Provincie Utrecht

Persbericht
988063200

Provincie en betrokken partijen stellen regiovsie GGZ op

GS zijn akkoord gegaan met de nieuwe regiovisies voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in de provincie Utrecht. Er is zowel een regiovisie ontwikkeld voor de regio Utrecht-Oost, als een regiovisie voor Midden-Westelijk Utrecht waarin de stad Utrecht een hoofdrol in speelt. Met deze regiovisies wordt vooral beoogd om het aanbod van psychiatrische zorg beter aan te laten sluiten op de individuele behoeften van de patient. Onder verantwoordelijkheid van twee stuurgroepen, waarin gemeenten, zorgaanbieders, zorggebruikers, het zorgkantoor ANOVA en de provincie Utrecht zijn vertegenwoordigd, zijn verbeterpunten opgesteld. Per regiovisie is een werkprogramma gemaakt.

Openbare GGZ

Een speciaal gebied vormt de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ). Hierbij gaat het om vaak moeilijk bereikbare mensen, met problemen op meerdere gebieden, die in de regel zelf geen hulpvraag stellen. Bij deze mensen komen combinaties voor van psychische problemen, verslaving, geldnood, dakloosheid, allerlei somatische problemen en sociaal isolement. Differentiatie van de hulpverlening betekent dat clienten voor het ene probleem bij de ene instantie terecht kunnen en dat ze voor het andere probleem weer ergens anders moeten zijn. Door de differentiatie dreigen deze moeilijk bereikbare mensen vaak van de juiste zorg verstoken te blijven en tussen de wal en het schip te raken. Om dit te voorkomen is vanuit de regiovisie GGZ het initiatief gestart om de betrokken hulpverleningsinstanties en overheden bij elkaar te brengen en samen tot oplossingen te komen. Doel is meer samenwerking. Door betere samenwerking zijn er ketens van hulpverlening mogelijk, waarbij de activiteiten van diverse partijen in elkaar geschoven worden als schakels in het groter geheel. Voor de stad Utrecht bestaan (als onderdeel van de regiovisie MW-Utrecht) concrete plannen voor een permanente en laagdrempelige 24-uurs crisisopvang, voor de doelgroep dak- en thuislozen en problematische zorgmijders.

Eerstelijns gezondheidszorg
In de regiovisies wordt gesproken over de huisarts als eerste aanspreekpunt in de eerstelijns zorg en als poortwachter in de gespecialiseerde GGZ. Om deze taak goed te kunnen vervullen moet de huisarts beschikken over voldoende ondersteunings- mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is het aanstellen van eerstelijns GGZ-hulpverleners in de gezondheidscentra. Deze maatregel biedt een reele mogelijkheid om de werkdruk van huisartsen te verminderen.

24-uurs opvangpunt
Bij 24-uursopvang gaat het om twee te onderscheiden functies: inloop en crisisopvang. Het blijkt dat clienten in de praktijk een gat ervaren tussen thuiszitten en crisisopname en behoefte hebben aan een soort EHBO-plek voor psychische en/of psychiatrische problemen. Een 24-uurs opvangpunt kan clienten en hun naasten professioneel ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen en het vinden van de juiste weg in de GGZ. Een opvangpunt kan bovendien bijdragen aan het welbevinden van clienten en dus ook een preventieve functie vervullen.

Informatiepunt
Vanuit de regio Utrecht-Oost wordt gestart met een project waarin de sociale kaart in de regio in beeld wordt gebracht en wordt geautomatiseerd. De sociale kaart is bedoeld voor zowel clienten als huisartsen en andere zorgverleners. Clinten kunnen zich via een zoeksysteem orinteren op het zorgaanbod en zo mogelijk gerichte keuzes maken voor het te volgen hulpverleningtraject. Het informatiepunt wordt bij voorkeur gekoppeld aan het genoemde op te zetten 24-uurs opvangpunt. Het eerste 24-uurs opvang- en informatiepunt wordt indien de financiering rondkomt - opgestart in Amersfoort in 2002.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Evelien ten Bosch, 030 - 258 of per e-mail:
Evelien.ten.bosch@provincie-utrecht.nl .