Wageningen Universiteit

vr 06-04-01 SIMULATIE EN BEHEER VAN IRRIGATIESYSTEMEN


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie G. D'Urso
titel Simulation and Management of On-Demand Irrigation Systems: A combined agrohydrological and remote sensing approach
promotor(en): prof.dr.ir. R.A. Feddes (bodemnatuurkunde, agrohydrologie en grondwaterbeheer), prof.dr. M. Menenti (Université Louis Pasteur, Frankrijk)
informatie Stafafdeling Communicatie, Kristel Kleinhesselink, tel. 0317-482846
Veel irrigatiesystemen, met name in de Mediterrane gebieden, zijn verbeterd door de open systemen te vervangen door pijpleidingen. De toegenomen vraag naar water voor huishoudelijk en industrieel gebruik en de afgenomen beschikbaarheid van waterbronnen maken een efficienter gebruik van irrigatiewater noodzakelijk. Om dit te bereiken moeten managers inzicht krijgen in de processen die de werking van irrigatiesystemen bepalen. Agrohydrologische simulatie modellen en remote sensing technieken, die een hoge mate van betrouwbaarheid bereikt hebben, kunnen hiervoor gebruikt worden. Guido D'Urso ontwikkelde SIMODIS (SImulation and Management of On-Demand Irrigation Systems), een procedure die de agrohydrologische aspecten van irrigatie integreert met hydraulische en managementaspecten. Deze procedure kan worden toegepast ter ondersteuning van besluiten die bij irrigatie genomen moeten worden. Guido D'Urso verrichte een casestudie naar SIMODIS in een irrigatiegebied van 3000 ha in Zuid Italie.