Kritiek op EU bij behandeling wetsvoorstel 'Rome II'

De behandeling van het wetsvoorstel Rome II is op stevige kritiek gestuit. Doorgaans wordt een concept wetsvoorstel openbaar behandeld, waardoor het mogelijk is commentaar te geven. Het voorstel Rome II is echter niet openbaar behandeld, om het behandelingsproces te versnellen. Het ontlopen van dit publieke debat is bij een aantal criteria niet in goede aarde gevallen, mede omdat het voorstel belangrijke implicaties voor de ontwikkeling van e-commerce in Europa heeft.

Rome II, het vervolg op het EEG Verbintenissenverdrag, Rome I, houdt zich bezig met de vraag welke recht tussen twee partijen afkomstig uit verschillende landen van toepassing is op de overeenkomst. Als bedrijven onderling zaken doen dan kunnen de partijen contractueel vastleggen welk recht van toepassing is op de overeenkomst. Doet een bedrijf echter zaken met een consument, dan is altijd het recht van toepassing van het land waar de consument woonachtig is. In theorie betekent dit dat een bedrijf zich dus met tientallen verschillende rechtssystemen geconfronteerd ziet.

Dit is met name nadelig voor het midden- en kleinbedrijf, omdat deze bedrijven niet genoeg middelen hebben om effectief rechtszaken te kunnen voeren in alle verschillende lidstaten. De nieuwe regels zullen volgens critici het MKB, maar ook buitenlandse ondernemingen afschrikken om in Europa e-commerce initatieven te ontplooien.

Volgens critici is het niet openbaar behandelen van dit wetsvoorstel een vorm van vluchtgedrag van de EU.