Gemeente Zeist


Op deze pagina vindt u actuele informatie over gebeurtenissen in de gemeente Zeist.

Enkele feiten op een rij gezet:

Mond- en klauwzeer in Nederland

Mond- en klauwzeer (MKZ), een zeer besmettelijke dierziekte, houdt Nederland in de greep. De gemeente Zeist valt onder het zogenaamde "toezichtsgebied Veluwe" wat wil zeggen dat in het gebied (nog) geen besmettingsgevallen zijn geconstateerd maar dat uit voorzorg een "vinger aan de pols" moet worden gehouden.

Om de kans op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te maken, gelden voor boeren èn burgers allerlei regels. Van iedereen wordt medewerking verwacht om het virus zo weinig mogelijk kans te geven. Wat wordt er precies van iedereen verwacht? Maakt het daarbij ook nog uit waar iemand woont of dat hij thuis dieren heeft? Waarom worden allerlei activiteiten afgelast en bossen afgezet? Hierbij wat informatie ter verduidelijking.

Wat is MKZ?
Mond- en klauwzeer (MKZ) is een zeer besmettelijke dierziekte. Alleen evenhoevige dieren zoals bijvoorbeeld schapen, geiten, koeien, varkens, maar ook herten en olifanten, kunnen deze ziekte krijgen. Andere dieren, zoals honden, katten, paarden en vogels lopen dus geen risico, maar kunnen de ziekte wel verspreiden. Dieren die MKZ hebben, krijgen blaren op de tong, op de uier en op de poten. De dieren zijn ernstig ziek, eten niet meer, hebben veel pijn en kunnen zelfs overlijden. MKZ is niet gevaarlijk voor de mens. De mens kan geen MKZ krijgen en ook het drinken van melk of het eten van vlees of kaas is veilig.

Verspreiding
Het MKZ-virus verspreidt zich vooral van dier tot dier. De belangrijkste manier van verspreiding gaat via kleine vochtdruppeltjes die door besmette dieren worden verspreid. Het virus verplaatst zich echter ook over grote afstanden door de lucht. De mens versleept het virus via kleding en schoenen en dieren via vuil aan de poten en in de vacht. Daarom is het zo belangrijk dat er weinig beweging is in de omgeving van plaatsen waar MKZ-gevoelige dieren zijn en ook dat er zo weinig mogelijk contacten zijn met die plaatsen. Rond een verdacht bedrijf wordt direct een toezichtsgebied vastgesteld waarin strenge maatregelen gelden. Daarnaast geldt in heel Nederland dat bossen worden afgezet en dat u geen boerderij of bedrijf mag bezoeken waar evenhoevige dieren zijn. Ook uw eigen schapen of geiten mag u niet vervoeren. Als u zelf evenhoevigen heeft, gelden alle regels die gelden voor bedrijven met evenhoevigen ook voor u!

Bezoek of vakantie
De maatregelen gaan ver. Als u bijvoorbeeld evenhoevigen thuis of op uw bedrijf heeft, mag u geen bezoek ontvangen. De dieren mogen ook niet worden vervoerd.
Enkele voorbeelden:


* Een melkveehouder mag geen bezoek ontvangen. Hetzelfde geldt voor iemand die als hobby geiten of schapen heeft.

* Kamperen op een camping waar evenhoevige dieren zijn, kan voorlopig niet; een bezoek aan de kinderboerderij is voorlopig ook uit den boze.


* Als uw paarden in pension staan op een bedrijf waar ook evenhoevigen zijn, mag u niet op het bedrijf bij uw paard komen. Maneges met alleen paarden mogen wel worden bezocht. Buiten de toezichtsgebieden mag u met het paard paardrijden, aan de teugel lopen of aangespannen rijden op de openbare weg.

* Boerderijbezoeken door schoolkinderen of verenigingen moeten worden afgezegd en ook het gebruik van andere gevoelige locaties en gebieden vormen een te groot risico. Veel bossen, natuurgebieden en dierentuinen zijn daarom dicht. Houd hiermee ook rekening als u op vakantie gaat. Deze regels gelden in geheel Nederland. Wilt u weten of u bij iemand op het bedrijf welkom bent, bel dan voor u er naar toe gaat.

Ook de volgende tips zijn belangrijk:


* Erf of land van veehouders niet betreden;
* Dieren niet voeren of aanraken;

* Honden aangelijnd houden;

* Geen etensresten achterlaten en uiterste hygiëne in acht nemen.
Voorzorgsmaatregelen
Al deze maatregelen zijn dus voorzorgsmaatregelen om de kans op mond- en klauwzeer te verkleinen. Dat geldt ook voor het 'ruimen' van bedrijven rond een verdacht of besmet bedrijf. Verdacht wil zeggen dat er dieren op het bedrijf zijn die mogelijk MKZ hebben. Of dat ook echt zo is, kan alleen worden vastgesteld via onderzoek. Zo'n onderzoek duurt al snel een week. Om tussentijds elk risico te vermijden, worden de dieren van dat bedrijf meteen geruimd, dat wil zeggen gedood en weggevoerd. Ook de bedrijven in de directe omgeving van een verdacht of besmet bedrijf, circa 1 kilometer, worden in sommige gevallen na een aantal dagen geruimd. Dat is nodig om de ziekte in te dammen.

Toezichtsgebieden
Als ergens een sterk verdacht of besmet bedrijf wordt geconstateerd, komt er rond dat bedrijf een toezichtsgebied te liggen. Dit is een gebied met een straal van ongeveer 10-12 kilometer waarin extra veiligheidsmaatregelen gelden. De gemeente Zeist ligt in het "toezichtsgebied Veluwe". Voor de begrenzing van het gebied worden zoveel mogelijk natuurlijke grenzen aangehouden, zoals een weg of een waterloop. De politie en een speciale Rijksdienst (RVV) ziet toe op de naleving van de regels en deelt, samen met de Algemene Inspectiedienst (AID), boetes uit als er overtredingen zijn. In het toezichtgebied is sprake van een 1-kilometerzone en een 3-kilometerzone. Hoe dichter bij het bedrijf, hoe strenger de regels en hoe groter de kans dat evenhoevigen worden geruimd. Dat geldt voor alle evenhoevige, ook de dieren die bij particulieren staan.

Registratie evenhoevige dieren verplicht (ook de dieren bij u thuis!!!)
Alle evenhoevige dieren moeten geregistreerd zijn. Voor bijvoorbeeld koeien, varkens, schapen en geiten is dat binnen de landbouw geregeld. Het vee is geregistreerd. Ook als u één schaap, geit of hert bij uw huis hebt lopen, moet dat dier geregistreerd zijn. Dit heeft niets met MKZ te maken, het is al geruime tijd een wettelijke verplichting. Dit is van belang omdat zo heel snel bekend is waar een dier vandaan komt en is geweest. Een ziekte is zo snel op te sporen. Is uw dier niet geregistreerd, laat dat dan zo snel mogelijk doen. Dit is tegen betaling van enkele tientjes mogelijk bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Drachten, tel. 0512 570848.

Enten
In de discussie over enten gaat het vooral om twee manieren van enten: noodvaccinaties en preventief enten. Noodvaccinatie betekent het enten van evenhoevige dieren op en om een verdacht of besmet bedrijf. Deze dieren krijgen antistoffen toegediend, zodat ze geen MKZ kunnen krijgen. De dieren worden op een later moment geruimd. Het vlees en de melk worden niet meer gebruikt voor consumptie. Preventief enten betekent het enten van de gehele veestapel van evenhoevige dieren om te voorkomen dat de ziekte uitbreekt. Nederland en de Europese Unie hebben al jaren geleden besloten niet preventief te enten om over heel de wereld te kunnen exporteren. Meer dan drievierde van het Nederlandse vlees wordt geëxporteerd. Als alleen Nederland preventief ent, wil het buitenland, ook de landen van de Europese Unie, onze producten niet meer kopen. Dat betekent het failliet van de agrarische sector. Er staat dus veel op het spel voor de Nederlandse veeteelt. Het ruimen van dieren is vreselijk maar, gezien de situatie, noodzakelijk.

Informatie
Als u vragen heeft, maak dan gebruik van een van de vele informatiebronnen. Via internet is veel informatie beschikbaar: www.minlnv.nl. U kunt ook gebruik maken van de informatie op teletekst, pagina 461. De overheid heeft een informatielijn geopend voor burgers: 0800 1556.

Ook is er een telefonische hulpdienst voor agrariërs. Deze informatielijn is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar, tel. 0800 0240021.

Bezoekerscentrum De Boswerf beperkt open i.v.m. MKZ

Utrechts Landschap heeft vorige week besloten om haar bossen mondjesmaat weer open te stellen voor publiek. Om die reden gaat de start van het seizoen voor De Boswerf toch door. Er zijn wel enkele wijzigingen dus lees het onderstaande artikel goed door.

Doe mee met de Harry Pottertocht voor tovenaarsleerlingen op 2e Paasdag

Op 2e Paasdag, maandag 16 april, is het Bezoekerscentrum De Boswerf van 12.00 tot 16.30 uur het podium voor de feestelijke opening van het seizoen. Het Zeisterbosch is op deze dag "Het betoverde Bos" van de Tovenaarsschool Zeist-stein.
Slimme en moedige kinderen (van 6 - 12 jaar) en hun ouders kunnen op deze dag meedoen aan de "Harry Pottertocht", een spannend toverparcours in een afgeschermd stukje Zeisterbosch (niet in de buurt van het hertenkamp), gebaseerd op het verhaal van Harry Potter en de Steen der Wijzen. Als het parcours met goed gevolg wordt afgelegd, ontvang je het aspirant-tovenaarsdiploma! De tocht kost 1,- per deelnemer en start om 13.00 uur.

Let op: Het Bezoekerscentrum De Boswerf is niet toegankelijk vanaf de ingang aan de Prins Bernhardlaan maar uitsluitend via de ingang bij de scouting (de Boskant). Verder vinden alle geplande evenementen plaats op De Boswerf en in principe niet in het bos.

Commissievergaderingen

Maandag 9 april
De raadscommissie Samenleving vergadert om 20.00 uur in het moodgebouw. Aan de orde komt o.a. de kadernota Zorg en het agendapunt afschaffen drempelbedrag bijzondere bijstand, Rea en schuldhulpverlening. Wethouder peter Vermeulen zit de vergadering voor.

Dinsdag 10 april
Deze dag komt om 19.30 uur de commissie Ruimte, Kunst en Cultuur om 19.30 uur bijeen in het noodgebouw naast het gemeentehuis. Op de agenda onder voorbehoud o.a. de volgende onderwerpen: Voorbereidingsbesluit Korte Bergweg, gefaseerde oprichting "Kunstenhuis Zeist", Vaststelling van het Structuurplan. Voorzitter is wethouder Wim den Heijer.
Deze commissie komt ook op 17 april bijeen en wel onder voorzitterschap van wethouder Thomas Swart. Aanvang 20.00 uur, plaats: in het noodgebouw. Dan op de agenda: voorstellen om advies, waaronder Antennemast Dolderseweg 107 en begrotingswijzigingen: verkoop terrein nabij Bergweg en Borneolaan.

Woensdag 11 april
Op woensdag 11 april vergadert in het noodgebouw de commissie Verkeer en vervoer, Milieu c.a. De aanvang is 20.00 uur. op de agenda o.a. de volgende onderwerpen: "Samen Verkeren", het GVVP, Raming primaire doelgroep en kernvoorraad Zeist, en ter kennisneming Verkeersveiligheidrapport Utrecht, Beschikking Wet bodembescherming Krullelaan 1, niet in te stellen beroep tegen beslissing op bezwaar inzake beschikking ernst en urgentie Pleineslaan 5 te Den Dolder.

Donderdag 12 april
Op donderdag 12 april komt de commissie BER (bestuur, economische zaken en regio) bij elkaar. Plaats: het noodgebouw, de vergadering begint om 20.00 uur. Op de agenda o.a. project Jeugd en Veiligheid, Notitie Toezicht en Handhaving, Aanvraag Grote Stedenbeleid, Vernieuwing Bestuurlijke Organisatie, Strategische positionering, Strategische gebiedsperspectieven, en de stukken van het algemeen en dagelijks bestuur van het BRU (Bestuur Regio Utrecht).

Maandag 23 april
Wel wat vroeg, maar we kondigen vast aan; de vergadering van Stads-wijkbeheer, Sport, Landschap en Begroting. Deze commissie vergadert 23 april om 20.00 uur in het noodgebouw. Op de agenda o.a. de punten: Integraal Beheer Openbare Ruimte, Vaststelling wijkactieplannen, accommodatie Het Slot, benoeming accountant, begrotingswijzigingen en een aantal stukken ter kennisneming, waaronder het B. en W.- besluit inzake bijstelling uitkering gemeentefonds, het plaatsen van een combinatietoestel voor 7-12 jarigen op schoolplein Openbare Montessorischool Griffesteijn.

De volledige agenda's en stukken liggen bij de centrale balie in de Publiekshal en zijn voor iedereen in te zien. De openingstijden van de Publiekshal en staan elders op deze pagina in het colofon.

Raad op 2 april akkoord met voorstellen B. & W.

De gemeenteraad kwam vorige week maandag op de congreszolder van Het Slot Zeist om 19.30 uur bijeen voor haar maandelijkse vergadering. Op de agenda stond een veertiental punten, waarvan het laatste in een besloting zitting werd behandeld. Het fractielid van de SP verliet bij dit laatste onderwerp de vergadering. Na het vaststellen van de notulen van 22 januari 2001 en de mededeling van ingekomen stukken ging de Raad akkoord met de Regeling Kinderopvang (bij de) Gemeente Zeist 2001 en het beschikbaar stellen van een Krediet voor Uitbreiding Dienstwoning Algemene Begraafplaats.

Multicultureel Beleid
Ook kon een meerderheid van de Raad zich vinden in de Evaluatie uitvoering Nota Multicultureel Beleid. De fractie van Groen Links stelde dat het een goede evaluatie was, echter stemde tegen omdat zij de voorbeeldfunctie van de gemeente met betrekking tot het scholings- en personeelsbeleid op dit moment onvoldoende achten. De gemeente zou meer het voortouw moeten nemen daar waar het in dienst nemen en zonodig scholen van allochtone medewerkers betreft. Diverse fracties spraken hun waardering uit voor de evaluatie, waarbij naast Groen Links ook door de SP, de PvdA, D66, het CDA en de Christen Unie (bij monde van het SGP-raadslid Kats) kanttekeningen bij dit raadsvoorstel werden geplaatst. Wethouder Peter Vermeulen maakte daarop de intenties van het college nog eens duidelijk: het multicultureel beleid moet onderdeel zijn van alle beleid. "Het multicultureel denken behoort, om optimaal vorm te kunnen geven aan het beleid, tussen de oren zitten van zowel bestuurders als de medewerkers. Iets, waarmee de wethouder Personeelszaken, Gijs van Brenk, het van harte eens is. Hij pleitte voor een "integratie door het scheppen van mogelijkheden vanuit een gastvrije houding".

Kinderopvang, e.a.
De gemeenteraad stemde eveneens in met de Nota beleidskaders uitbreiding kinderopvang, waarbij door het CDA de kanttekening werd geplaatst dat de Nota voor hun fractie "een noodzakelijk kwaad" is. Bij monde van mevrouw van Baal werd door het CDA een lans gebroken voor een kinderopvang door ouders, in alle rust. Iets waar het nog al eens aan schort bij de kinderopvang in verblijven als er sprake is van twee werkende ouders, aldus het CDA. Het raadslid Spaargaren vroeg namens de PvdA om een betere spreiding van de opvang over de verschillende wijken van Zeist. Ook wil de PvdA dat extra aandacht uitgaat naar de gesubsidieerde opvang, zodat ook minder draagkrachtige ouders er gebruik van kunnen (blijven) maken, hetgeen ook werd bepleit door mevrouw De Bruijn van D66. Zij vroeg het college rond dit thema een duidelijke visie te ontwikkelen, waarin plaats is voor zowel een marktgerichte werkwijze bij de kinderopvang als voor een gesubsidieerde. Het college antwoordde bij monde van wethouder Peter Vermeulen dat het college op creatieve wijze wil omgaan met de beschikbare financiële middelen, waarbij kwaliteit en toegankelijkheid in de kinderopvang voorop staan. Het college ontwikkelt daartoe verschillende instrumenten om dit te kunnen bewerkstelligen.

Breedtesportproject, e.a.
De Raad ging eveneens akkoord met: de Wijziging leges reisdocumenten en het raadsvoorstel Breedtesportproject. Bij dit laatste onderwerp werd door de VVD werd opgemerkt dat niet een té zware claim kan worden gelegd bij verenigingen. Deze hebben vandaag de dag al problemen genoeg bij het vinden van de zo noodzakelijke vrijwilligers voor de diverse activiteiten en functies binnen de vereniging. Ook de voorstellen met als onderwerp de 2e Begrotingswijziging 2000 Milieudienst Zuidoost-Utrecht, het Vaststellen van de Kosten Naheffingsaanslag Parkeerbelastingen 2001, enkele Begrotingswijzigingen en een Kredietaanvraag in het kader van de Exploitatie Het Rond - locatie De Weverij - kregen de goedkeuring van de Raad. De SP onthield aan de kredietaanvraag "Weverij" haar goedkeuring.

Onroerende Zaak Belastingen (OZB)
Ook werd door de gemeenteraad na behandeling in de commissie zonder nadere uitleg "groen licht" gegeven voor Bijstelling Tarieven OZB 2001, een bijstelling was toegezegd na de hertaxatie van onroerende zaken in de gemeente Zeist. Deze herwaardering vindt plaats op basis van de Wet WOZ, welke voorschrijft dat de lokale overheid eens in de vijf jaar alle onroerende zaken (inclusief de grond) moet herwaarderen en aanpassen aan de dan geldende economische waarden. De tarieven zijn per 1 januari 2001 voor woningen: 3,28 voor de gebruiker en 4,10 voor de eigenaar. Voor niet-woningen geldt 5,16 voor de gebruiker en 6,45 voor de eigenaar. Alle bedragen zijn per 5000,- van de vastgestelde waarde, die in de WOZ beschikking is vermeld. U treft de tarieven samen met de officiële publicatie ook elders op de pagina ('s) "Van 't Rond" aan, onder het vignet "officiële berichten".

Het openbare gedeelte van de raadsvergadering werd omstreeks 21.00 uur beëindigd met de besloten behandeling van een voorbereidingsbesluit. De SP verliet bij dit onderdeel van de agenda de vergadering. De publicatie van het voorbereidingsbesluit vond afgelopen donderdag 5 april plaats in de Nieuwsbode én de Staatscourant.

Herdenking Hazenboschschool bij monument Den Dolder

Op 5 april jl. vond de jaarlijkse adoptieoverdracht en kranslegging door de kinderen van groep 7 en 8 van de Hazenboschschool bij het monument in Den Dolder plaats. Deze herdenking is ter ere van de 15 mensen die in de 2e wereldoorlog in Den Dolder zijn geëxecuteerd en vond plaats aan de Soestdijkerweg. Bij de herdenking waren naast de kinderen, ouders en leerkrachten van de Hazenboschschool, kinderen van de RK basisschool de Kameleon, het Oranjecomité, diverse nabestaanden, wethouder Peter Vermeulen van Samenleving en andere genodigden aanwezig.

Overname adoptieoverdracht en kranslegging
Voor de Hazenboschschool was de herdenking dit jaar helaas voor de laatste keer, aangezien de school per 1 augustus a.s. gesloten zal worden. Hierdoor was er de maanden voorafgaand aan de plechtigheid onduidelijkheid over de voortgang van deze herdenking. Tot groot genoegen van de Hazenboschschool en andere betrokkenen heeft De Kameleon, een andere basisschool uit Den Dolder, aangeboden om de adoptieoverdracht en kranslegging over te nemen.

De plechtigheid ging van start met een woord van welkom in de gemeenschapsruimte van de school. Hierbij kwamen diverse sprekers, waaronder wethouder Vermeulen, aan het woord en werd het monument door groep 8 overgedragen aan groep 7 van de Kameleon. De kinderen van de school waren al enkele weken druk bezig geweest met het maken van tekeningen en gedichten over oorlog en vrede en zij droegen deze gedichten zelf voor. Daarbij bracht het schoolorkest enkele mooie muziekstukken ten gehore.

Kranslegging bij monument
In aansluiting hierop werd de officiële herdenking met alle aanwezigen voortgezet bij het monument aan de Soestdijkerweg. Nadat de kinderen van groep 7 en 8 de krans bij het monument hadden gelegd, werd een minuut stilte gehouden en gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. Alle aanwezigen kregen vervolgens een bosje bloemen en de gelegenheid om deze persoonlijk bij het monument neer te leggen, waarna een ieder werd uitgenodigd voor een gezellig samenzijn in de school onder genot van een kopje soep en een broodje.

Al met al een prachtige herdenking, een samenzijn met elkaar die gelukkig voortgezet wordt. Zo blijft de nagedachtenis aan deze slachtoffers van de 2e wereldoorlog bestaan bij de jeugd van Den Dolder.

"Met het oog op Zeist": Gemeentelijke toezicht- en handhavingstaken in kaart gebracht

Nieuwe nota stelt paal en perk aan het overtreden van wettelijke voorschriften

De gemeente is belast met het toezicht op de naleving van wetten, verordeningen en voorschriften. Het opstellen van wetten en regels is geen garantie dat iedereen zich daarom aan die regels houdt. Denk bijvoorbeeld aan illegale bouwsels aan woningen, lozingen van olie op de bodem maar ook vuilnis op een verkeerd moment op straat zetten. Al deze overtredingen komen in de praktijk voor. Daarom is het noodzakelijk op de naleving van wetten en regels toe te zien en overtredingen op te sporen. Zijn er overtredingen geconstateerd dan is het een gemeentelijke taak er voor te zorgen dat die weer ongedaan worden gemaakt. Dat kan in overleg met de overtreder gebeuren, maar nodig kan de gemeente ook met dwangmaatregelen optreden. Het geheel van toezicht, opsporing en (dwang)maatregelen wordt handhaving genoemd.

Ruim een jaar is gewerkt aan een notitie over alle handhavingstaken van de gemeente Zeist. De recente rampen in Enschede en Volendam hebben aan dit proces extra actualiteit gegeven en hebben de inspanningen in een stroomversnelling gebracht. De notitie, die de naam "Met het oog op Zeist" heeft gekregen, bevat een inventarisatie van alle handhavingstaken van de gemeente, zoals die op het terrein van grafitti, brandpreventie, leerplicht, ondergrondse tanks, gevaarlijke goederen op de openbare weg, kinderdagverblijven, etcetera. Apart wordt aandacht besteed aan hotels, restaurants en cafés. Per aandachtsveld wordt het huidige niveau van toezicht en handhaving en het beoogde ambitieniveau aangegeven met daarbij een schatting van de extra financiële middelen en/of extra menskracht om het gewenste niveau te realiseren. Als voorbeeld: het is verboden huisvuil de avond voor de ophaaldag al op de inzamelplaats te zetten. Deze regel is gesteld om de kans op zwerfvuil zo klein mogelijk te maken. Het verbod wordt echter regelmatig overtreden. In de notitie wordt de mogelijkheid uitgewerkt om daar vaker tegen op te treden door meer controles te houden.

Doel van toezicht en handhaving
Toezicht en handhaving heeft niet als doel om inwoners en bedrijven te hinderen. De regels zijn juist allemaal met een bepaald doel opgesteld. Soms is dat om onveilige situaties te voorkomen (zoals bij voorschriften op het gebeid van brandveiligheid), in andere gevallen om overlast te beperken (zoals bij de beperkingen bij het spelen van muziek). Daarom is in de notitie het doel van de handhavingstaken beschreven. Zo kan een betere afweging gemaakt worden bij het stellen van prioriteiten.

Omdat het gaat over soms ingrijpende gevolgen is het van belang dat een goede balans wordt bereikt tussen doel en middelen. Daar komt nog bij dat met het uitvoeren van de handhavingstaken veel geld gemoeid is. Ook in die zin is het bereiken van een goede balans tussen doel en middelen belangrijk.

Vervolg
Gezien het grote maatschappelijke belang en de verstrekkende gevolgen, moet de nota in dit stadium worden beschouwd als een discussiestuk voor de vergadering van de raadscommissie Bestuur, Economische zaken en Regio (BER) op 12 april aanstaande. Voor de behandeling als ontwikkelingsstuk is gekozen om de raad de gelegenheid te bieden in de voorbereiding van het beleid mee te praten over de gewenste zwaarte van iedere handhavingstaak en de prioriteiten van de taken onderling. Uiteindelijk zal de gemeenteraad besluiten over de gemeentelijke inzet bij toezicht en handhaving.

Verwacht wordt dat een definitief voorstel in juni wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
Zowel commissievergaderingen als raadsvergaderingen zijn openbaar. De nota maakt deel uit van de commissiestukken BER en ligt ter inzage in de leeshoek van de Publiekshal.

OZB tarieven

Maandag 2 april heeft de gemeenteraad de nieuwe OZB tarieven vastgesteld. De aanslagen worden in combinatie met de aanslagen rioolrecht en afvalstoffenheffing in de maand april verstuurd. De tarieven zijn per 1 januari 2001:

Voor woningen: 3,28 (gebruiker) en 4,10 (eigenaar) Voor niet woningen: 5,16 (gebruiker) en 6,45 (eigenaar)

Alle bedragen per 5000,- van de vastgestelde waarde.

Nieuwe Vreemdelingenwet sinds 1 april van kracht

Per 1 april jl. is in Nederland de nieuwe Vreemdelingenwet in werking getreden. Deze wet heeft ook gevolgen voor de reeds in Zeist woonachtige en nieuw te vestigen vreemdelingen binnen de gemeente Zeist. De nieuwe vreemdelingenwet verandert niets aan het huidige toelatingsbeleid.
Belangrijke wijzigingen van deze wet hebben betrekking op de asielprocedure en zijn: kortere procedures, het nemen van meeromvattende beslissingen en het invoeren van één vergunning voor bepaalde tijd asiel (drie jaar intrekbaar), welke na drie jaar kan worden omgezet in een vergunning voor onbepaalde tijd asiel.

Toelatingsbeleid ongewijzigd
Met de invoering van de nieuwe vreemdelingenwet zijn de redenen waarom iemand in Nederland als vluchteling wordt toegelaten niet gewijzigd. Dat betekent dat ook in de toekomst een vreemdeling voor verblijf in aanmerking komt als diegene bijvoorbeeld vluchteling is op grond van internationale verdragen, persoonlijk slachtoffer was van mensenrechtenschendingen. Er sprake is van klemmende redenen van humanitaire aard en op grond van de algehele situatie in het land van herkomst.

Kortere procedures
Onder de nieuwe vreemdelingenwet is het de bedoeling dat een asielzoeker binnen zes maanden te horen krijgt of hij in aanmerking komt voor een Vergunning voor Bepaalde Tijd Asiel (VBTA). Deze termijn kan op grond van bijzondere omstandigheden met zes maanden worden verlengd.

Meeromvattende beslissing
Er worden onder de nieuwe vreemdelingenwet meeromvattende beslissingen afgegeven. Dit betekent dat een beslissing gevolgen heeft op meerdere fronten. Als een beslissing op een asielaanvraag positief is dan:


* krijgt een asielzoeker een vergunning voor bepaalde tijd asiel (VBTA)

* moet hij het asielzoekerscentrum verlaten zodra er huisvesting in een gemeente beschikbaar is

* krijgt hij toegang tot voorzieningen
Een negatieve beslissing betekent:


* een afwijzing van het asielverzoek

* een vertrekplicht binnen 28 dagen voor de asielzoeker en een uitzettingsbevoegdheid voor de Nederlandse overheid dat het recht op opvang vervalt en de Nederlandse overheid een ontruimingsbevoegdheid met betrekking tot de opvang heeft.

Één vergunning voor bepaalde tijd asiel (VBTA)
Elke asielzoeker van wie de aanvraag wordt gehonoreerd krijgt een Vergunning voor Bepaalde Tijd Asiel (VBTA). Op het document waarmee de Vergunninghouder Bepaalde Tijd Asiel zich moet identificeren staat niet op welke gronden positief is beslist. Dit staat wel op de beslissing zelf.

Eén voorzieningenpakket
De Vergunning Bepaalde Tijd Asiel is gekoppeld aan één voorzieningenpakket. Voorheen was dit veel gecompliceerder. Toen bestonden er namelijk drie verschillende (asiel)statussen (Voorwaardelijke Vergunning Tot Verblijf (VVTV), Vergunning Tot Verblijf (VTV), A-status) met elk een eigen voorzieningenpakket. Dat leidde tot veel 'doorprocederen' en onduidelijkheid. De asielzoekers met een Vergunning voor Bepaalde Tijd Asiel (VBTA) hebben vanaf 1 april 2001 recht op passende huisvesting, huursubsidie, bijstand indien van toepassing, men mag werken, men kan kinderbijslag aanvragen, valt onder het ziekenfonds en de AWBZ etc. Ook valt men onder de Wet Inburgering Nieuwkomers, hetgeen betekent dat men verplicht taalonderwijs dient te volgen en lessen maatschappijoriëntatie krijgt.

Intrekbaarheid vergunning voor bepaalde tijd asiel (VBTA) De vergunning voor bepaalde tijd asiel kan ingetrokken worden als iemand onjuiste gegevens heeft verstrekt, de openbare orde verstoort, hoofdverblijf heeft buiten Nederland of als de grond van verlening is vervallen. Als iemand bijvoorbeeld een Vergunning Bepaalde Tijd Asiel heeft gekregen vanwege de algehele situatie in het herkomstland en deze situatie binnen drie jaar positief verandert, dan kan de VBTA ingetrokken worden en dient iemand alsnog Nederland te verlaten.

Omzetting vergunning voor bepaalde tijd asiel (VBTA) in een vergunning voor onbepaalde tijd
Na drie jaar in het bezit geweest te zijn van een Vergunning Bepaalde Tijd Asiel kan een vergunning voor onbepaalde tijd aangevraagd worden. Deze wordt, op enkele uitzonderingen na, verleend. De verwachting van de Nederlandse overheid is dat het merendeel van de VBTA-ers een vergunning voor onbepaalde tijd krijgt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Verkaar, Stichting Vluchtelingenwerk Zeist, tel. (030) 6917768.