CBS

Date: Fri, 27 Apr 2001 09:54:44 +0200
Sender: dick@nieuwsbank.nl
Message-Id:

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-091
27 april 2001
9.30 uur Vertrouwen industrie opnieuw gedaald Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in maart verder afgenomen. Het is de zesde opeenvolgende maand dat er een daling is gemeten. Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder, dat de concurrentiepositie volgens de industriële ondernemers in het eerste kwartaal van dit jaar is verslechterd. De ondernemers ondervinden in toenemende mate productiebelemmeringen door de onvoldoende vraag naar hun producten.

Producentenvertrouwen industrie verder omlaag Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de Nederlandse industrie, is in maart verder gedaald. Dit betekent de zesde afname op rij. De indicator bereikte in september 2000 nog een recordhoogte van 8,4. Vanaf oktober daalde de stemmingsindicator onafgebroken en kwam in maart uit op 0. Dit is de laagste waarde sinds februari 1999. Ook de werkvoorraad van de Nederlandse industrie is kleiner geworden. Het indexcijfer van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is in maart met 0,4 punt gedaald en uitgekomen op 99,0 (juni 2000=100). De ondernemers in de industrie zijn van oordeel dat hun concurrentiepositie in het eerste kwartaal van dit jaar is verslechterd. Dit geldt voor zowel de binnenlandse markt als de buitenlandse markt.

Onvoldoende vraag belemmert productie Als belangrijkste oorzaak van productiebelemmeringen noemen de industriële bedrijven in maart onvoldoende vraag naar hun producten, en niet langer het gebrek aan arbeidskrachten. Acht procent van de CBS-Persdienst bedrijven in de industrie heeft in maart productiebelemmeringen door Postbus 4000 onvoldoende vraag ondervonden. De groep bedrijven, die onvoldoende 2270 JM Voorburg vraag als een belemmering ziet is daarmee tweemaal zo groot als in tel. (070) 337 58 16 december. Vijf procent van de bedrijven heeft in maart fax (070) 337 59 71
E-mail: productiebelemmeringen ondervonden door een personeelstekort. Dat persdienst@cbs.nl is beduidend minder dan in december vorig jaar toen negen procent van de industriële bedrijven hiermee te kampen had. De bezettingsgraad van het machinepark ligt in maart op 84,7%. Dit is 0,1 Het CBS procentpunt lager dan in december 2000. is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-091 pagina 1 van 3




Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.