Gemeente Oosterhout

Gemeente terughoudend in buitengebied

In verband met mond- en klauwzeer

In het buitengebied van Oosteind en Dorst wordt bij bedrijven waar evenhoevige dieren worden gehouden voorlopig geen huisvuil, grof huisvuil en snoeihout opgehaald. De gemeente heeft hiertoe vorige week besloten naar aanleiding van adviezen van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de afvalinzameling in MKZ-gebieden.

Zoals bekend ligt de grens van het zogenaamde 10-kilometergebied rondom Sprang-Capelle op de A27. Dat wil zeggen, dat de kerkdorpen Dorst en Oosteind met hun buitengebied binnen die bewuste zone vallen. Voor de gehele zone geldt aan aantal strikte vervoersbeperkingen en verboden. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan bedrijven te bezoeken waar evenhoevige dieren worden gehouden. In aansluiting daarop adviseert het ministerie dus om voorlopig geen huisvuil, bedrijfsvuil, grof huisvuil en snoeihout bij die bedrijven op te halen.

De gemeente heeft zich tot op heden beperkt tot het nemen van die maatregelen die op grond van (landelijke) regelgeving zijn opgedragen. Alle andere verzoeken worden individueel op hun haalbaarheid beoordeeld. Dat heeft in ieder geval al geleid tot het plaatsen van borden in de Willemspolder om het doorgaande (sluip)verkeer daar te ontmoedigen. En voorts opereert de gemeente terughoudend in het gehele buitengebied. Dat wil zeggen dat er alleen de hoogstnoodzakelijke werkzaamheden worden verricht.

Oosterhout, 2 april 2001