Gemeente Nijmegen

IJzertijd-grafveld in Nijmegen-Lent

In het Betuwse deel van Nijmegen (Waalspronggebied) is een grafveld uit de periode 700-400 voor Christus ontdekt. Het is een mix van crematie- met skeletgraven. Vooral de ligging van enkele skeletten en verschillende sieraden zijn bijzonder.

De vindplaats in Lent omvat een dertigtal graven. De helft daarvan bestaat uit kuilen met crematieresten, die veelal in een urn zijn bijgezet. De overige kuilen bevatten het skelet van personen die onverbrand zijn begraven.
De meesten van hen hadden - zoals indertijd normaal was - de leeftijd van 40 jaar nog niet bereikt. Een van de skeletgraven bleek twee van deze jong gestorvenen te bevatten, een man en een vrouw. Zij waren op ongewone wijze in het graf gelegd: de man - als eerste - op de buik, vervolgens de vrouw op de rug, in omgekeerde richting. De een rustte dus met het hoofd bij de voeten van de ander. Aan de rand van de grafkuil lagen nabij de schedel van de vrouw bovendien drie bronzen sieraden: twee haarringen en een vermoedelijke vingerring. Blijkbaar droeg ze deze sieraden niet op het moment van haar dood, maar waren ze aan haar meegegeven. Een ander graf bevatte het skelet van een eveneens jongvolwassen vrouw, die nog twee bronzen haarringen ter weerszijden van de schedel droeg. Doordat sieraden of andere bijgiften in het hele grafveld verder nauwelijks voorkomen, contrasteert de sierlijke uitdossing van de vrouw met het feit dat zij op de buik is neergelegd, met het gezicht op de bodem van de grafkuil.
Versiering met afhangende haarringen is in Nederland nog niet eerder vastgesteld. Wel werd in 1998, eveneens in Lent, een andere bijzondere haarversiering ontdekt. Daarbij ging het om een man, die getooid was met twee bronzen vlechtringen en een oorring. Hij was begraven in een kleiner grafveld, 250 m noordelijker. Dit omvatte eveneens een mengeling van crematiegraven en skeletgraven uit de ijzertijd.

Skeletgraven uit het 1e millennium voor Christus zijn in Nederland uiterst schaars, aangezien crematie toen de norm was. Door deze nieuwe vondst zijn nu uit Lent meer skeletgraven uit die periode bekend dan uit de rest van Nederland in zijn geheel.

Het grafveld in Lent is ontdekt door een amateur-archeoloog van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN) en vervolgens onderzocht door het Bureau Archeologie van de Gemeente Nijmegen.

De skeletten uit het dubbelgraf zijn op zaterdag 21 april tussen 11.00 en 17.00 uur te bezichtigen voor publiek in de container op de opgravingslocatie (oostzijde Steltsestraat nabij de oprit naar de Bemmelsedijk).

Desgewenst is fotomateriaal beschikbaar, dat per e-mail verzonden kan worden. Dit is aan te vragen bij dhr. R. Mols, tel: 024-3299432, fax
024-3299433, of e-mail Rob.Mols@hetnet.nl.