AEDES

Stad, dorp of wijk kiest Beste Buur

Amsterdam, Hilversum, 17 april

Op 21 april, of op een datum in de buurt van die dag, organiseren afdelingen van Humanitas en een aantal woningcorporaties de Lokale Burendag. Het thema dit jaar is Samen-Wonen. Dit thema is gekozen omdat de organisatoren, Humanitas en Aedes vereniging van woningcorporaties, de link willen leggen naar het Internationale jaar van de vrijwilliger. Verder staat 2001 in het teken van de viering van 100 jaar woningwet. Reden genoeg om mensen in het zonnetje te zetten die zich inzetten voor een leefbare woonomgeving.

Op de lokale Burendag wordt de buur (of de groep buren) die de beste bijdrage heeft geleverd aan het thema Samen-Wonen verkozen tot Beste Buur van een buurt of gemeente. Vaak gebeurt dit met een feest en publiciteit in de lokale kranten. Humanitas-afdelingen en woningcorporaties tonen met het organiseren van de Burendag hun betrokkenheid bij een leefbare buurt. Zij laten zien dat zij goede initiatieven van bewoners waarderen en stimuleren. Buren die door de lokale organisatoren worden voorgedragen, krijgen op 16 juni de gelegenheid om hun activiteiten te presenteren op de Nationale Burendag.

Op de Nationale Burendag van 16 juni verkiest een jury onder voorzitterschap van Willeke Alberti een van de winnaars van de lokale Burendagen tot Beste Buur van Nederland. Deze buur ontvangt een prijs ter waarde van 10.000 gulden die hij of zij kan besteden aan een project voor de buurt. Daarnaast wordt ook de Publieksprijs ter waarde van 5.000 gulden uitgereikt. Deze Publieksprijs is ter beschikking gesteld door Bouwfonds Woningbouw.
De Nationale Burendag op 16 juni 2001 wordt een groot feest. De organisatoren en winnaars van de Lokale Burendagen schuiven aan voor een gezamenlijke lunch. De lokale winnaars presenteren hier hun activiteiten. Verder zijn er diverse optredens en wordt het Burendagspel gespeeld.

De Nationale Burendag is een jaarlijks initiatief van Humanitas en Aedes vereniging van woningcorporaties. De dag werd voor het eerst in 1995 georganiseerd door Humanitas.