetenschappelijke methodieken waarmee de productontwikkeling zodanig gestuurd kan worden dat ze voldoen aan de wens van de consument. Het onderzoek van de leerstoelgroep richt zich op de optimalisering van bestaande en het ontwerpen van nieuwe producten en processen. De wens van de consument is bepalend voor de manier waarop technologen levensmiddelen maken. Het modelleren van productkwaliteit krijgt daarbij grote aandacht. De aanstelling van dr.ir. Van Boekel levert een aanzienlijke bijdrage aan zowel het onderzoek als het onderwijs in dit vakgebied.

Het bijzondere van de aanstelling is dat het gaat om een duobaan. Dr.ir. Van Boekel en zijn collega prof. dr. W.M.F. Jongen hebben de taken grofweg verdeeld in respectievelijk de integratie van disciplinaire kennis in de levensmiddelentechnologie en de optimalisering van kwaliteit in de voedselketen. Dr. ir. M.A.J.S van Boekel (49), geboren te Veldhoven en woonachtig te Wageningen, studeerde Levensmiddelentechnologie en promoveerde in 1980 in Wageningen op het proefschrift The influence of fat crystals in the oil phase on stability of oil-water emulsions. Van 1980 tot 1982 werkte hij als scheikundige bij de Keuringsdienst van Waren in Rotterdam. In 1982 werd hij universitair docent bij het departement Agrotechnologie en Voedingswetenschappen van Wageningen Universiteit. Sinds 1994 is hij bij datzelfde departement aangesteld als universitair hoofddocent. Deze functie combineert hij sinds 1 maart 2001 met het hoogleraarschap. Van 1984 tot 1997 was hij studiecoördinator Levensmiddelentechnologie, van 1998 tot 2000 voorzitter van de ROC (RichtingsOnderwijs Commissie) Levensmiddelentechnologie. Dr.ir. Van Boekel neemt deel aan diverse Europese onderzoeksprojecten en is betrokken bij de opzet van een opleiding Levensmiddelentechnologie en Voeding in Burkina Faso. In het kader van een sabbatical leave bezocht hij in 1989 en 1999 de Departementen voor Levensmiddelentechnologie van respectievelijk de Wisconsin-Madison Universiteit te Madison (VS) en de Universiteit van Leeds (GB). Hij was van 1987 tot 1991 secretaris van de Genootschap ter bevordering van de Melkkunde, sinds 1996 is hij lid van de redactiecommissie van het International Dairy Journal, tot 2000 was hij voorzitter van een commissie van de International Dairy Federation. Daarnaast is hij lid van een commissie van het Nederlandse Normalisatie Instituut en is hij adviseur voor de levensmiddelenindustrie. Rond 1994 heeft hij zijn aandachtsveld verlegd van zuivel naar meer algemene levensmiddelen.