Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Driejarige CAO-politie: meer veiligheid en betere arbeidsvoorwaarden

Een persbericht bij het onderwerp Arbeidsvoorwaarden Politie
25 april 2001
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vandaag een onderhandelaarsakkoord gesloten met de vier politievakorganisaties voor een driejarige CAO.
Meer veiligheid door een ruimere beschikbaarheid van politie wordt gerealiseerd door met ingang van 1 juli 2001 - in aanvulling op de bestaande werkweek van 36 uur - voor een periode van tien jaar een werkweek van gemiddeld 38 uur per week in te voeren. Daarbij is overeengekomen dat de individuele politieambtenaar eenmalig de mogelijkheid krijgt om af te zien van de werkweek van gemiddeld 38 uur en de huidige werkweek van gemiddeld 36 uur te handhaven. Het salaris zal in drie jaar met totaal 12% structureel en 1,35% incidenteel worden verhoogd. Dit gebeurt door invoering van een 13e maand (8%), op te bouwen in drie jaar. Op 1 september 2001 worden de salarissen verhoogd met 2%. In de jaren 2002 en 2003 worden de salarissen verhoogd met 1% per jaar. Daarnaast ontvangen de politieambtenaren gedurende de looptijd van de CAO jaarlijks een eenmalige uitkering van 300 gulden.
In het akkoord zijn over ruim 20 onderwerpen andere afspraken gemaakt in het kader van verhoging van de capaciteit, versterking van de positie op de arbeidsmarkt en verbetering van de kwaliteit van de arbeid.
Veiligheid
Om de veiligheid te vergroten is meer en effectievere politiecapaciteit gewenst. Naast de mogelijkheid van de 38-urige werkweek, is gestart met een onderzoek naar betere capaciteitsplanning bij de politie om hiermee tot een betere afstemming te komen tussen het werkaanbod en het beschikbare personeel.
Tevens kan de politieambtenaar als onderdeel van een systeem van flexibele arbeidsvoorwaarden tot een maximum van een gemiddelde werkweek van 40 uren per week "geld en tijd" met elkaar ruilen. Ook is het mogelijk te kiezen voor een werkweek van minder dan 36 uur.
Arbeidsmarkt en kwaliteit
Om het ziekteverzuim bij de politie te verminderen en de reïntegratie te bevorderen hebben partijen afgesproken om binnen afzienbare tijd een arboconvenant af te sluiten met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin maatregelen wordt opgenomen om dit te realiseren. In dat kader is tevens overeengekomen om meer aandacht te besteden aan de fit- en gezondheid van het politiepersoneel. Ook zijn afspraken gemaakt over leeftijdsbewust personeelsbeleid en diversiteit. Er zijn maatregelen afgesproken om de combinatie van arbeid en zorg beter mogelijk te maken en er wordt jaarlijks 10 miljoen gulden extra uitgetrokken voor kinderopvang bij de politie.
Ook op het gebied van opleiding en scholing zijn afspraken gemaakt. Het politieonderwijs wordt met ingang van 1 januari 2002 vernieuwd waardoor het beter aansluit op het reguliere onderwijs. Over de rechtspositionele gevolgen voor het zittend en het nieuw personeel zijn afspraken gemaakt. Om de ontwikkeling van de medewerker te bevorderen wordt een recht op een persoonlijk ontwikkelingsplan geïntroduceerd, waarbij zowel de ontwikkeling van de medewerker binnen als buiten de politieorganisatie aan de orde kan komen.
De looptijd voor de CAO is van 1 januari 2001 tot en met 31 december 2003.