NOS

Koninginnedagconcert in teken van lichte muziek 19-04-01

Paleis Noordeinde Een uniek Koninginnedagconcert dit jaar bij de NOS met een ongebruikelijk programma en al even verrassende uitvoerenden. Vijf coryfeeën van het Nederlandse lied: Jasperina de Jong, Liesbeth List, Boudewijn de Groot, Herman van Veen en Joop Stokkermans, brengen op zaterdag 28 april op Nederland 2 van 20.25-21.25 uur een hommage aan het Nederlandse lied. Voor het eerst staan ze aan de vooravond van Koninginnedag samen op het podium in de balzaal van Paleis Noordeinde te Den Haag. Op deze plek was het tot nu toe de zogenoemde serieuze muziek die de toon zette.

Bij de invulling van het Koninginnedagconcert is de koninklijke familie nauw betrokken. Een adviescommissie onder leiding van Prins Claus maakt hiervoor jaarlijks een voorstel. Met de keuze voor de lichte Nederlandse muziek wil de commissie dit jaar het belang van dit genre voor de Nederlandse cultuur benadrukken. In een samenhangend programma onder leiding van componist/arrangeur en pianist Joop Stokkermans zingen de vier toonkunstenaars elk drie van hun favoriete nummers, zowel oud als nieuw repertoire.

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden ontvangen deze avond vooral gasten die op de een of andere manier betrokken zijn bij de Nederlandse muziek en het Nederlandse theater. Naar verwachting zullen ook andere leden van de koninklijke familie het concert bijwonen. NOS-Actueel is verantwoordelijk voor het televisieregistratie, die door Maartje van Weegen, verslaggever koninklijk huis, vanuit Paleis Noordeinde wordt gepresenteerd.

De volgende artiesten verlenen hun medewerking aan het concert:

Jasperina de Jong
Zij heeft meegewerkt aan verschillende musicals, shows en toneelstukken en heeft daarmee vele prijzen in de wacht gesleept. In de jaren zeventig had ze veel succes met het theaterprogramma De Jasperina Show. Zo groeide ze uit tot een van de grootste theaterpersoonlijkheden van Nederland. Voor haar filmdebuut in de film Vroeger is dood ontving zij het Gouden Kalf. Nadat Jasperina al eerder in haar loopbaan koningin Wilhelmina, koningin Juliana en koningin Beatrix ten tonele bracht, vertolkt ze nu de rol van koningin Emma in de tv-serie naar het succesvolle toneelstuk van Guus Vleugel en Ton Vorstenbosch Wilhelmina. Ze zal tijdens het Koninginnedagconcert drie liedjes zingen: De seizoenen, Onze taal en De wals van weleer.

Liesbeth List
Zij begon met liedjes uit het Franse chansonrepertoire, daarna de Mauthausen-liederen en showprogrammas samen met Ramses Shaffy, Charles Aznavour en sinds 1994 met zanger Frank Boeijen. In 1996 ontving ze voor haar gehele oeuvre de Visser-Neerlandiaprijs. Ook als actrice wist List naam te maken, o.a. in de films De liefdeswacht en Mysteries. Nog steeds brengt ze nieuwe cds uit, maar ook het toneel blijft trekken. Ze speelt vol verve de rol van Edith Piaf in een musical over deze Franse zangeres. Haar bijdrage aan het concert bestaat uit de twee liedjes Even eeuwig en Zonder woorden en een selectie uit de Ramsesliedjes.

Boudewijn de Groot
Hij was de eerste protestzanger van Nederland met zijn protestsong Welterusten, mijnheer de president maar ook de voorloper van een rebellerende sixtiesgeneratie en peetvader van de Nederlandstalige lichte muziek. Zijn samenwerking met tekstschrijver Lennaert Nijgh stamt al vanaf de middelbare school. In 1965 komt de grote doorbraak met het liedje Een meisje van zestien dat 13 weken in de hitparade staat. En twee jaar later komt Land van Maas en Waal nummer 1 te staan. Samen met Lennaert schrijft hij ook teksten voor andere Nederlandse liedvertolkers, o.a. voor Liesbeth List. Zijn theatercarrière begon als Tsjechov in de gelijknamige musical, gevolgd door Otto Frank in het toneelstuk Het dagboek van Anne Frank en nu staat hij weer op de planken als Tsjechov. Boudewijn zingt de liedjes Eeuwige Jeugd, De Roos en Moeder. Herman van Veen
Hij richtte samen met Erik van der Wurff het muziektheater Harlekijn op. Hij heeft inmiddels meer dan honderd albums in vijf talen op zijn naam staan. Behalve de muziek en tekst voor zijn liedjes schrijft hij veel film- en balletmuziek en talloze scripts voor televisieseries, waaronder de bekende Alfred Jodocus Kwak. Hij is de medeoprichter van de Herman van Veen Foundation in Benoni, Republiek van Zuid-Afrika, met als doel kinderen waar ook ter wereld te begeleiden zodat zij hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen. Hij treedt regelmatig op met symfonieorkesten en onlangs heeft hij met Edith Leerkens een selectie liederen van Franz Schubert op cd uitgebracht. Vele prijzen en onderscheidingen heeft hij al mogen ontvangen. In 1993 werd hij koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Afgelopen november nam hij de live-cd Herman van Veen, Carré 2000 op. In dit theater heeft hij sinds 1971 meer dan 366 voorstellingen gespeeld. Op dit moment toert hij met een nieuwe theatershow in Duitsland. Zijn bijdrage aan het koninklijk concert zijn de liedjes Praat dan wat, Rivierenbuurt en Moe nie weggaan nie. Joop Stokkermans
Hij is niet weg te denken uit de Nederlandse liedcultuur. Zijn pianobegeleidingen, maar ook zijn teksten en improvisaties zijn uniek. Elke week is hij op zondagmorgen te horen bij het AVRO-radioprogramma van Caroline Kaart. In de televisiekwis over kennis van de klassieke muziek Harde Noten speelt hij de kandidaten een improvisatie voor op een thema uit een bekend klassiek werk. Maar ook op talloze cds van Nederlandse liedvertolkers is hij terug te vinden als tekstschrijver en pianist. Hij maakte in 1994 samen met Eric Herfst en Ivo de Wijs de musical Fien over de legendarische Fien de la Mar. Speciaal voor Jasperina de Jong schreef hij samen met Ivo de Wijs de één-vrouw-musical De gekkin van de gracht. Joop speelt de hoofdrol in het Koninginnedagconcert 2001: hij leidt het concert in, begeleidt de zangers en zal al improviserend alle liedjes met elkaar verbinden.