Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-03-30: Opening passantenhaven Bierkade

De passantenhaven aan de Bierkade wordt op vrijdag 6 april aanstaande officieel geopend door staatssecretaris drs. G. Ybema van Economische Zaken en wethouder W.J. Stolte van Leefbaarheid, Milieu, Sport, Promotie, Media- en Informatiebeleid en coördinatie Scheveningen. Belangstellenden kunnen vanaf 12.00 uur kennis maken met enkele oude ambachten en genieten van activiteiten die een (in)directe relatie hebben met de vaart. Ook kan een gratis rondvaart worden gemaakt. De Haagse muziekformatie The Clarks besluit de festiviteiten. De Bierkade is in verband met de opening afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Amsterdamse Veerkade.

Dankzij de haven kan de pleziervaart vanaf zaterdag 7 april afmeren aan de Bierkade in het centrum van Den Haag. Passanten hebben met het openbaar vervoer voor de deur, de stedelijke en regionale attracties binnen bereik. 26 Pleziervaartuigen met een maximale lengte van 12 meter en een hoogte tot 2.28 meter kunnen in de passantenhaven terecht. Tijdens het verblijf zijn voorzieningen als drinkwater, electra, douches en toiletten beschikbaar. Daarnaast kan de was worden gedaan en vuil water worden afgepompt.

Met de komst van de passantenhaven aan de Bierkade is het centrum bereikbaar voor zestig procent van de pleziervaartuigen afkomstig uit het Vlietgebied. Grotere jachten en charterschepen kunnen afmeren in het Laakkanaal aan de Verheeskade en de Cruquiuskade. Met dit afmeeraanbod zijn de Haagse wateren bereikbaar voor zowel de grote als kleine binnenvaart.

In de 17e eeuw vormde de Haagse Grachtengordel de voornaamste manier van personen-en goederentransport. Deze bestond uit de Herengracht, Fluwelen Burgwal, Amsterdamse Veerkade, Paviljoensgracht en de bijbehorende haventjes. Aan de Bierkade werd toentertijd bier voor de stad gelost. Bier was vroeger heel belangrijk, omdat er nog geen schoon en veilig drinkwater was.

De aanleg van de passantenhaven past in het gemeentelijk beleid om de vele Haagse waterwegen toegankelijker te maken voor plezierjachten. De passantenhaven aan de Bierkade is mede tot stand gekomen dankzij subsidies van Stichting Recreatietoervaart Nederland en de Europese Commissie.

30 maart 2001

last update: 2 april 2001 ;pag.: 6631; auteur: 112 2 april 2001 - pag. 6631 - 112