Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

02-05-2001

Ultimatum aan Acordis en Teijin Twaron

De leden van CNV Chemie en energie hebben het cao-eindbod van Acordis en Teijin Twaron resoluut afgewezen. De bond heeft beide directies vandaag een ultimatum gesteld, dat op maandag 7 mei om 12.00 uur afloopt. Als Acordis en Teijin Twaron niet voor die tijd niet ingaan op de wensen van de bond, volgen er onvermijdelijk acties.

De cao-onderhandelingen bij Acordis (de voormalige vezeldivisie van Akzo Nobel, 2.600 werknemers) en het onlangs afgesplitste Teijin Twaron (850 werknemers) zijn op 9 april geëindigd in een eindbod van de werkgevers. De ledenvergaderingen die CNV Chemie en energie sindsdien heeft gehouden, laten een duidelijk beeld zien: de leden gaan er niet mee akkoord.
"We maken ons vooral zorgen over het onzekere toekomstperspectief van Acordis", zegt cao-onderhandelaar Peter Hendrix. "Het vezelbedrijf valt namelijk in steeds meer stukken uit elkaar. Twaron Products is al aan Teijin verkocht en andere onderdelen zullen volgen. Wat wij nu eisen, is een kwalitatief goede cao, die meer biedt dan alleen een fraai percentage."

In het ultimatum aan de werkgevers eist de bond bijvoorbeeld harde afspraken over het aanpakken van de werkdruk. Hendrix: "Want wat zie je gebeuren? De werkgevers willen binnen twee jaar van alles af en schakelen steeds vaker tijdelijke krachten in. Dan kunnen ze de boel straks makkelijker verkopen. Wij vinden dat die inzet van tijdelijke werknemers aan banden moet worden gelegd, want het betekent voor de vaste krachten een enorme verhoging van de werkdruk. Daarom willen wij een werkgelegenheidsprotocol afspreken. De ondernemingsraad moet het recht krijgen om een werkdrukonderzoek in te stellen en moet ook instemmen met het daaruit voortvloeiende plan van aanpak. Alleen zó kunnen we werk maken van de werkdruk."

Het ultimatum bevat nog drie andere eisen:

· functiegerichte opleidingen moeten gewoon in werktijd plaatsvinden (en niet in eigen tijd)

· de nieuwe winstdelingsregeling die de werkgevers willen invoeren, moet gedeeltelijk worden vastgeklikt in het salaris (4 procent, een ervaringscijfer van de afgelopen tien jaar)

· een extra periodiek in alle loonschalen (zon 70 procent van alle werknemers zit namelijk al jarenlang op hun maximum, zonder enig perspectief).

Nadere inlichtingen:

Peter Hendrix, vakgroepbestuurder CNV Chemie en energie 030-6348338
Kees de Vos, persvoorlichter
030-6348244