Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kengetallen IFLO 2001

Een publicatie bij het onderwerp Financiële verhoudingen
1 mei 2001
Brochure 2001: een jaarlijkse vergelijking!
Een jaarlijks terugkerend product van de IFLO (Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden) is de brochure Kengetallen. Even als afgelopen 15 jaar, presenteert de IFLO haar brochure Kengetallen 2001; een vergelijking van de financiële positie van Nederlandse gemeenten.
Hoe is deze brochure tot stand gekomen?
De Kengetallen 2001 zijn samen gesteld aan de hand van bronmateriaal van het CBS over de begrotingen 2001 van nagenoeg alle gemeenten in Nederland.
Dus niet alle Nederlandse gemeenten zijn in deze brochure verwerkt?
Nee, niet meegenomen zijn onder andere de begrotingscijfers van artikel 12-gemeenten en de vier grote steden. Beide groepen zijn buiten beschouwing gelaten omdat anders een vertekend beeld zou kunnen ontstaan.
Een vergelijking? Maar wat wordt er nu vergeleken? Hoofdzakelijk is er een vergelijking mogelijk tussen gemeenten van dezelfde grootte en gemeenten met vergelijkbare centrumfunctie en sociale structuur. Met andere woorden hoe is de financiële positie van de gemeenten X, met bijvoorbeeld 15.000 inwoners, ten opzichte van een vergelijkbare gemeente binnen dezelfde groottegroep (10.000 tot 20.000 inwoners).
Voor wie is deze brochure bedoeld?
De kengetallen worden door de IFLO gebruikt als een eerste toetsingskader bij artikel-12 gemeenten (gemeenten die door omstandigheden een beroep hebben gedaan op een aanvullende uitkering van het Rijk). De provincies gebruiken de kengetallen ook bij hun financiële toezicht op de gemeenten. Daarnaast worden de kengetallen gebruikt door individuele gemeenten om de eigen financiële positie in beeld te brengen en deze te vergelijken met andere (vergelijkbare) gemeenten.
Hoe kan ik, als burger, deze brochure gebruiken? Een voorwaarde voor het gebruik van de kengetallen 2001, is dat de burger inzicht in en kennis moet hebben van de begroting van zijn/haar gemeente. Met behulp van deze kengetallen kan de financiële positie van zijn/ haar gemeente worden vergeleken met gemeenten van vergelijkbare grootte of met soortgenoten (centrumfunctie en sociale structuur).


***Zie het originele bericht voor downloaden in PDF-formaat***