PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 27 APRIL 2001 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht der overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

Voor de communicatie ter ondersteuning van het beleid van de Vlaamse ministers en de dienstverlening van de administratie is op de begroting 2001 een totaalbudget van 300 miljoen fr. voorzien. De Vlaamse regering keurt nu een voorstel goed voor de verdeling van dit budget over de verschillende ministers en de campagnes die zij gepland hebben.

* * *

Het Programmadecreet bij de begrotingscontrole 2001 wordt goedgekeurd. Het zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

* * *

De begroting van het Financieringsfonds voor schuldafbouw en eenmalige investeringsuitgaven wordt goedgekeurd.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering stemt principieel in met het voorontwerp van decreet tot goedkeuring van het Europese Verdrag inzake cinematografische coproductie. Het zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

Eén van de uitvoeringsbesluiten bij het nieuwe Havendecreet heeft betrekking op het voorkooprecht van de havenbedrijven. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering dit besluit definitief goed.

* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp-KB betreffende brevetten, certificaten, getuigschriften en dienstbewijzen voor de zeevisserij. Het nieuwe besluit maakt o.m. een betere doorstroming van de kandidaten van de laagste functie (scheepsjongen) naar de hoogste (schipper) mogelijk en versoepelt de vroegere zeer strikte scheiding tussen de afdeling dek en afdeling machine, zodat de vaart in de machinekamer thans ook gedeeltelijk in aanmerking genomen kan worden voor het behalen van de nodige ervaring in de afdeling dek.

* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlamse regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het Elektriciteitsdecreet goed dat het dagelijks bestuur van de reguleringsinstantie regelt.

* * *

Dhr. Toon Colpaert wordt aangesteld als gewestelijk Havencommissaris.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Na adies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed dat de voorwaarden bepaalt voor de financiële ondersteuning van particuliere opvangvoorzieningen voor kinderen door Kind en Gezin.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Mieke VOGELS en Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering beslist principieel tot enkele wijzigingen m.b.t. de tijdelijke stuurgroep ter ondersteuning van de PMS-centra en de MST-équipes bij hun omvorming tot Centra voor Leerlingenbegeleiding. De aanpassingen zullen nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief de aanpassing van het besluit betreffende de studiegebieden en structuuronderdelen in het secundair onderwijs goed.

* * *

Met het oog op een maximale uniformiteit in de regelgeving beslist de Vlaamse regering ook voor het buitengewoon secundair onderwijs de tellingsdatum te verschuiven van 30 september naar 1 oktober.

* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed dat de ontwikkelingsdoelen voor het buitengewoon onderwijs type 8 vastlegt. Ook het ontwerpdecreet ter bekrachtiging van dit besluit wordt definitief goedgekeurd. Het zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

* * *

De Vlaamse regering keurt principieel enkele voorontwerpen van amendement bij het ontwerpdecreet betreffende de eindtermen, ontwikkelingsdoelen en basiscompetenties in het secundair onderwijs goed. Ze zullen voor advies worden voorgelegd aan de Vlaamse Onderwijsraad, de SERV en de Raad van State.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Marleen VANDERPOORTEN en Dirk VAN MECHELEN :

In het kader van de Vlaams-Nederlandse samenwerking op het gebied van het zeewetenschappelijk onderzoek beslist de Vlamse regering tot aanpassing van de beheersovereenkomst met het Vlaams Instituut voor de Zee.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering is van oordeel dat het wetsontwerp betreffende de overeenkomst "Opleiding op de werkplek" een schending inhoudt van de bevoegdheidsverdeling tussen de federale overheid en de gewesten. De bevoegde Vlaamse ministers zullen m.b.t. deze problematiek een eigen Vlaams voorste luitwerken.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering bepaalt het standpunt dat zij zal innemen bij de bespreking van het voorstel van decreet van dhr. Joachim Coens houdende algemene bepalingen aangaande het beleid inzake milieuhinder.

* * *

Aan de personeelsleden van OVAM die belast zijn met de uivoering van het Europese Twinning programma België - Hongaars Ministerie van Leefmilieu zal een vergoeding toegekend worden.

* * *

De Vlaamse regering stemt principieel in met een voorontwerp van decreet tot wijziging van het Decreet van 26/3/1971 op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging. De aanpassing moet een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging mogelijk maken en meteen een eerste aanzet geven tot een planmatige gemeentelijke aanpak van het rioleringsgebeuren. Het voorontwerp van decreet zal voor advies worden voorgelegd aan de SERV, de MiNa-Raad en de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Johan SAUWENS :

Bij de definitieve invoering van de euro op 1/1/2002 dreigde de transparantie van de Vlaamse salarisschalen, die afgerond zijn op 1000 fr., verloren te gaan. Daarom zijn in het ontwerp van gedereguleerd Vlaams Personeelsstatuut nieuwe schalen opgenomen die afgerond zijn op de hogere 50 euro, waarbij enkele periodieken vervangen worden door iets lagere periodieken om gecumuleerde conversievoordelen gedeeltelijk te recupereren. De Vlaamse regering beslist nu principieel eenzelfde regeling toe te passen voor de Vlaamse openbare instellingen die onder het stambesluit vallen.

* * *

Mevr. Gerda Van Der Plas wordt aangeduid als nieuwe vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in de algemene vergadering van de vzw Sociale Dienst van de Vlaamse Gemeenschap, ter vervanging van mevr. Chris Gadeyne, die ontslag genomen heeft als lid van de algemene vergadering.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De aangepaste begroting 2000 van de vzw PWL wordt goedgekeurd. Ook de begroting 2001 van de vzw PWL als zgn. Ondersteuningscel Limburgplan wordt goedgekeurd.

* * *

Het Instituut voor de aanmoediging van innovatie door wetenschap en technologie in Vlaanderen (IWT-Vlaanderen) wordt gemachtigd om deel te nemen aan de in 1958 ingestelde pensioenregeling voor het personeel van zekere organismen van openbaar nut.

* * *

Mevr. Viviane Camphyn wordt aangeduid als beheerder bij het IWT-Vlaanderen, ter vervanging van mevr. Liesbeth Van Rysselberghe, die ontslag genomen heeft.

* * *

Het nieuwe Decreet Ruimtelijke Ordening bevat een vervalregeling voor gemeentelijke plannen van aanleg die dateren van vòòr het gewestplan of van vòòr gewestplanwijzigingen die betrekking hebben op hetzelfde grondgebied als de betrokken plannen. Ter uitvoering van deze vervalregeling keurt de Vlaamse regering nu, op voorstel van de betrokken gemeenten, besluiten goed tot behoud van gemeentelijke plannen van aanleg of delen van gemeentelijke plannen van aanleg. Ze hebben betrekking op de gemeenten Kontich, Bilzen, Heusden-Zolder, Genk, Maasmechelen, Lommel en Beringen. Ze neemt er akte van dat de gemeenten Berlare en Wichelen niet beschikken over gemeentelijke plannen van aanleg die dateren van voor het gewestplan of van een gewestplanwijziging. De gemeenten Brakel, Buggenhout, Haaltert, Hamme, Horebeke, Knesselare, Kruibeke, Kruishoutem, Lierde, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Ninove, Ronse, Sint-Gillis-Waas, Sint-LievensHoutem, Sint-Martens-Latem, Sint-Niklaas, Wachtebeke, Zingem, Zottegem, Zwalm, Lummen, Tongeren, Herk-de-Stad, Koekelare, Lo-Reninge, Oostrozebeke, Spiere-Helkijn, Vleteren, Zuienkerke, Baarle-Hertog, Beerse, Berlaar, Boechout, Dessel, Herenthout, Herselt, Lier, Putte, Lint, Meerhout, Merksplas, Sint-Kathelijne-Waver, Wommelgem, Zoersel, Brecht, Boutersem, Huldenberg, Affligem, Begijnendijk, Bekkevoort, Bever, Bierbeek, Drogenbos, Glabbeek, Haacht, Herne, Holsbeek, Kampenhout, Kraainem, Lennik, Linter, Oud-Heverlee, Pepingen, Roosdaal, Rotselaar, Tielt-Winge, Tremelo en Wezembeek-Oppem wensen geen gemeentelijke plannen van aanleg te behouden die dateren van voor het gewestplan of van voor een gewestplanwijziging.

* * *

De vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestplan Limburgs Maasland op het grondgebied van de gemeenten Dilsen-Stokken, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen wordt met 60 dagen verlengd tot 26/7/2001.

* * *

Na advies van de Raad van State wordt het uitvoeringsbesluit dat de procedure voor het Vlaams Commissariaat voor de Media bepaalt, definitief goedgekeurd.

* * *

Na advies van de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met het ontwerpdecreet tot wijziging van het Grinddecreet van 1993. Het zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


einde