Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Onderscheidingen voor vrijwilligers en sporters

Vrijdag 27 april 2001, persbericht nummer 40

Staatssecretaris Margo Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vrijdag vijf vrijwilligers en vijf mensen uit de (top)sport namens Hare Majesteit de Koningin een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde op een bijeenkomst op het ministerie van VWS in Den Haag. Daarmee werd het belang van vrijwilligerswerk te benadrukt. 2001 is het internationale jaar van de vrijwilliger.
Daarnaast reikte minister Borst drie koninklijke onderscheidingen uit aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de gezondheidszorg.

Vrijwilligerswerk
Drie miljoen mensen doen in Nederland vrijwilligerswerk, oftewel één op de vijf Nederlanders. Stel dat die vrijwilligers er morgen allemaal mee ophouden. Dan zouden de zorg, de sport, de milieubeweging, de scouting, om maar een paar sectoren te noemen, stilvallen. De samenleving zou ontwricht raken, aldus Vliegenthart. Vrijwilligers zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld topsporters, vaak onzichtbaar. Maar volgens Vliegenthart zullen topsporters als geen ander beseffen dat ze zonder de inbreng van vele vrijwilligers in hun omgeving de top nooit gehaald zouden hebben. Zonder vrijwilligers had ons land het afgelopen jaar nooit zo kunnen genieten van die onvergetelijke Nederlandse successen, bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen. Volgens Vliegenthart zijn er daarnaast meer sectoren waar vrijwilligersbeleid van minstens even groot belang is. De vrijwilligers die werden onderscheiden zijn: G.H. Klomp-Zwierenberg (EHBO) uit Eerbeek, W.H.C. Marijt-Ruijg (ouderenzorg) uit Voorhout, C. Verkaik (zorg) uit Den Haag, P.E.E. Sinester (welzijnswerk) uit Amsterdam en E. Meeuws (sport) uit Capelle aan den IJssel.

Sporters
Van de sporters werd oud-Olympisch en wereldkampioen Piet Kleine, die onlangs is gestopt met schaatsen, na een langdurige carrière, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De staatssecretaris karakteriseerde Kleine als één van de Nederlandse schaatslegenden. Zwemmer Marcel Wouda wordt eveneens Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Wouda heeft vele jaren aan de internationale top gestaan en met zijn prestaties mede de basis gelegd voor de huidige Nederlandse zwemsuccessen. Bij de laatste OS in Sydney won Wouda een bronzen plak in de estafette. Ook paralympisch kampioen Willem Noorduin werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De gehandicapte atleet won medailles tijdens drie achtereenvolgende Paralympische Spelen.

Oud-zwemmer Cees Vervoorn werd voor zijn belangrijke bijdrage aan de gehandicaptensport als chef de mission in Atlanta en Sydney benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De directeur van de KNVB, Harry Been, werd vanwege zijn verdiensten in de leiding van de organisatie van EURO 2000 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Gezondheidszorg
Minister Borst speldde dr F. Sanders, oud-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, de versierselen op behorend bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Sanders heeft, volgens de minister, na zijn aantreden vier jaar geleden een belangrijke brugfunctie vervuld. Orde en ministerie werken nu steviger dan ooit gezamenlijk aan belangrijke verbeteringen voor de gezondheidszorg, aldus minister Borst.
Ook prof. Mr. Roscam Abbing werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Deze raadsadviseur van VWS neemt volgens Borst zowel nationaal als internationaal een zeer vooraanstaande positie in op haar vakgebied. Prof Roscam Abbing is één van de grondleggers van het gezondheidsrecht in Nederland en één van de drijvende krachten achter de Europese ontwikkeling van het gezondheidsrecht.
Mw. H. Hillmann werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zij heeft zeer belangrijke bijdragen geleverd aan de professionalisering en positieverbetering van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. Sinds 1996 is zij directeur van het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging (LCVV).

Bijlage persbericht Koninklijke Onderscheidingen: De navolgende personen zijn vrijdag namens Hare Majesteit de Koningin op het ministerie van VWS voor hun verdiensten voor de gezondheidszorg, vrijwilligerswerk of de sport door minister Borst en staatssecretaris Vliegenthart onderscheiden:

De heer H. B. Been, Nieuwleusen
Voormalig directeur EURO 2000
Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw H. Hillmann, Amsterdam
Directeur Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging Officier in de Orde van Oranje Nassau

De heer P. Kleine, Kerkenveld
(Marathon)Schaatser, oud-Olympisch en wereldkampioen Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw G.H. Klomp-Zwierenberg , Eerbeek
EHBO-vrijwilliger, actief voor het Rode Kruis Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw W.H.C. Marijt-Ruijg, Voorhout
Vrijwilliger in de ouderenzorg
Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer E. Meeuws, Capelle aan den IJssel
Vrijwilliger (starter) in de atletieksport
Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer W.Noorduin, Schiedam
Gehandicapte sporter; meervoudig Paralympisch medaillewinnaar Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw prof. mr. H.D.C. Roscam Abbing, Amsterdam Raadsadviseur ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Officier in de Orde van Oranje Nassau

De heer F.B.M. Sanders, radioloog, Hilversum Voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Officier in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw P.E.E. Sinester, Amsterdam
Vrijwilligster in welzijnswerk o.m. voor tienermoeders Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer C. Verkaik, Den Haag
Vrijwilliger voor de Multiple Sclerose Vereniging Nederland Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer C. Vervoorn, Amsterdam
Chef de mission paralympische ploeg
Officier in de Orde van Oranje Nassau

De heer M.R. Wouda, Eindhoven
Zwemmer, Olympisch medaillewinnaar
Ridder in de Orde van Oranje Nassau