TuinbouwNet

PT eist duidelijkheid over transport- en dienstentarieven gas

Het Productschap Tuinbouw (PT) eist op korte termijn duidelijkheid over de transport- en dienstentarieven per 1 januari 2002 voor tuinders die meer dan 855.000 kubieke meter gas per jaar verbruiken. Het productschap gaat dit langs juridische weg afdwingen. Dat zei voorzitter J. van der Veen van het PT op de bestuursvergadering van het schap op 1 mei 2001.

Ruim duizend glastuinders in ons land verbruiken jaarlijks meer dan 855.000 kubieke meter gas en worden met ingang van volgend jaar dus vrije afnemers. De Dienst uitvoering en toezicht energie (DTe) heeft voor 2001 richtlijnen opgesteld voor de vaststelling van de transport- en dienstentarieven van het aardgas voor deze grootverbruikers. Omdat Gasunie - de eigenaar van de gasleidingen in ons land - deze richtlijnen niet is nagekomen zou de DTe een bindende aanwijzing aan Gasunie moeten geven voor de naleving van die richtlijnen. Dat is nog niet gebeurd. Sterker nog: DTe en Gasunie hebben afgesproken dat dit ook over 2001 niet zal gebeuren en dat geen gehoor zal worden gegeven aan partijen die daar om vragen. "Wij accepteren de uitstelmanoeuvre van de DTe niet en gaan via de rechter een beslissing afdwingen", aldus een gepikeerde Van der Veen. "De tuinders moeten voor de zomer weten waar ze aan toe zijn."

De telers die minder dan 855.000 kuub gas per jaar verbruiken blijven tot 2004 beschermde afnemers. Voor deze groep zijn ondertussen door de DTe voor 2001 maximumtarieven vastgesteld. Afgezien van schommelingen van de olieprijs zijn deze tarieven gelijk aan die van 1999. Volgens de PT-voorzitter levert dit een goed vertrekpunt op voor de onderhandelingen voor de komende twee jaar.

Toenadering VS-EU
De nieuwe regering van de Verenigde Staten lijkt af te willen van het voortdurend gekissebis met de EU over handelsconflicten. Er is een principe-akkoord over het bananenbeleid van de Unie. Door deze toenadering gaat Van der Veen ervan uit dat de animo voor strafmaatregelen van de VS tegen de EU over het hormoonvleesconflict flink is afgenomen. "Dat is voor onze wederzijdse handelsbelangen een goede zaak. De Nederlandse export van tuinbouwproducten naar de VS bedraagt jaarlijks zo'n 900 miljoen gulden. Daarnaast wordt voor bijna hetzelfde bedrag aan Amerikaanse producten ingevoerd in ons land."

Nieuw Amerikaans importsysteem
De Amerikaanse Plantenziektenkundige Dienst gaat het importbeleid voor tuinbouwproducten wijzigen. Daarbij zal de verantwoordelijkheid voor fytosanitaire zaken meer bij de exportlanden gelegd worden. Ook komt meer nadruk te liggen op systeemcontroles in plaats van productinspecties. De productschapsvoorzitter is blij met deze koerswijziging en heeft bij zijn recente bezoek aan de VS voorgesteld om met Nederland een zogenoemd pilotproject voor dit nieuwe systeem op te zetten. Hierop reageerden de Amerikanen positief.

Schade door mkz
"De schade als gevolg van de mkz-crisis voor de totale tuinbouw in ons land lijkt mee te vallen", zo zei Van der Veen. "National en internationaal is het transport weinig gestoord en voor de voorjaarswerkzaamheden zijn oplossingen gevonden. Dit neemt niet weg dat individuele bedrijven hard getroffen kunnen zijn, bijvoorbeeld door het afhaken van klanten in de boomkwekerijsector of door het wegvallen van huisverkoop."