Politiebericht Groningen: Diverse 29-04-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zondag 29 april 2001

Groningen: autodief maakt brokken
Een 18-jarige Rotterdammer maakte zaterdagnacht brokken op de Trompstraat en de Radesingel in Groningen. De man reed in zijn auto weg, waarbij hij tegen verschillende geparkeerde autos aanreed. De politie slaagde erin de man op de Radesingel klem te zetten. Toen bleek, dat de auto waarin de Rotterdammer reed, zaterdag was gestolen in Groningen. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: Duitser rijdt door na aanrijding
De politie heeft zaterdagavond op de Europaweg een Duitse automobilist (21) uit Papenburg aangehouden die kort daarvoor op de Natriumstraat in de stad een aanrijding had veroorzaakt en daarna was doorgereden. Aan de hand van een goed signalement van de auto kon deze even later worden getraceerd. De auto was in de Natriumstraat tegen een geparkeerd staande auto aangereden waardoor flinke schade was ontstaan. De bestuurder maakte een verdwaasde indruk. De politie vermoedde dat de man onder invloed van drugs was en vorderde medewerking aan een bloedproef of een urinetest. Dit weigerde de man. De politie maakt proces-verbaal op terzake de weigering. De man is na het onderzoek weer op vrije voeten gesteld.

Groningen: fietsendief aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht een 43-jarige Stadjer aangehouden die zich schuldig maakte aan de diefstal van een fiets. De man stond bij de politie bekend als een fietsendief die door de verkoop op straat, meestal direct na de diefstal, aan geld wil komen. Het gaat dan om enkele tientjes. De verkooppogingen waren duidelijk te volgen via het cameratoezicht. Nog voordat de fiets werd verkocht werd de verdachte aangehouden. Eerder op de avond was hij eveneens al meegenomen naar het politiebureau. Deze diefstal kon echter niet worden bewezen.

Oude Pekela: drietal aangehouden voor vernielingen Drie jongemannen uit Oude Pekela (17, 18 en 23 jaar) zijn zaterdagnacht bij de Rooms Katholieke Kerk in Oude Pekela aangehouden, nadat ze vernielingen hadden gepleegd aan de steiger rondom de kerktoeren. Ze waren via deze steiger in de toren geklommen en hadden onder meer planken en stalen buizen van de steiger naar beneden. Bij de komst van de politie verschansten ze zich in de kerktoren en weigerde op aanroepen naar beneden te komen. Toen de politiehond echter ter plaatse verscheen kwamen ze toch naar buiten, nadat de hondengeleider de hond in de toren even had laten blaffen. De jongens zijn voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. De politie onderzoekt of er nog meer vernielingen zijn gepleegd.

Vriescheloo: auto in de sloot
Een 28-jarige inwoner van Veelerveen is zaterdagavond door onbekende oorzaak met zijn auto op de kop in de sloot geraakt van de B. L. Tijdenskanaal bij Vriescheloo. Het betrof een droge sloot. De automobilist liep daarbij lichte verwondingen op. De auto raakte flink beschadigd en is door een bergingsbedrijf uit de sloot gehaald.

Kolham: testrijder gepakt
Een 27-jarige automobilist uit Scharnegoutum is zaterdagmiddag op de A7 bekeurd voor te hard rijden. Bovendien reed de man constant op de linkerrijstrook. De politie klokte een snelheid van 159 km/u waar maximaal 120 was toegestaan. De man verklaarde dat hij geluk had gehad. Normaliter reed hij op een dergelijke weg met weinig verkeer boven de 200 km/u. Hij kreeg een schikkingsvoorstel van 510 gulden.

Zuidwolde: schennispleger aangehouden
Een 45-jarige inwoner van de gemeente Loppersum is zaterdagmiddag op een parkeerplaats van de Eemshavenweg bij Zuidwolde aangehouden. De man zat daar met ontbloot onderlichaam en droeg slechts een regenjas. De politie had van een getuige een tip gekregen dat de man zichzelf in de auto zat te bevredigen. De man is voor onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Grootegast: man aangehouden voor openbare dronkenschap Een 25-jarige inwoner van Grootegast is zaterdagnacht aangehouden voor openbare dronkenschap en het zich verzetten tegen de aanhouding door de politie. De politie was bij een café aan de Hoofdstraat in Grootegast geroepen, waar de man zich vervelend gedroeg. Buiten op straat werd hij door politiemensen aangesproken om een verdere oploop en spanning bij het publiek waar op dat moment reeds sprake van was, een einde te maken. Daarbij bleek dat de man zwaar onder invloed van alcohol was en bovendien niet voor ede vatbaar. Hij werd daarom aangehouden waarbij hij zich hevig verzette. De politieagenten slaagden er met moeite in hem mee te nemen. Daarbij beschadigde hij de politieauto. Aan het politiebureau beschadigde hij de deuren en een kozijn van een ophoudkamer. De man is zondagmorgen hierover gehoord en daarna weer op vrije voeten gesteld De aangerichte schade zal door de politie bij de man in rekening worden gebracht. De politie maakt proces-verbaal op.

Grijpskerk: problemen tussen uitgaansjeugd
Op de Groningerstraat in Grijpskerk zijn zaterdagnacht na enkele bedreigingen en een vechtpartij een 21-jarige Zuidhorner en een 17-jarige inwoner van Grijpskerk aangehouden. Beiden waren betrokken bij een ruzie op straat met een automobilist die de doorgang werd versperd door een groep waar de beide knapen deel van uitmaakten. Daarbij zijn klappen gevallen. Op straat vervolgens ontstond een grote toeloop van bezoekers van een café en een hoop lawaai over het voorgevallene. De twee werden onder meer aangewezen als de opstokers. Ze zijn voor nader onderzoek vastgezet. De politie heeft de zaak in onderzoek. Wellicht dat er nog meer aanhoudingen nodig zijn. De rust keerde na de aanhouding weer in Grijspkerk.

Wildervank: alcomobilist in de sloot
Een automobilist is zaterdagmiddag op de Kielsterachterweg bij Wildervank tegen een boom gebotst en daarna in een sloot geraakt. De man leek ongedeerd, maar ambulancepersoneel wilden de man graag voor nader onderzoek naar het ziekenhuis brengen, vanwege de klap van de aanrijding. Zij vreesden eventueel inwendig letsel. De man weigerde dit echter. Nader onderzoek leerde dat de man onder invloed van alcohol was. Hij was goed in staat om een ademtest te doen. Daarbij bleek dat hij ongeveer 2.4 promille alcohol zijn zijn bloed moest hebben. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De man is na het onderzoek naar huis gegaan.

Alcohol in het verkeer
Zaterdagavond en nacht zijn er diverse verkeersdeelnemers bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol. Op de Groningerstraatweg bij Grijpskerk bleek een 45-jarige automobilist uit Marum 1.1. promille in zijn bloed te hebben. Op de A7 bij Scheemda werd rond middernacht een 42-jarige automobilist uit de Pekelas gecontroleerd. Hij had bijna 2 promille. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een 41-jarige inwoner van Alteveer moest op de Onstwedderweg bij Stadskanaal een ademtest ondergaan. Hij had 1.8 promille. Hij moest zijn rijbewijs eveneens inleveren. Op de Handelsstraat in Stadskanaal was zaterdagnacht een 40-jarige inwoner van Stadskanaal de klos. Hij had 1,4 promille en was zijn rijbewijs kwijt. Op de Eendrachtskade in Groningen trof de politie een 20-jarige automobilist uit Groningen aan met 1,5 promille. Ook hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844.