Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-18: Den Haag krijgt beeld Karel Appel

Als blijvende herinnering aan de succesvolle viering van het 750-jarig bestaan van Den Haag in 1998 heeft de organiserende Stichting 750 jaar Den Haag aan de stad een beeld van Karel Appel aangeboden: Frog with umbrella (kikker met paraplu)(1993).
Het is een zeer kleurrijk beeld waarin voor de goede beschouwer allerlei elementen herkenbaar zijn die met enige fantasie op de stad en haar inwoners van toepassing kunnen zijn.

Van het oorspronkelijke houten beeld is in beschilderd brons een vergroting gemaakt. Het inclusief sokkel meer dan zes meter hoge beeld is onderdeel van De Beeldengalerij voor Den Haag naar een concept van beeldend kunstenaar Peter Struycken. Het staat op het kruispunt van de twee reeksen beelden -in totaal 40 - die geplaatst worden op de Grote Marktstraat, Spui en Kalvermarkt. De productie van het beeld is uitgevoerd door Stroom hcbk en Struycken. Akzo Nobel Coatings gaf technische adviezen en leverde de Sikkens autolak waarmee het beeld is beschilderd.

Het gemeentebestuur is zeer verheugd met dit aandenken en heeft graag zijn medewerking willen verlenen aan de plaatsing van dit beeld voor de gevel van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Sokkel en plaatsing zijn gefinancierd door de Gemeente Den Haag en Stroom hcbk.

De Stichting 750 jaar Den Haag meent dat Den Haag met dit geschenk een uniek beeld rijker wordt. In geen stad in Nederland staat nog een beeld van Karel Appel, één van Nederlands internationaal meest bekende kunstenaars.

Het beeld wordt op zaterdag 21 april om 16.00 uur aan de Gemeente aangeboden en onthuld. Daarbij zal vrijwel zeker ook Karel Appel zelf aanwezig zijn.

18 april 2001

last update: 18 april 2001 ;pag.: 6817; auteur: 77 18 april 2001 - pag. 6817 - 77