Ministerie van Justitie

27.04.01

Geen gevaar voor klassenjustitie bij aanbieden transacties

Minister Korthals ziet geen gevaar voor klassenjustitie bij de manier waarop strafbare feiten via een transactie worden afgedaan. De huidige, strikte regels bieden voldoende waarborgen. Opsporingsambtenaren weten precies wanneer en onder welke voorwaarden transacties mogen worden aangeboden. Hierdoor vermindert het gevaar voor subjectieve beoordeling op grond van maatschappelijke positie of de persoon van de dader. Dit blijkt uit een brief die minister Korthals naar de Tweede Kamer heeft gestuurd in antwoord op vragen van kamerleden tijdens een in september vorig jaar gehouden algemeen overleg over klassenjustitie.

Aantal

Bij het overgrote deel (92%) van alle transacties in rechtbankstrafzaken in de periode van juli 1998 tot en met juni 2000 ging het om een bedrag van minder dan 1000 gulden. In negen zaken is een bedrag gemoeid van meer dan 100.000 gulden. Slechts zeer zelden gaat het om echt hoge bedragen van meer dan één miljoen gulden. Dit komt vooral voor bij economische- of milieudelicten. Overigens vindt minister Korthals het niet wenselijk als er frequent en structureel transacties worden aangeboden waarbij het om hele hoge bedragen gaat. Dergelijke zaken zouden niet buiten de rechter om moeten worden afgedaan.

Toch kunnen zich situaties voordoen waarin tot een dergelijke transactie wordt overgegaan. Voorwaarde is wel dat er aan de hand van een daarvoor speciaal opgestelde procedure zorgvuldig wordt afgewogen of een transactie kan worden aangeboden. Hierbij is ook het College van procureurs-generaal betrokken.

Openbaar

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsman ook dat het Openbaar Ministerie transacties van één miljoen gulden of meer openbaar zal maken. Dit om te voorkomen dat een transactie door de verdachte als een voordeel wordt ervaren. Bij de behandeling van een zaak waarin een transactie wordt aangeboden en geaccepteerd, volgt immers geen openbare terechtzitting. De beslotenheid van de transactie kan afbreuk doen aan de preventieve werking. Juist het gebrek aan openbaarheid kan een (oneigenlijke) grond zijn om met een transactieaanbod in te stemmen.

Transactie

Uit de praktijk blijkt dat de transactie na de verruiming van de mogelijkheden daartoe in 1983, zich een positie heeft verworven. Dit blijkt uit het feit dat een kwart van de rechtbankstrafzaken wordt afgedaan met een transactie. Echter: nog steeds komt een meerderheid van de zaken voor de rechter, en dat blijft zo.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 01-05-2001