Gemeente Soest

Nieuwsbrief Klankbordgroep Bestuurlijke Vernieuwing Nr 1

Op 14 maart heeft onder voorzitterschap van burgemeester Janssen de eerste bijeenkomst plaatsgevonden van de klankbordgroep bestuurlijke vernieuwing.
De bedoeling is dat deze groep met elkaar nadenkt en ideeën aanlevert over hoe de betrokkenheid/communicatie tussen inwoners van Soest en de gemeente verbeterd kan worden. Mogelijke thema's zijn: de één-loketfunctie en de dienstverlening, het interactieve proces van de toekomstoriëntatie, en andere specifieke thema's.

Er waren 40 burgers aanwezig. Het was een gemêleerd gezelschap: waaronder een aantal ouderen, een jongere (25 jaar), 10 vrouwen, 4 Soesterbergers en 4 mensen van allochtone afkomst. Een aantal mensen is afkomstig uit de communicatiewereld; er zijn deelnemers uit bewonersverenigingen en natuurlijk mensen die algemeen betrokken zijn bij het gemeentelijk beleid.

Door de bijzondere werkwijze van de voorzitter werd het een levendige avond. Er was een open agenda en deze avond werd gebruikt om te kijken of de klankbordgroep gezamenlijk tot een werkwijze en inventarisatie kon komen. Heel nadrukkelijk wilde de burgemeester de klankbordgroep de vrijheid geven om zonder politieke of bestuurlijke inmenging aan de gang te gaan (bestuurlijke vernieuwing). Deze open en vrije aanpak leidde tot een geanimeerde discussie, die er uiteindelijk toe leidde dat een meerderheid de uitdaging om op deze manier te werken wel wilde aangaan.

De klankbordgroep heeft besloten tot de volgende bijeenkomst in een drietal werkgroepjes uiteen te gaan. Deze werkgroepen die alleen uit burgerleden bestaan buigen zich over de volgende onderwerpen:
1. Communicatie (inclusief informatievoorziening en ICT)
2. Cultuur en cultuuromslag

3. Leefbaarheid in de wijkomgeving

Een aantal mensen is als voorzitter aangewezen. Zij zullen samen met de overige werkgroepleden voor de volgende bijeenkomsten een presentatie over de genoemde thema's voorbereiden. Het uiteindelijke doel is om in een vijftal bijeenkomsten voor de komende raadsverkiezingen een visie te hebben ontwikkeld op eigentijdse manieren van interactie tussen bestuur en burger en tussen burgers onderling in relatie tot de overheid.

De volgende bijeenkomsten vinden plaats op 27 juni, 26 september, 19 december en 20 februari.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Marit Stam, coördinator bestuurlijke vernieuwing, tel 035-6093680 (di-wo-vr) of per e-mail stams@soest.nl

Wijkschouw "De Engh": woensdagavond 25 april

Binnenkort zal weer de jaarlijkse wijkschouw voor de wijk De Engh worden gehouden. Dit is het gebied dat wordt begrensd door: Spoorlijn Baarn-Utrecht, Molenstraat, Beukenlaan, Nieuweweg, Talmalaan en Verlengde Talmalaan. Bewoners van dit deel van Soest kunnen dan hun wensen of problemen over hun woonomgeving bespreken met de organisaties, die verantwoordelijk zijn voor de woonomgeving. Dat zijn de gemeente, Woningstichting Achtgoed, de politie en het welzijnswerk. Tijdens een fietsronde door de wijk worden alle knelpunten bekeken. De wijkschouw start op woensdagavond 25 april om 19.00 uur bij buurthuis De Engh, Albert Cuyplaan 200. Vanaf 18.30 uur staat de koffie klaar.

De gemeente streeft ernaar om ter plekke antwoord te geven op de vragen. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk dat van tevoren bekend is welke vragen verwacht kunnen worden. Wie tijdens de wijkschouw iets aan de orde wil stellen kan dit vooraf telefonisch of schriftelijk melden bij buurthuis "De Engh". Graag bij melding duidelijk uw naam, adres, telefoonnummer, de plaats en de aard van de klacht vermelden. Voor vragen en meldingen kunt u zich richten tot Jolanda Dijkman: buurthuis "De Engh" Albert Cuyplaan 200 tel. 6021987.

Wie niet in de gelegenheid is de wijkschouw bij te wonen, kan verzoeken over het onderhoud van de woonomgeving altijd melden bij het Meldpunt Woonomgeving, tel 6093666.

Laatst bijgewerkt: 06.04.01 14:07