Persbericht
NIK verheugd over behoud Joodse panden Tulpstraat
Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap heeft met vreugde kennis genomen van de onverwachte wending in de zaak van de dreigende sloop van historische bebouwing aan de Amsterdamse Prof. Tulpstraat. De Amsterdamse wethouder P.C. Krikke krijgt lof van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Zij wist Delta Lloyd verzekeringen, eigenaar van de panden, er van te overtuigen dat voor behoud van de panden gekozen moest worden.
De straat werd voor de oorlog bewoond door voornamelijk Joodse Amsterdammers, grotendeels werkzaam in de diamantindustrie. De woningen zijn op zodanige wijze gebouwd en nog immer in authentieke staat, dat aan Joodse spijswetten op eenvoudige wijze gevolg kon worden gegeven. Na de oorlog nam het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap er zijn intrek. De vooroorlogse kantoren van het kerkgenootschap waren niet meer beschikbaar. In de Prof. Tulpstraat werd het NIK weer geactiveerd nadat het in de oorlogsjaren haar activiteiten had moeten staken.
De Vereniging behoudt de Tulp, ondersteund door de architecten Izak en Cootje Salomons en prof. dr. Arnold Heertje, alsmede het Centraal Joods Overleg en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap hadden zich sterk gemaakt voor behoud van de historische panden.
Amsterdam, 2 mei 2001
Meer info: Ruben Vis, tel. 020-644 9968
Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap houdt zich globaal gedefinieerd bezig met identiteitsversterking van de Joden in Nederland en de behartiging van hun belangen. Van het NIK maken meer dan dertig Joodse Gemeenten en hun individuele leden deel uit. Het NIK wordt bestuurd door de Centrale Commissie die twee keer per jaar vergadert en die uit haar midden de leden van de Permanente Commissie (dagelijks bestuur) kiest.