TuinbouwNet

Onderzoek naar 'dode knoppen' bij perenbomen

Dit voorjaar zijn veel 'dode' knoppen aangetroffen in de perenbomen in Nederland. Dit betekent dat de bomen dit jaar weinig vrucht zullen dragen. Voor de perentelers is dat een tegenvaller. Het is niet duidelijk waarom dit jaar zoveel dode knoppen zijn ontstaan. De Sectorcommissie Groenten en Fruit van het Productschap Tuinbouw (PT) heeft in de vergadering van half april besloten om 40.000 gulden uit te trekken om dit probleem bij de peren aan te pakken.

Het proefstation (PPO) in Randwijk gaat in eerste instantie onderzoeken of bepaalde plantversterkers en voedingsstoffen het aantal dode knoppen aan de boom kunnen verminderen.
De commissie gaf ook groen licht voor een onderzoek naar de effecten van Ethrel en ATS op bloem- en vruchtdunning bij appelen. Dit met het oog op het eventueel verdwijnen van het middel carbaryl. Voor dit onderzoek werd 50.000 gulden opzij gelegd.

De sectorcommissie trok verder 88.000 gulden uit voor een vervolgonderzoek naar de effecten van het middel dimethoaat tegen wortelvlieg in winterpeen. Het proefstation (PPO) in Lelystad is hiervoor ingeschakeld.
Verder hebben sommige champignonteeltbedrijven sinds kort te kampen met een bruinverkleuring van de producten. Waarschijnlijk is het virus 'bare patch disease' de oorzaak van de bruinverkleuring. De PT-commissie stak ruim 42.000 gulden in een onderzoek om het virus aan te pakken.

Het Agrotechnologisch Onderzoeksinstituut (ATO) gaat in opdracht van het productschap voor een aantal producten de optimale koelstrategie voor de keten in kaart brengen. Het ATO meet bijvoorbeeld op welk punt in de keten de producten het best gekoeld kunnen worden en wat de gevolgen dan zijn voor de kwaliteit. Voor 2001 is door de sectorcommissie groenten en fruit bijna 310.000 gulden voor dit onderzoek toegezegd.

TNO Voeding heeft een interessante techniek in onderzoek om ziektekiemen bij onder andere voedingsmiddelen te elimineren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde elektrolysetechniek van water. Vooral voor gesneden groenten- en fruitproducten is deze techniek interessant. De sectorcommissie trok 50.000 gulden uit voor dit project.

De PT-commissie gaf ook het groene licht voor het organiseren van een aantal ketensymposia. Daarnaast wordt met geldelijke steun van het productschap een zakboekje gemaakt met daarin informatie over het efficiënt toedienen van water en voedingsmiddelen in de glastuinbouw. Tenslotte trok de sectorcommissie ruim 21.000 gulden uit voor een promotiecampagne om personeel te werven voor de AGF detail- en groothandel.