Gemeente 's-Gravenzande


Voorlichtingspagina 2 mei 2001
`Geef het door, rechts gaat voor'

In de afgelopen weken is op deze pagina aandacht besteed aan de nieuwe verkeersregel dat op gelijkwaardige kruisingen alle bestuurders van rechts voorrang hebben. De maatregel is op 1 mei ingegaan. Hieronder worden de belangrijkste vragen over deze nieuwe regeling nog eens beantwoord.

Wat houdt de nieuwe maatregel precies in?

Op gelijkwaardige kruisingen verlenen bestuurders voorrang aan alle bestuurders die van rechts komen.

Wat zijn gelijkwaardige kruisingen?

Dat zijn kruisingen waar de voorrang niet apart, door bijvoorbeeld verkeerslichten of verkeersborden en haaientanden, geregeld is. Bovendien geldt een uitzondering bij een aansluiting van een onverharde weg op een verharde weg of een aansluiting in de vorm van een inrit/uitrit. Voor die situaties veranderen de voorrangsregels niet.

Wat zijn bestuurders?

Bestuurders zijn alle weggebruikers met uitzondering van voetgangers. Ook skaters, skeelers en steppers worden als voetgangers beschouwd, evenals rolstoelers die van het trottoir of voetpad gebruik maken. Tot de bestuurders worden dus gerekend: fietsers, snorfietsers, bromfietsers, bestuurders van een motorvoertuig, een brommobiel, een invalidenvoertuig of een (paard en) wagen, ruiters en geleiders van rijdieren, trekdieren of vee. Overigens houdt de tram een uitzonderingspositie.

Is Nederland het eerste land dat deze maatregel invoert?

Integendeel. Nederland was de uitzondering. In de ons omringende landen geldt al als principe dat automobilisten en (brom)fietsers dezelfde voorrangsregels moeten volgen.

Waarom voert Nederland deze maatregel in?

Grotere duidelijkheid door vereenvoudiging van de verkeersregels is de voornaamste reden. Bijkomende argumenten zijn: een meer gelijkwaardige positie voor fietsers in het verkeer en gelijktrekking van verkeersregels in internationaal verband.

Volgende week: controle in Blauwe Zone

In de week van 7 tot en met 12 mei gaan politie en stadswachten verscherpte controle uitoefenen in de Blauwe Zone in het centrum. Dit gebeurt mede naar aanleiding van klachten van winkeliers. Het blijkt dat veel mensen hun auto langer parkeren dan de toegestane maximale anderhalf uur, waardoor parkeerplaatsen onnodig lang bezet zijn. Vooral op vrijdag en zaterdag is hierdoor geregeld een tekort aan parkeerplaatsen.

Winkels sluiten op 4 mei om 19.00 uur

In verband met de jaarlijkse dodenherdenking moeten ingevolge de Winkelwet winkels op vrijdag 4 mei a.s. om 19.00 uur gesloten zijn.

Commissievergaderingen

Op dinsdag 8, woensdag 9, donderdag 10 en maandag 14 mei zijn er openbare commissievergaderingen in het stadhuis. Hieronder kunt u lezen welke onderwerpen er bij de verschillende commissies op de agenda staan. In de agenda's kunnen nog veranderingen optreden. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat een bepaald punt tijdens een vergadering aan bod komt, kunt u het beste vooraf even contact opnemen met de secretaris van de betreffende commissie.
Commissie Wegen en Groen, Verkeer, Sport en Milieu (dinsdag 8 mei, 19.30 uur)

* Krediet aula begraafplaats

* Krediet bijhouden en uitbreiden van rioolbeheerkaarten
* Krediet aanschaf inzamelmiddelen Vreeburgh
* Krediet renovatie veld 3 Julianasportpark
* Voorbereidingskrediet onderzoek tennispark
* Beleidsplan 2002

Commissie Cultuur, Welzijn en Onderwijs
(woensdag 9 mei, 19.30 uur)

* Aanvullend krediet herstel fietsenberging en gevelrenovatie van ISW-locatie Sweelincklaan

* Eerste begrotingswijziging 2001 van GGD Delfland
* Krediet diverse zaken ICT

* Beleidsplan 2002

Commissie Financiën, Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Sociale Zaken
(donderdag 10 mei, 19.30 uur)

* Jaarrekening 2000

* Zelfstandige projectprocedures artikel 19.1 WRO (bouw 3 garages Goudenregenstraat en wijziging bestemming woning Groeneweg 85)
* Vaststelling Treasury Statuut

* Aangaan samenwerkingsverband sociale recherche
* Begrotingswijzigingen

* Beleidsplan 2002

Commissie Algemeen Bestuurlijke en Economische aangelegenheden (maandag 14 mei, 19.30 uur)

* Beleidsplan 2002

De agendastukken voor deze vergaderingen kunt u vanaf vrijdag a.s. inzien bij het informatiepunt in de hal van het stadhuis (tijdens openingsuren) en in de bibliotheek aan het Zandeveltplein.
Kapvergunning

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen een kapvergunning te verlenen aan:

* mevrouw J.C. Menschaart, Van Lennepstraat 3 en de heer F.J.H. Heijneman, Hoflaan 33 voor het kappen van een prunus grenzend aan het trottoir en de entrees van een tweetal garages aan de Van Lennepstraat te 's-Gravenzande. De wortels van deze boom drukken de bestrating van het trottoir en de garages omhoog.
Over dit voornemen kan een ieder binnen vier weken na publicatie schriftelijk of mondeling zijn/ haar zienswijze kenbaar maken. De stukken liggen ter inzage in het stadhuis bij de balie van kamer 201 op de 2e etage.

Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 207, 2690 AE 's-Gravenzande.

Openbare hoorzitting

Commissie bezwaar- en beroepschriften

De voorzitter van de commissie bezwaar- en beroepschriften maakt bekend, dat deze commissie op woensdag 9 mei 2001 in het stadhuis van `s-Gravenzande in vergadering bijeen zal komen. Tijdens deze vergadering worden de volgende bezwaarschriften behandeld.
16.10 uur

Openbare hoorzitting met betrekking tot het bezwaarschrift van de familie Vaardingerbroek tegen het besluit van het college om een invalidenparkeerplaats toe te wijzen in de Naaldwijkseweg.

16.30 uur

Openbare hoorzitting met betrekking tot het bezwaarschrift van mevrouw Reuvenkamp-Rempt tegen het besluit van het college om vergunning te verlenen voor het bouwen van een bijkeuken op het perceel Mumsenstraat 13 te 's-Gravenzande.

16.50 uur

Openbare hoorzitting met betrekking tot het bezwaarschrift van de Vereniging Kampeer- en Zomerverblijf Zeerust tegen het besluit van het college om aan hen een verblijfsvergunning te verlenen.
17.10 uur

Openbare hoorzitting met betrekking tot het bezwaarschrift van de familie Zwan, de familie Kuijpers, de heer of mevrouw Van Meurs en de heer of mevrouw Scheen tegen het besluit van het college om vergunning te verlenen voor het bouwen van een duivenhok op het perceel Koningin Julianaweg 80 te 's-Gravenzande.

17.30 uur

Openbare hoorzitting met betrekking tot de bezwaarschriften van de familie Verhoeff en de familie Van Geest tegen het besluit van het college om vergunning te verlenen voor het bouwen van een ondergronds milieu-eiland op het perceel hoek Roerdomp/ Anna Paulownastraat te 's-Gravenzande

19.10 uur

Openbare hoorzitting met betrekking tot het bezwaarschrift van de familie Noordam en Daemen tegen het besluit van het college om toestemming te verlenen voor de bouw van een serre aan de woning Robijn 32 in 's-Gravenzande.

19.30 uur

Openbare hoorzitting met betrekking tot het bezwaarschrift van de familie Groen-Van der Berg tegen het besluit van het college om vergunning te weigeren voor het vervangen van een warenhuis gelegen op het perceel Naaldwijkseweg 239 te 's-Gravenzande.
19.50 uur

Openbare hoorzitting met betrekking tot het bezwaarschrift van de familie P.J. Jansen, de familie D.J.M. van der Ende, de familie Kruyt-Klaasman en de familie Boers-Van der Bogert tegen het besluit van het college om vergunning te verlenen voor het bouwen en gebruiken van een gaswinningsinstallatie en -locatie op het perceel Noordlandseweg 98 te 's-Gravenzande.

20.10 uur

Openbare hoorzitting met betrekking tot het bezwaarschrift van de heer P.J. Verhagen tegen het besluit van het college om een voorbereidingsbesluit te nemen voor het gebied waarin het perceel Groeneweg 49 gelegen is.

Inlichtingen kunnen vooraf worden ingewonnen bij de secretaris van de commissie, mevrouw mr. M. van Gils,. tel. 430124.
Bouwplannen

Aangemelde bouwplannen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

W. Valstar

Tuinhuis

Naaldwijkseweg 233a

A.M. de Haan

Dakkapel

Beukenlaan 67

Westland Materiaal BV

Vervangen transformatiestation

Monsterseweg 121

Aangevraagde bouwvergunningen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

Boomabouw BV

Bedrijfsverzamelgebouw

Edisonstraat 22/38

Firma Paradijs

Uitbreiden bedrijfsruimte, tuinbouwkas en bouwen koelcel
Zanddijk 52

Aangevraagde sloopvergunningen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

A. van Straalen

Loods

Noordlandsweg 63

Gemeente 's-Gravenzande

Warenhuis (2x)

Oostduinlaan 5 en Woutersweg (oneven zijde)

Gemeente 's-Gravenzande

Schoolgebouw

Van der Kest Wittensstraat 3

Geaccepteerde bouwmeldingen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

Westland Materiaal BV

Transformatorstation

Heenweg 36

Westland Materiaal BV

Transformatorstation

Industrieterrein Teylingen

Verleende bouwvergunningen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

Gebr. Van der Voort VOF

Vernieuwen warenhuis

Van Rijckevorsellaan 6

M.W. van der Lugt

2 Dakkapellen

Alsemgeestlaan 10

J.J. Keijzer

Uitbreiden woning

Karekiet 1

H.P. Bax

Dakkapel

Reiger 3

A. Sonneveld

Warenhuis en verwerkingsruimte

Noordlandseweg 59

Firma Paradijs

Warenhuis

`t Louwtje

Informatie over aangemelde bouwplannen en aangevraagde bouwvergunningen kunt u krijgen bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis, kamer 112. Op deze afdeling liggen ook gedurende zes weken de verleende bouwvergunningen ter inzage. Binnen deze periode kunnen belanghebbenden tegen deze besluiten schriftelijk gemotiveerd bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift. Het bezwaarschrift moet worden gezonden aan het College van burgemeester en wethouders van 's-Gravenzande. In de linkerbovenhoek van de enveloppe moet de aanduiding 'bezwaarschrift Awb' zijn vermeld.

Andere inleverdag grof vuil

Op de eerste zaterdag in mei (5 mei) is de gemeentewerf gesloten. Inleveren van grof vuil kan nu op zaterdag 12 mei.
Afvalwijzer

Gemeentewerf Fultonstraat 3
Openingstijden: maandag van 13.00 tot 15.00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand van 8.30 tot 11.30 uur. Let op: in mei niet op zaterdag 5, maar zaterdag 12! Informatie: 416286
Recycling
Hoflaan 28
Openingstijden: donderdag van 19.00 tot 20.00 uur (alleen brengen, geen verkoop), vrijdag van 19.00 tot 20.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Informatie: 418105

Recycling

Recycling 's-Gravenzande stimuleert door inzameling en verkoop het hergebruik van in goede staat verkerende huisraad. De opbrengst komt jaarlijks ten goede aan tientallen projecten in derdewereldlanden en landen in Oost-Europa. Meubilair, huishoudelijke apparaten, kleding en gereedschap kunt u brengen naar de Recycling, het liefst op donderdag of zaterdag (zie openingstijden).

Groen of grijs?

Volgende week (7 tot en met 11 mei) worden de grijze minicontainers geleegd. Zet geen ijzer, plastic of andere spullen naast uw minicontainer. Het vuilophaalbedrijf neemt dit niet mee.
Grof huisvuil

Grof huisvuil is al het huishoudelijk afval dat niet past of hoort in een minicontainer. Voorbeelden: bedden, spiralen, grof tuinafval en tuinmeubelen.

U kunt grof huisvuil op drie manieren kwijt:

* U kunt het zelf wegbrengen naar de gemeentewerf (zie openingstijden).

* Het wordt gratis op afroep bij u opgehaald. U kunt hiervoor de speciale Grof vuillijn bellen: 421906. Er wordt dan met u een afspraak gemaakt wanneer het wordt opgehaald; dit is afhankelijk van het soort grof vuil.

* Wilt u tussentijds van uw grof vuil af, dan kost dat f 75,--. Dit bedrag moet vooraf betaald worden aan de kassa van de gemeentewerf. Daarna wordt het grof vuil bij u opgehaald.

Grof huisvuil dient zoveel mogelijk gescheiden te worden aangeleverd. Grof tuinafval ontdoen van wortels en grond.

Puin

Voor puin geldt een andere regeling dan normaal grof huisvuil. U kunt het brengen naar de gemeentewerf (zie openingstijden). De eerste m³ is gratis, voor meer betaalt u f 25,-- per m³. Let op: het puin moet schoon zijn, dus niet vervuild met grond, eterniet e.d.
Chemisch afval

U kunt met chemisch afval terecht bij de gemeentewerf (zie openingstijden) of bij de chemokar die enkele keren per jaar door de gemeente rijdt. De komst van de chemokar wordt altijd apart aangekondigd op deze pagina.

Asbest

Particulieren kunnen asbest gratis afgeven bij de gemeentewerf. U dient hiervoor minimaal 5 werkdagen van tevoren een vergunning aan te vragen in het stadhuis. Het asbest moet verpakt zijn in doorzichtig, niet-luchtdoorlatend materiaal, zoals dik plastic. Dit is te koop bij tuinbouwtoeleveranciers. Asbest platen moeten per stuk zijn verpakt en mogen niet worden gebroken.

Oud papier

Oud papier kunt u de komende dagen inleveren bij de volgende scholen:
* Eikenhorst, Jade 3 op schooldagen tot 16.00 uur, woensdag tot 12.00 uur (in bundels/doosjes bij fietsenberging);
* De Zandhorst, gebouw Ds. Van Geest, Naaldwijkseweg 28 op schooldagen tussen 8.15 en 15.30 uur, op woensdag van 8.15 tot 12.15 uur (niet na schooltijd).

Verder kunt u oud papier kwijt bij:

* de papiercontainer van de beide voetbalverenigingen op het Julianasportpark, ingang Wattstraat;

* de papiercontainer bij de milieu-eilanden;
* de gemeentewerf in de Fultonstraat (zie openingstijden).