CDA

CDA: Bedrijfsleven moet zelf optieregelingen en topinkomens aanpakken

FNV-voorzitter De Waal pleitte tijdens zijn 1-meirede voor een nieuwe vorm van belasting die inkomen van topmanagers maximaliseert tot 3 miljoen gulden op jaarbasis. De opbrengst voor deze belasting moet bestemd zijn voor de allerarmsten op de wereld. Het CDA vindt de suggestie van De Waal nogal goedkoop en niet uitvoerbaar. Van boven opleggen werkt niet, beter is het mensen aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het CDA pleit voor vastleggen van regelgeving voor optieregelingen en topinkomens door de ondernemingen zelf.

Vice-fractieleider en financieel specialist Jan Peter Balkenende: "Ook de president van de Nederlandse Bank, de heer Wellink, hekelde de exorbitant hoge salarissen van topmanagers. De uitspraak dat deze hoge salarissen nodig zijn voor het behouden van onze concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland vind ik eenzijdig en een beetje eng. Topmanagers binnen een onderneming kunnen niet verwachten dat ze veel meer gaan verdienen terwijl ze zelf roepen naar het overige personeel om loonmatiging. De uitspraken van De Waal kunnen veel breder getrokken worden, zo verdienen topmensen in grote ondernemingen veel aan optieregelingen. Ook hier zou meer duidelijkheid over moeten komen."

"Het idee van De Waal is echter zeker niet de oplossing. Nogal een losse flodder, zou ik zeggen. Het bedrag van 3 miljoen gulden is totaal willekeurig bepaald. Daarnaast zou de regeling alleen gelden voor topmanagers in het bedrijfsleven. Maar wat denk je van de inkomens van topsporters? De schaatser Romme heeft bijvoorbeeld een hoger inkomen dan een topman bij Philips. Het laatste grote bewaar tegen het voorstel van De Waal is dat het bedrijfsleven de regelgeving makkelijk kan omzeilen door betalingen te laten verlopen via het buitenland."

"Als je het probleem echt wilt aanpakken, moet dit gebeuren vanuit de bedrijven zelf. De top van het bedrijfsleven moet eigen verantwoordelijkheid nemen. Moreel leiderschap zorgt ervoor dat de normale verhoudingen in het bedrijfsleven weer terugkeren. Zorg voor duidelijkheid binnen de ondernemingen, neem als voorbeeld de Verenigde Staten. Daar verdienen topmensen weliswaar zeer hoge salarissen, maar daar doet niemand geheimzinnig over. De cijfers zijn bekend door de hoge transparantiegraad in de ondernemingen," aldus Jan Peter Balkenende