PERSBERICHT

TT Circuit Assen, 16 april 2001

JARNO JANSSEN WIL VLAMMEN OP EUROPEES- EN ONK-NIVEAU

"Ik heb maar één doel voor ogen: in 2002 terug in de Grands Prix"

Tijdens de openingsrace van het Euro Open, begin maart in Le Mans, deed 250cc coureur Jarno Janssen wat er van hem verwacht werd. Hij pakte als beste Nederlandse afgevaardigde de 4e plaats, terwijl 250cc Nederlands kampioen Henk van de Lagemaat de 8e plaats voor zich opeiste. Met twee jaar GP-ervaring op zak, was JayJay in de slotfase een strijdend 5-tal, waaronder ook ex-GP-coureurs Vincent Philippe (F) en Adrian Coates (GB) te snel af.

Jarno, die nog steeds deel uitmaakt van het Molenaar Racing Team, dat dit jaar gesponsord wordt door o.a. De Graaf Contracting Technisch Uitzendbureau, de 4 Truckcentra van Sent Waninge en Shell, focust zich dit seizoen op het Europees Kampioenschap. Er staan dit seizoen 8 EK-races op het programma, waarvan er helaas een drietal samenvallen met een voor het Nederlands kampioenschap meetellende ONK-race. "Dat is jammer, maar met mij zullen méér Nederlandse toppers naar de EK-races afreizen, zodat er toch nog een goede kans bestaat op het behalen van de Nederlandse titel", opent Janssen, die snode plannen heeft voor wegrace-seizoen 2001.

"Ik heb maar één doel voor ogen. In 2002 wil ik terug in de Grands Prix", vervolgt Janssen resoluut. "Daarom moet ik maximaal scoren in zowel het NK als het EK. Het NK is belangrijk voor mijn Nederlandse sponsors en alleen met een topklassering in het EK kan ik mijn terugkeer in de GP s afdwingen."

De 25-jarige coureur uit het Brabantse Helenaveen, reed zich in de afgelopen twee GP-seizoenen tijdens 3 Grands Prix in de punten, met als beste prestatie de 12e plaats in Barcelona (2001). Tijdens de laatste Rizla+ Dutch TT lag Jarno 10e in de regenrace, totdat hij kort voor tijd onfortuinlijk onder uit schoof. "Dat was doodzonde, en toen heb ik wel een traantje moeten wegpinken. Maar de ervaring die ik in de afgelopen twee GP-seizoenen heb opgedaan is enorm groot. Tijdens de 1e EK-race bleek ik volop met de EK-top mee te kunnen, maar kwam ik nog iets topsnelheid tekort op een aantal van de toppers", meldt Janssen die in het Euro Open 4 rijders uit de GP s tegenkomt (Lucas Oliver Bulto (E), David Garcia (E), Adrian Coates (GB) en Vincent Philippe (F).

"Op de Grands Prix kreeg ik veel extra steun en onderdelen van Honda. Dat mis ik nu, waardoor het materiaal misschien niet zo snel is als vorig seizoen. Maar in Le Mans kon ik met minimale voorbereidingen en tests al goed meekomen. Daarbij voel ik me aan mijn stand verplicht om te winnen. En dat kan hier in Assen op 30 juni en ook in de Euro Open-race die aan het programma van de Rizla+ Dutch TT is toegevoegd. Mijn doelstelling is de Europese titel, en daarvoor moet ik EK-races winnen. Een groot aantal circuits zijn in mijn voordeel. Hongarije, Most en hier op de laatste zaterdag van juni in Assen, daar moet ik uit kunnen halen. Natuurlijk mag ik de concurrentie niet onderschatten, maar de mogelijkheden zijn er. Ik heb de lat voor mezelf hoog neergelegd. Gezien de 13 punten die ik in de 1e EK-race pakte, blijkt het tot de mogelijkheden te behoren", besluit Jarno Janssen, die gemotiveerder dan ooit aan het race-seizoen is begonnen.

JANSSEN PAKT 2E PLAATS IN OPENINGSRACE VOOR NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP

Kort na zijn teampresentatie op 2e Paasdag in de Sent Waninge Truckservice VIP-room van op het TT Circuit Assen, moest de 25-jarige Brabander in actie komen voor zijn eerste treffen op Nederlandse bodem. Na in de kille trainingen op zaterdag een 3e tijd neer gezet te hebben, pakte Janssen in de race op Paasmaandag een hele sterke 2e plaats achter de op dit moment nog over meer pk s beschikkende Arno Visscher (Linschoten). "De Aprilia s van Visscher en kampioen Henk van de Lagemaat bleken tijdens de trainingen al heel snel. Meters die ik met sturen en remmen goed maakte, gingen op de snelle stukken van het TT Circuit Assen weer verloren", wist Janssen. "Mijn start was goed, maar Visscher pakte direct op de rechte stukken al zoveel meters, dat ik me voor de verdere race concentreerde op de strijd met Van de Lagemaat en Jaap Hoogeveen. Ik heb na een paar ronden even gekeken wat die in huis hadden en waar ik ze kon pakken. Dat zat wel goed en ik nam de kop van de achtervolgende groep weer over. Maar goed ook, want drie ronden voor de finish wordt de race vroegtijdig afgevlagd door een val van Marcel Donders, wat er aanvankelijk lelijk uit zag, maar wie later wandelend het paddock weer in kwam. Toen die race werd afgevlagd lag ik 2e en ook in de ronde daarvoor, die uiteindelijk beslissend was voor de eindklassering. Want met 8 van de 11 ronden was er méér dan 75% van de race verreden en dan komt er geen herstart. 20 NK-punten, en daarmee ben ik dik tevreden. Ik kijk terug op een hele drukke enerverende week, waarin heel veel is gebeurd. Een teampresentatie en een race op één dag was allemaal heel erg druk, maar ik heb me er prima doorheen geslagen", aldus een dolgelukkige Janssen, die voor zijn 2e EK-race op 29 april in Vallelunga nog wat extra s in petto heeft. "Als het goed is heb ik dan de beschikking over een nieuwe en betere ontsteking van BPS en ook telemetrie aan boord. En die on-board computer informatie brengt me zonder twijfel nog weer een stuk extra vermogen en voordeel bij het afstellen van de motor", besluit Janssen.

Uitslag 250cc ONK-race TT Circuit Assen:


1. Arno Visscher, Linschoten, Aprilia 10.12,118 = 161,092 km/uur gem. ; 2. JARNO JANSSEN, HELENAVEEN, DE GRAAF CONTRACTING, SENT WANINGE HONDA OP 8,516 sec.; 3. Jaap Hoogeveen, Smilde, Yamaha op 8,886; 4. Henk van de Lagemaat, Everdingen, Aprilia op 8,979; 5. Matthias Neukirchen, Duitsland, Yamaha op 15,445; 6. Rob Filart, Manderveen, Honda op 15,645; 7. Hans Smees, Harreveld, Honda op 27,659; 8. Jarno Boesvel, Drempt, Yamaha op 28,642.

ONK-stand na 1 van de 10 ONK-races:


1. Visscher, 25; 2. JANSSEN, 20; 3. Hoogeveen, 16; 4. VdLagemaat, 13; 5. Neukirchen, 11; 6. Filart, 10.