Nieuwegein, 1 mei 2001
Gereedschapmakers kiezen voor strategie van samenwerking
De Nederlandse gereedschapmakers, verenigd in de Metaaluniebranchegroep Moulds & Dies Industry (MDI), gaan samenwerken. Dit werd besloten op de ledenvergadering van MDI die op 25 april werd gehouden. De leden schaarden zich unaniem achter de strategienotitie van het bestuur Toekomstperspectief Nederlandse Gereedschapmakerijen . Hierin deed het bestuur een voorstel voor een betere benutting van de totale capaciteit van de Nederlandse producenten van stempels en matrijzen. Het doel van de zogenaamde Strategical Road Map is om door middel van een uitgekiend samenwerkingsconcept projecten aan te kunnen die voor elk bedrijf individueel te groot zijn.
Nederlandse gereedschapmakers kunnen een uitstekende productkwaliteit leveren maar hebben vaak onvoldoende capaciteit om grotere projecten van meerdere matrijzen tegelijkertijd uit te voeren. Het MDI-project beoogt hiervoor een oplossing te bieden. Het is volgens het MDI-bestuur van strategisch belang om meer in staat te zijn grotere projecten in Nederland aan te kunnen. Vanuit de producenten is meerdere malen aangegeven dat zij graag projecten in Nederland willen uitbesteden maar dat er nog onvoldoende wordt samengewerkt tussen de bedrijven. Het MDI-project komt tegemoet aan deze wens van de producenten.
"Er zijn dankzij moderne ICT-oplossingen geen communicatie-barrières meer voor verdere samenwerking. Het MDI-project kenmerkt vooral een wezenlijke cultuurverandering bij gereedschapmakerijen. Vroeger wilden die liever niet samenwerken of was de samenwerking moeizaam. Met de unanieme steun voor de strategische samenwerking geven de leden aan dat ze nu wel de voordelen zien van samenwerking en hier ook in willen investeren", aldus MDI-voorzitter Jan Pels tijdens de ledenvergadering.
Bedrijven die belangstelling hebben voor deelname aan het project kunnen zich melden bij het secretariaat van MDI, telefoon (030) 605 33 44.
Moulds Dies Industry is een Metaaluniebranchegroep en bestaat uit bedrijven die voor derden stempels en/of matrijzen vervaardigen. MDI kent 37 leden. Branchegroepen houden zich bezig met branchespecifieke belangenbehartiging, met name op het economische en technische vlak. Deze specifieke belangenbehartiging sluit goed aan bij de brede collectieve en individuele belangenbehartiging van de Metaalunie.