Vlaamse Volksunie

VU bepleit openstelling burgerlijk huwelijk en adoptierecht voor holebi's (04/05/01)

Naar aanleiding van Roze Zaterdag vraagt de Volksunie aandacht voor haar pleidooi voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk evenals van het adoptierecht, voor partners van hetzelfde geslacht. Voor de VU vormt de gemeenschap een instrument van integratie en insluiting, niet van uitsluiting. De partij benadrukt dat men geen duurzame gemeenschap kan opbouwen wanneer 10% van de samenleving wordt uitgesloten.

Naast de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor holebis wenst de VU reeds op korte termijn de huidige sociaalrechterlijke en fiscale discriminaties weggewerkt te zien.

De VU wil homo- en lesbische koppels de mogelijkheid geven om te adopteren. Hierbij dient, net zoals bij elk ander adoptiedossier, het belang van het kind steeds voorop te staan. Wel moet het vigerend Internationaal Privaatrecht in rekening gebracht worden waardoor, naar Nederlands model, buitenlandse adoptie vooralsnog dient te worden uitgesloten.

Tot slot herinnert de VU de meerderheidspartijen - dezer dagen overlopend van de goede intenties - aan het wetsvoorstel van VU-kamerlid Els Van Weert waardoor een einde wordt gesteld aan de discriminatie van holebi-koppels met kinderen. In het huidig wettelijk kader kan de partner van een homoseksuele ouder geen ouderlijk gezag uitoefenen over het kind dat hij of zij met zijn of haar partner opvoedt.

Het voorstel-Van Weert verleent de biologische ouder en een persoon waarmee de ouder een relatie heeft, de mogelijkheid om via de jeugdrechtbank samen belast te worden met het ouderlijk gezag. Dat kan sowieso als het biologische ouderschap maar vaststaat ten opzichte van één ouder. In de hypothese dat de afstamming ten opzichte van de biologische vader en moeder vaststaat, staat dezelfde optie open mits voldaan is aan een dubbele voorwaarde: de ouder en zijn partner moeten gedurende minstens één jaar samen het kind hebben opgevoed, en de biologische ouder moet gedurende drie jaar alleen het ouderlijk gezag hebben uitgeoefend. Bij het verzoekschrift kan een verzoek tot wijziging van de familienaam worden gevoegd.

Dezelfde mogelijkheid staat open voor koppels van wie één partner een kind heeft geadopteerd.

Aan het gezamenlijk gezag zijn rechten en plichten verbonden: de partners die het gezamenlijk ouderlijk gezag uitoefenen zijn verantwoordelijk over de persoon en over de goederen van het kind. De persoon die samen met de ouder het ouderlijk gezag uitoefent is verplicht levensonderhoud te verstrekken aan het kind. Deze verplichting kan blijven verder bestaan nadat de partners uit elkaar zijn gegaan.

In het wetsvoorstel wordt uitdrukkelijk voorzien dat de partner van de biologisch ouder, bij overlijden van de ouder, de voogdij uitoefent over het kind.
De jeugdrechtbank moet diverse belangen tegenover elkaar afwegen. Er wordt rekening gehouden met de partner van de biologische ouder, maar ook met de biologische ouder zelf.

Zo kan de partner van de biologische ouder nooit het ouderlijk gezag uitoefenen, wanneer beide biologische ouders titularis zijn van het ouderlijk gezag. Uiteraard moet elke beslissing genomen worden vanuit het belang van het kind, en moet een kind ouder dan twaalf jaar voorafgaandelijk worden gehoord.

Met dit initiatief wordt op korte termijn alvast één stap gezet in de richting van de gelijke behandeling van hetero- en homoparen.

Auteur:
VU-nationaal
Fons Borginon, algemeen voorzitter a.i. en Els Van Weert, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be