PERSBERICHT - 02 MEI 2001

Toeristisch/recreatieve sector gezamenlijk in actie tegen gevolgen MKZ

Nederland mag niet `op slot'

Voortduren crisis betekent ernstige schade in toerisme

Het toeristisch/recreatieve bedrijfsleven is ernstig bezorgd en gaat gezamenlijk actie voeren om het door het MKZ ontstane beeld, als zou het gehele land `op slot' zitten, te ontzenuwen. "De mond- en klauwzeercrisis treft op dit moment niet alleen de MKZ-gebieden, maar door de verkeerde beeldvorming - volkomen onterecht - ook andere delen van Nederland".

Dat is de mening van de samenwerkende organisaties Koninklijk Horeca Nederland, de RECRON, de HISWA Vereniging, Toerisme Recreatie Nederland (voorheen NBT, AVN en ANVV), die samen het toeristisch actieplan `Nederland mag niet op slot' hebben gepresenteerd.

"Juist nu is het keihard nodig om exact te vertellen wat wel en wat niet open is. In de praktijk blijkt er dan veel meer bereikbaar te zijn dan de toerist denkt. Daarnaast moeten we ook ons inzetten om zoveel mogelijk gebieden open te houden".

Uitgangspunten

De uitgangspunten van het nu gepresenteerde actieplan zijn:

Teveel en ten onrechte wordt er door consumenten in binnen- en buitenland van uitgegaan dat toeristisch Nederland `op slot' zit. Het ministerie van LNV communiceert teveel richting eigen (agrarische) sector en beseft niet wat de toeristische gevolgen van vele maatregelen zijn.
Politiek en overheid zijn zich onvoldoende bewust hoe belangrijk toerisme en recreatie (economisch en sociaal) zijn en hoe groot de mkz-schade hier al is.
De reeds geleden schade in de dag- en verblijfsrecreatie is volgens de RECRON nu al 186 miljoen gulden. Breder onderzoek van TRN toont aan dat de totale schade in 2001 kan oplopen tot 2,4 miljard gulden. Bovendien zullen er ook volgend jaar nog effecten voelbaar zijn.
Vaststaat tevens dat, wanneer de crisis lang aanhoudt, er een aantal bedrijven gesloten zal moeten worden en er honderden banen op de tocht komen te staan.

Oplossingen:

Om hier verandering in te brengen wordt een aantal oplossingen aangedragen:

Bij het nemen van overheidsmaatregelen moeten, naast de belangen van de boeren, ook die van andere sectoren worden meegewogen. De consument moet op duidelijke wijze worden geïnformeerd over wat wel of niet kan worden bezocht. Dat gebeurt al sinds het begin van de crisis via www.holland.com (in het Nederlands, Engels, Frans en Duits).
De informatievoorziening naar recreant en toerist moet in samenwerking met de toeristische partijen fors worden uitgebreid. Centraal thema: Vrijwel alles in toeristisch Nederland is gewoon bereikbaar.
Een aantal natuurgebieden moet versneld worden opengesteld voor het publiek. Onduidelijke maatregelen moeten worden voorkomen. Er moet een betere afstemming komen tussen het ministerie van LNV en de diverse lokale overheden ten aanzien van de toegankelijkheid van vaarwegen.
Er moeten maatregelen worden genomen om hulp te bieden aan nu al getroffen bedrijven. Overheid en sector zullen daarover op korte termijn moeten praten.
Zodra de crisis voorbij lijkt zal in samenwerking met alle betrokkenen in het buitenland een imago-campagne worden gestart. Ook de overheden zullen daar een bijdrage aan moeten leveren.

Steun

De samenstellers van het actieplan hebben inmiddels veel steun uit de toeristisch/recreatieve sector gekregen voor dit initiatief. Gezien de ernst van de MKZ-situatie wordt gezamenlijke actie van ondernemers-, consumenten- en intermediaire organisaties beslist noodzakelijk geacht.