Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brief aan de Tweede Kamer over de voortgangsrapportage nota Migratie Antilliaanse jongeren

Een parlementair stuk bij het onderwerp Nederlands beleid 6 april 2001
Eind 1998 heeft het kabinet in de nota Migratie Antilliaanse Jongeren (MAJ) twee (kwalitatieve) doelstellingen geformuleerd, te weten:


* kansarme Antilliaanse jongeren ontmoedigen naar Nederland te komen door het uitbreiden en intensiveren van de onderwijs- en jeugdvoorzieningen in de Nederlandse Antillen;

* beter zicht krijgen op de Antillianen die toch besluiten om zich in Nederland te vestigen en via gedeeltelijke inburgering hun kans op integratie in Nederland vergroten.

Het niet-nakomen van de bestuurlijke afspraken met Nederland van 13 december 2000 over het verplichtende karakter van het voortraject inburgering inclusief de controle voor vertrek, heeft consequenties voor de samenwerking tussen Nederland en de Nederlandse Antillen op het terrein van de migratieproblematiek. Het kabinet ziet zich genoodzaakt een gedeelte van zijn financiële bijdragen op dit terrein te verleggen van de Nederlandse Antillen naar Nederland. Aangezien de Antilliaanse regering op dit moment onvoldoende garanties kan geven dat Antilliaanse jongeren reeds op de Antillen worden voorbereid op hun komst naar Nederland, zullen de inspanningen moeten worden gericht op het opvangen en begeleiden van Antillianen in Nederland. Hiervoor stelt het kabinet met ingang van dit jaar additionele middelen beschikbaar.


***Zie het originele bericht voor downloaden in PDF-formaat***