Universiteit Maastricht
Persbericht

Verdediging in strafzaken
Vrijdag 20 april, 14.00 uur
Promotie Mw.mr. T.N.B.M. Spronken
in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Titel: Verdediging; een onderzoek naar de normering van het optreden van advocaten in strafzaken.
Promotores: Prof.mr. G.P.M.F. Mols; Prof.mr. T.E. Prakken.

Mag de advocaat in een strafzaak zand strooien in de machinerie van de rechtspleging? Is hij verantwoordelijk voor de gevolgen als hij een cliënt die een ernstig zedenmisdrijf bekend heeft, vrij krijgt vanwege een procedurele fout van justitie? Moet de advocaat de politieverhoren van zijn cliënt kunnen bijwonen? Het optreden van strafrechtadvocaten is een voortdurende bron van discussie. Taru Spronken beschrijft in haar proefschrift hoe er in Nederland vanaf het einde van de negentiende eeuw over de taak en rol van de strafrechtadvocaat wordt gedacht. Ze onderzocht verder aan welke strafprocessuele en tuchtrechtelijke normen de advocaat bij de verdediging is gebonden en hoe zijn bevoegdheden zijn gereguleerd. De resultaten van dit onderzoek leveren een bijdrage aan een beter inzicht in de rol en professionele verantwoordelijkheid van de advocaat in strafzaken en bieden de advocaat een normatief kader bij het maken van keuzes in de dagelijkse strafpraktijk.

Noot voor de pers
De promoties, oraties en afscheidsredes worden gehouden in de aula van de UM aan de Minderbroedersberg 4-6 in Maastricht en zijn vrij toegankelijk. Een routebeschrijving staat op de UM-site www.unimaas.nl/um onder 'Hoe te bereiken'.
De afdeling Communicatie van de UM is telefonisch bereikbaar via 043 388 2044/2671. Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl en zie ook www.pers.unimaas.nl.