Gemeente Castricum

6-4-2001

Ganzenproblematiek

Vorig jaar heeft de gemeente Castricum, in samenwerking met de Dierenbescherming, melding gemaakt van de ganzenproblematiek in de gemeente Castricum en de aanpak daarvan.
De gemeente Castricum en de Dierenbescherming waren het erover eens dat de toenmalige ganzenpopulatie van meer dan 100 ganzen te groot was en dat dit op sommige plaatsen zowel voor de mensen als de ganzen problemen opleverde.
Daarom zou op een diervriendelijke wijze naar een reductie van het aantal ganzen, tot ongeveer 40, worden gestreefd. De ganzen zouden naar andere geschikte locaties worden overgebracht.
Inmiddels zijn ongeveer 80 ganzen naar andere locaties overgebracht, waarbij de Dierenbescherming voor de nieuwe opvangadressen heeft gezorgd. Hierdoor is het grootste probleem nu opgelost.
Nu resteert het probleem om de natuurlijke aanwas van de ganzenpopulatie te beperken. De gemeente streeft ernaar in het voorjaar tijdig de nieuwe ganzennesten op te sporen, zodat de eieren op tijd kunnen worden geschud en deels verwijderd.
De gemeente en de Dierenbescherming doen een beroep op de inwoners om behulpzaam te zijn bij het traceren van de ganzennesten, met name ook in de eigen tuinen.
Zo wordt een diervriendelijke beheersing van de ganzenpopulatie nagestreefd.