Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

RIVM wordt agentschap

Dit persbericht, nummer 6, is vrijdag 27 april 2001 na afloop van de ministerraad uitgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst

Op verzoek van het kabinet heeft een interdepartementale werkgroep onder leiding van het ministerie van Economische Zaken zich gebogen over de vraag hoe de bedrijfsvoering van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan worden verbeterd.

De belangrijkste conclusie van de werkgroep is dat omvorming tot agentschap zal bijdragen aan de verbetering van de aansturing en bedrijfsvoering van het RIVM. Totdat er een agentschap in januari 2004 gerealiseerd is, zal specifiek aandacht moeten worden besteed aan een heldere formulering van de taken van het instituut en het versterken van het financieel beheer bij het RIVM. Ook concludeert de werkgroep dat het niet gewenst is om over te gaan tot uitbesteding van specifieke publieke taken aan de private sector.

Het kabinet neemt de conclusies en aanbevelingen van de interdepartementale werkgroep over de toekomst van het RIVM op hoofdlijnen over. De komende jaren zal de omvorming tot agentschap plaatsvinden en worden begeleid door een interdepartementale werkgroep met vertegenwoordigers van het RIVM en de ministeries van VROM, LNV, Financiën en VWS.