Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeente mag noodlokalen obs West in gebruik nemen

Afgelopen vrijdagmiddag heeft de rechtbank van Rotterdam het verzoek van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel toegewezen. De uitspraak betekent dat de door het college verstrekte bouwvergunning niet meer geschorst is en dat de vier noodlokalen die sinds begin april op het schoolplein van de openbare basisschool West (obs West) staan in gebruik kunnen worden genomen. Tijdens de vakantie kan afbouw en inrichting plaatsvinden waarna de obs West vanaf maandag 8 mei de nieuwe leerlingen welkom kan heten.

Op dinsdag 24 april jongstleden stelde de rechtbank in Rotterdam de omwonenden die bezwaar hadden gemaakt tegen de bouwvergunning voor de vier noodlokalen bij de obs West nog in het gelijk. Door deze uitspraak konden de lokalen niet in gebruik worden genomen. In zijn overwegingen oordeelde de rechtbank weliswaar dat de belangen van de leerlingen van de obs West erg groot zijn, maar dat de rechtsbescherming van de individuele burgers in dit geval van de eisers - prevaleerde. De uitspraak kwam onder andere tot stand vanwege het expliciete ontbreken van bestuurlijke besluitvorming omtrent een huisvestingsscenario ten aanzien van de huisvesting van de obs West voor zowel de korte als de lange termijn. Ook moest de gemeente een huurcontract overleggen waaruit moet blijken dat de huurperiode van de lokalen niet meer bedraagt dan vijf jaar.

De obs West in de wijk s-Gravenland is met ruim 1.300 leerlingen de grootste school van Nederland. De school kampt door een enorme onvoorziene groei van het aantal leerlingen met een chronisch ruimtegebrek. Een projectgroep, waarin de gemeente, de directie van de school en de bestuurscommissie openbaar primair onderwijs, heeft bekeken hoe het ruimtegebrek op korte en lange termijn kan worden opgelost. Zij adviseert het college per april en augustus 2001 twee maal vier noodlokalen te bouwen op de speelplaats van het hoofdgebouw en de speelplaats van de permanente dislocatie. Dit voor een duur van maximaal 5 jaar. Voor de lange termijn moeten vervolgens een achttal lokalen op een staalconstructie worden gebouwd op de acht-klassige noodschool.

Nadat het college van burgemeester en wethouders had gekozen voor het bovenstaande huisvestingsscenario en het huurcontract had laten aanpassen heeft zij op woensdag 25 april 2001 bij de president van de rechtbank een verzoek ingediend de schorsing op te heffen. Dit verzoek is nu toegewezen.