CDA

Jacob Reitsma: Kritische vragen over rol NS op Koninginnedag in Amsterdam

CDA-Tweede Kamerlid Jacob Reitsma heeft kritische vragen over de wijze van opereren van de NS op Koninginnedag in Amsterdam. Hij heeft onder andere de vraag waarom de NS niet voorbereid was op de drukte getuige het tekort aan materieel en personeel. Daarnaast heeft hij gevraagd waarom het aan de treinreizigers werd toegestaan om te voet over het spoor richting Amsterdam te lopen. Een andere vraag van Reitsma is waarom naast Amsterdam ook het gehele treinverkeer in andere steden volkomen stil kwam te liggen, zoals bijvoorbeeld Eindhoven en Utrecht. Reitsma vraagt zich ook af waarom later op de avond onvoldoende alternatieven, zoals busvervoer beschikbaar waren.

In de eerstkomende procedurevergadering van de Vaste Commissie Verkeer en Waterstaat staat de gang van zaken rond het spoor op Koninginnedag op de agenda.

De eerste taak van de NS is mensen te vervoeren
Jacob Reitsma: "De eerste taak van de NS is mensen te vervoeren. Als dit niet op een juiste manier, of zelfs helemaal niet is gebeurd, dan is de NS nalatig. De NS komt dan haar prestatie-afspraken niet na. In het overgangscontract van de NS staat dat ze deze afspraken wel moeten vervullen. In hetzelfde overgangsrapport staat dat de NS bij vertragingen langer dan een uur verplicht is de reizigers te compenseren met een vergoeding. Dit betekent dat de gestrande reizigers recht hebben op een compensatie van de NS."

"De schade die is ontstaan na de ongeregeldheden rond het centraal station van Amsterdam moeten in eerste instantie verhaald worden op de daders. Deze moeten achterhaald proberen te worden via video-opnamen die op Koninginnedag zijn gemaakt. Voor de schade die niet te verhalen is, is het de moeite waard om te onderzoeken of de NS hiervoor verantwoordelijk voor is."