* Teleurstellend resultaat Unidek in 2000
Gemert, 1 mei 2001

Teleurstellend resultaat Unidek in 2000

In 2000 realiseerden de elf werkmaatschappijen van EPS-producent en systeembouwer Unidek in Gemert een productie van ¤ 137.000.508, een record in de geschiedenis van de onderneming (¤ 124.335.981 in 1999). De nettowinst bedroeg echter slechts ¤ 35.052 (¤ 3.315.916 in 1999). Dat staat in het vandaag verschenen financieel jaarverslag 2000 van Unidek Beheer B.V.

"De oorzaken van dit voor ons teleurstellende resultaat zijn evident," schrijft de Raad van Bestuur in het financieel jaarverslag. "Enerzijds werden onze EPS-productiebedrijven geconfronteerd met sterk wisselende en stijgende grondstoffenprijzen, die we maar ten dele konden doorberekenen aan onze klanten, anderzijds konden we in Oss, Gemert, Bretten en Burkhardtsdorf onze capaciteit nog niet volledig benutten. Samenvattend kunnen we stellen dat we in 2000, in vergelijking met 1999, onze EPS hebben geproduceerd tegen hogere capaciteitskosten en met een kleinere marge per m³." De Raad van Bestuur merkt daarbij op dat, om de continuïteit van de onderneming te waarborgen, het genereren van winst op lange termijn prioriteit heeft.

Unidek is in 1969 opgericht door Hendrik van Dijk, thans voorzitter van de Raad van Bestuur, waarin ook drs. Anton van Zeeland zitting heeft. Met een productiecapaciteit van ruim 3,5 miljoen m³ per jaar is de onderneming één van 's werelds grootste producenten van EPS (geëxpandeerd polystyreen). Het is de missie van Unidek om beter en sneller 'isoleren en bouwen' mogelijk te maken. De onderneming heeft vestigingen in Nederland (Gemert, Helmond, Oss en Geldermalsen), Duitsland (Bremen, Bretten en Burkhardts- dorf), België (Antwerpen) en Frankrijk (Villeneuve d'Ascq) en telt in totaal 750 medewerkers.

De Raad van Bestuur ziet de toekomst van Unidek onverminderd vol vertrouwen tegemoet. "Dat vertrouwen is mede gebaseerd op het feit dat we oplossingen blijven bieden en producten blijven leveren waar in de markt behoefte aan en vraag naar is. Via een aantal nieuwe ontwikkelingen, met name op het gebied van grootschalige elementen, vulelementen voor prefabvloeren, funderingsbekisting en plat-dakelementen, trachten we onze afzet in Nederland te vergroten. Omvangrijke projecten in de grond-, weg- en waterbouw kunnen eveneens tot meer afzet leiden. Ook in Duitsland willen we, via nieuwe producten van onze productiebedrijven aldaar, de afzet vergroten. Overigens zijn de cijfers van het eerste kwartaal van 2001 alleszins bemoedigend."

Thema jaarverslag. Enige jaren geleden zijn de Unidek-bedrijven in Gemert begonnen met het ontwikkelen en uitvoeren van (verbeter)acties - onder het motto 'samen werken aan een perfect Unidek' en met als uiteindelijk streven zich te ontplooien tot wat in kwaliteitsland een excellente onderneming wordt genoemd. Een belangrijke stap op weg daarheen is het behalen van (het niveau van) de Nederlandse Kwaliteitsprijs (NKP). Het concrete doel luidt: continue verbetering van de gehele organisatie. Bij de activiteiten met betrekking tot (het streven naar) continue verbetering maken de Unidek-bedrijven gebruik van het INK-managementmodel. Eén van de vier zogenoemde resultaatgebieden daarvan is eindresultaten. Daarover vertelt het financieel jaarverslag het nodige. De drie overige resultaatgebieden komen in het verslag aan de orde in evenzoveel interviews. Het betreft hier: waardering door klanten en leveranciers (interview met mr. P.J. van Heijgen, directeur van de brancheorganisatie van handelaren in bouwmaterialen in Nederland, de HIBIN), waardering door medewerkers (interview met A. van Koll, directeur van onderzoeksbureau MeTeQ-Consult) en waardering door de maatschappij (interview met mr. J.H.A.G. van Maasakkers, burgemeester van de gemeente Gemert-Bakel).

Up