Eerste elektronisch huwelijk in België bezegeld

Authentificatie van handtekeningen met SMARTpen van LCI

Lubbeek, Leuven (B), 04/21/2001
Het eerste elektronisch bezegelde huwelijk in België is een feit. Vandaag ondertekende een koppel uit Leuven de huwelijksakte met een biometrische pen. Die pen bevestigde de echtheid van hun beider handtekeningen. LCI SmartPen, het bedrijf dat de elektronische pen bouwde, toont met de testcase aan dat authentificatie op basis van biometrie verschillende administratieve handelingen bij overheidsdiensten kan vergemakkelijken voor de burger.

Danny Beullens en Nele Vleugels zijn de eersten in België die hun jawoord elektronisch bezegelden. Het bruidspaar deed dat met een ogenschijnlijk gewone pen. In werkelijkheid gaat het om een elektronisch hoogstandje van Belgische oorsprong. De zogenaamde SMARTpen maakt gebruik van ingebouwde sensoren die de dynamiek en de kenmerken (6 dimensies, waaronder snelheid, druk en hoek) van de handtekening registeren. Elke handtekening heeft zijn eigen unieke kenmerken, waardoor een feilloze authentificatie van de ondertekenaar mogelijk wordt.

Een elektronisch getekend document heeft sinds kort dezelfde rechtsgeldigheid als zijn papieren equivalent. Omdat de overheid momenteel niet over de infrastructuur beschikt om elektronische verificatie centraal te beheren, werd het huwelijk in Lubbeek tegelijk elektronisch en op de klassieke manier ondertekend. Dat kan omdat de elektronische SMARTpen ook als een gewone pen op papier schrijft. Tijdens de ondertekening van de huwelijksakte met gewone inkt, worden de karakteristieken van de handtekeningen van beide personen geregistreerd, geëncrypteerd en ter verificatie doorgestuurd naar een centraal systeem, dat in het gemeentehuis van Lubbeek werd opgezet. Nadat de gegevens getoetst zijn aan de origineel opgeslagen handtekeningen, kan de identiteit van beide personen bevestigd worden.

"Bij het huwelijk en vele andere administratieve handelingen bij overheidsdiensten komt veel papierwerk kijken, " zegt Danny Beullens, de bruidegom en tevens softwareontwikkelaar voor LCI SmartPen. "In het kader van de informatisering van de overheid wilden wij bewijzen dat vandaag al de technologie bestaat om bepaalde transacties of handelingen op een gebruiksvriendelijke en toch uiterst veilige manier elektronisch te bevestigen. Ons huwelijk was een goede gelegenheid. Het voorstel werd door de gemeente Lubbeek ook uiterst positief ontvangen."

De diverse regeringen zijn volop bezig met de informatisering van hun dienstverlening aan de bevolking. Een van de heikele punten bij die informatisering is de authentificatie van personen en de veiligheid bij elektronische transacties. Biometrie - of herkenning op basis van meetbare eigenschappen van levende wezens - biedt daarvoor sluitende oplossingen. Een biometrische technologie als de SMARTpen is bovendien betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker dan vele andere authentificatiesystemen, zoals paswoorden, PIN-codes, Smart cards, maar ook dan andere biometrische oplossingen als irisherkenning en vingerafdrukken.

"De toepassingsmogelijkheden van een biometrische pen bij overheidsdiensten zijn legio," verklaart Freddy Vranckx, burgemeester van Lubbeek. "Authentificatie bij elektronisch stemmen, het opvragen van overheidsdocumenten zoals een belastingsbrief, de aanvraag van een rijbewijs of een identiteitskaart. Dankzij de biometrie en het internet kunnen we die diensten in de toekomst permanent, dag en nacht voor de bevolking openstellen. Bovendien is een pen een aanvaard middel om transacties en documenten te bezegelen. De bevolking moet zich slechts minimaal aanpassen. We zijn blij dat we het proefproject van de SMARTpen in ons gloednieuw gemeentehuis mogen verwelkomen."

Voor afbeeldingen van de SMARTpen of het huwelijk, gelieve contact op te nemen met Johan De Brabandere, NewsEngine PR op 03/260.96.49 (mobiel: 0475/97.88.40) of johan@newsenginepr.com.
| END |

Over LCI SmartPen (www.smartpen.net)
LCI Smartpen NV is een dochteronderneming van LCI Technology Group NV, een groep van bedrijven die actief is in verschillende gebieden van de informatie en communicatietechnologie. LCI SMARTpen ontwikkelt technologie voor elektronische beveiliging. SMARTpen van LCI is een nieuwe revolutionaire biometrische technologie die het mogelijk maakt om de identiteit van een persoon eender waar ter wereld onweerlegbaar te bewijzen op basis van zijn handtekening. Het LCI SMARTpenBiometric Authentication System (BiAS) is een balpen die sensoren gebruikt om gebruikers te authentificeren via de biometrische karakteristieken van hun handtekening op gewoon papier.
De SMARTpen en de markt van authentificatiesystemen worden uitvoerig beschreven in een rapport van de Aberdeen Group: ' LCI's SMARTpen: Poised for Electronic Signature Usage.' (november 200) Om dit rapport of andere informatie over de SMARTpen te verkrijgen, gelieve te surfen naar de press room op http://www.smartpen.net of contact op te nemen met Johan De Brabandere, NewsEngine PR, +32(0)3 237 23 24 of johan.debrabandere@newsenginepr.com.
LCI SmartPen, Inge De Clerck, Industrialaan 37, B-1702 Groot-Bijgaarden. tel: +32 (0)2 481 58 70, fax:+32 (0)2 466 04 50, e-mail: ideclerck@nl.lcigroup.com. Over LCI Technology Group (http://www.lcigroup.com) LCI is een groep van 35 bedrijven actief in de informatie- en communicatietechnologie. Bij de bedrijven van LCI werken wereldwijd circa 1100 personen. De medewerkers van LCI zijn hoog gespecialiseerde ICT-consultants, ontwikkelaars, uitvoerders en projectmanagers. Zij stellen hun kennis in dienst van meer dan 400 grote bedrijven en overheden.
LCI bedrijven zijn actief op de volgende gebieden: on-line education; security; wireless office information (B2B); execution chain management; software & consulting; secure printing; authentication; E2E security; encryption; integration and services; media on-line content; content development; helpdesk; customer support; network monitoring; outsourcing; application software; application service providers; security consulting; mobile application development, etc.
LCI Technology Group is genoteerd op de effectenbeurs van Amsterdam, Euronext Amsterdam (tickersymbool: LCI).LCI Technology Group heeft over de eerste helft van het financiële boekjaar 2000/2001 (van 1 mei tot en met 31 oktober 2000) een omzet van ¤ 150,7 miljoen en een netto winst na belasting van ¤ 5,1 miljoen gerealiseerd. Sinds 1994 is de winst na belastingen per LCI aandeel jaarlijks gemiddeld gestegen met meer dan 50 %.
LCI is actief in 14 landen in Europa en de Verenigde Staten met bedrijven die onder meer zijn gevestigd in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en de Verenigde Staten van Amerika.Het hoofdkantoor van LCI Technology Group NV is gevestigd in Nederland.