Hoofd Bedrijfschap Ambachten

6 April 2001

Jaarboek Ambacht 2000/2001
Tijdens de bestuursvergadering op 7 maart jl. is het Jaarboek Ambacht 2000/2001 gepresenteerd. De jaren 2000 en 2001 zijn, naar het zich laat aanzien, voor het ambacht als totaliteit geen slechte jaren: een stijging van het omzetvolume met respectievelijk 2,6 en 2,3 procent, van de winst met 8,8 en 11,7 procent en van het arbeidsvolume met 1,5 en 1 procent!

Code tandtechniek bundelt regels
Voor tandtechnische bedrijven in Nederland is vanaf heden de Code van de tandtechniek voorhanden. Deze branchecode is opgesteld door het Hoofdbedrijfschap Ambachten. De code bundelt richtlijnen uit wet- en regelgeving en bedrijfstechniek en vormt zo de spiegel voor kwaliteitsbeoordeling van de bedrijfsvoering in de tandtechniek. Specifiek is aandacht gegeven aan hygiëne, energiebesparing, arbeidsomstandigheden en milieu.

HBA-publicaties

Driekwart mkb-bedrijven niet klaar voor de euro Bijna driekwart van de kleine en middelgrote bedrijven in de eurozone heeft nog steeds veel te weinig ondernomen om straks klaar te zijn, als de Europese eenheidsmunt er over tien maanden daadwerkelijk is. Slechts 26% van het mkb is voldoende voorbereid op de komst van de nieuwe biljetten en munten, zo blijkt uit een door de Europese Commissie gepubliceerd onderzoek.

Nederland gaat digitaal, tweede fase
De campagne Nederland gaat digitaal loopt door tot eind 2002. Daarbij zal extra nadruk gelegd worden op branche-stimulering. Daartoe werkt Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers, onder andere samen met MKB-Nederland, VNO-NCW, Hoofdbedrijfschap Detailhandel en Hoofdbedrijfschap Ambachten. Als onderdeel van deze campagne organiseren de regionale Syntens-vestigingen regelmatig Workshops en Spreekuren over Elektronisch Zakendoen. Ook geven zij ondernemers eerstelijnsadvies over dit onderwerp.

MKB-Nederland in reactie op Centraal Economisch Plan 2001: concurrentiepositie nu versterken
Uit het Centraal Economisch Plan 2001 blijkt onomwonden de noodzaak de concurrentiepositie - die onder druk staat - niet verder te laten verslechteren. Dit kan door de loonkosten in de hand te houden en het aantal actieven verder te vergroten.

Consumentenvertrouwen verder gedaald
Het consumentenvertrouwen is in maart voor de derde achtereenvolgende maand gedaald. het is nu net zo laag als eind 1998, tijdens het dieptepunt van de Aziëcrisis. De daling hangt geheel samen met een minder gunstig oordeel over het economische klimaat. De koopbereidheid is in de loop van de eerste maanden van 2001 stabiel, maar ligt lager dan in 2000.

Entrepreneurschip in the Netherlands, New Economy: new entrepreneurs Startende ondernemers leveren de Nederlandse economie 22,4 miljard op. Ondernemingen jonger dan 5 jaar nemen in het jaar 2005 ruim 387.000 banen voor hun rekening en creëren een toegevoegde waarde van 22,4 miljard. De verwachting is ook dat deze bijdrage aan de welvaart in de toekomst zo hoog zal blijven. Dit zijn enkele van de opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek dat EIM heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

SMO-publicatie Concurreren in de kenniseconomie. Nieuwe spelers en nieuwe regels
In de nieuwe maatschappelijke orde heeft de burger meer mogelijkheden dan ooit tevoren om zijn opvattingen uit te dragen en om politiek actief te zijn. Er ontstaan steeds meer communities en non-gouvernementele organisaties (NGOs) winnen terrein.

RZO organiseert seminar over jonge snelgroeiende ondernemingen Op woensdag 25 april a.s. organiseert de RZO een seminar met als thema: Jonge snelgroeiende ondernemingen: Grip op groei. Het seminar dat plaats vindt in het Crowne Plaza Promenade Hotel in den Haag, begint om 14.30 uur en de deelname is kosteloos.

MKB-Nederland: Actieweek mkb-vacaturelijn in laatste week maart MKB-Nederland hield in samenwerking met de convenantpartners van het minderhedenconvenant (de ministeries van BZK en SZW en Arbeidsvoorziening) in de laatste week van maart een actieweek. Doel van de actieweek is de bekendheid en het gebruik van het vacaturelijnproject (mkb-vacaturelijn; dàt werkt) onder mkb-werkgevers verder te vergroten.

Arbeidskostenrekenschema herzien
Arbeidskosten vormen een belangrijke kostenpost voor het bedrijfsleven. Zij vormen thans bijna de helft van de totale kosten in het particuliere bedrijfsleven. Arbeidskosten bestaan niet alleen maar uit (bruto)lonen. Het niveau van de arbeidskosten - het totaal van lonen plus werkgeverslasten - wordt bepaald door de hoogte van de lonen, van de wettelijk opgelegde sociale lasten, en van de door privaatrechtelijke werkgevers- en werknemersorganisaties overeengekomen sociale lasten voor de werkgever.

Bedrijfsbeëindiging vaak te wijten aan interne bedrijfsvoering Veel mkb-bedrijven die failliet gaan, wijzen vooral op externe oorzaken van bedrijfsbeëindiging. Als externe oorzaken noemen ondernemers bijvoorbeeld de economische conjunctuur (te weinig vraag), de hoogte van de rente, nieuwe concurrenten en de leveranciersprijzen. Externe oorzaken liggen weliswaar buiten de invloedssfeer van een individuele ondernemer, maar deze heeft vaak wel de mogelijkheid om er adequaat op in te spelen. De mogelijkheden hiertoe zijn door failliete ondernemers onvoldoende benut.

Bijna 200.000 familiebedrijven in mkb
Twee derde van de Nederlandse bedrijven in het mkb met personeel in dienst is te kwalificeren als familiebedrijf. Dit komt neer op bijna 200.000 bedrijven. Voor een familiebedrijf is hierbij als criterium genomen dat meer dan de helft van de aandelen in handen dient te zijn van (leden van) één familie en dat meer dan de helft van de leiding van het bedrijf bestaat uit leden van deze familie. Hanteert men tevens de eis dat al een tweede of latere generatie (mede-)eigenaar van het bedrijf is, dan behoort bijna een kwart van het mkb tot het familiebedrijf, oftewel ongeveer 66.000 bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek dat door EIM is uitgevoerd.

Nog te veel mis bij overdracht van bedrijven als gevolg van slechte voorbereiding
De Europese Commissie heeft eind 1994 aanbevelingen gedaan om de overdracht van bedrijven (koop/verkoop en bedrijfsopvolging in eigen kring) te verbeteren en daarna de lidstaten uitgenodigd hierop te reageren en informatie over de voortgang te verschaffen. De RZO heeft zich bereid verklaard de door de Europese Unie gewenste informatie over Nederland te leveren in het kader van de deelname van de RZO in de deskundigengroep Business Transfers van Directoraat-Generaal Ondernemingen.

Zelfstandigen voortaan gevrijwaard van premieheffing arbeidsongeschiktheid over stakingswinst bij beëindiging onderneming Ondernemers die hun bedrijf beëindigen, hoeven over de zogenoemde stakingswinst die hierbij wordt behaald geen premie meer te betalen op grond van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (Waz). Dit geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 1998.

Innovativiteit van de Nederlandse industrie
In het algemeen wordt aangenomen dat het grootbedrijf innovatiever is dan het kleinbedrijf. Maar omdat veel kleine bedrijven relatief weinig aan R&D doen, wordt het beeld vertekend. Kijken we daarom alleen naar de kleine bedrijven die serieus innoveren, dan blijkt dat deze bedrijven zeker zo innovatie-intensief zijn als grote bedrijven. Daarnaast blijken kleinere bedrijven effectievere innovatoren te zijn, mede door gebruik te maken van spill-overs van het grootbedrijf.

Mkb in 2000 minder innovatief dan in 1999
Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf was het afgelopen jaar minder met innovatie bezig dan in 1999. Bedrijven in het mkb hebben minder nieuwe producten of diensten op de markt gebracht: 49% van de bedrijven in 2000 tegenover 61% in 1000.

Verstand heeft 2,2 miljoen in kas voor emancipatieprojecten Staatssecretaris Verstand (SZW) heeft bekendgemaakt voor welke themas vrouwenorganisaties dit jaar subsidieaanvragen kunnen indienen en hoeveel geld daarvoor in kas is. Het gaat om steun in het kader van de Subsidieregeling emancipatie-ondersteuning.

Stijgende cijfers van vrouwen in de bouw stimuleren structurele aanpak In twee jaar tijd zijn de cijfers van technische vrouwen in kaderfuncties met 41% gestegen, van 759 vrouwen in 1998 tot 1077 vrouwen in 2000. Topscorer blijft de functie werkvoorbereider met 454 vrouwen. Ook de functie van calculator is in trek. In twee jaar tijd stijgt het aantal met 23, van 130 naar 153.

Groot onderzoek moet kinderopvang in mkb verder stimuleren MKB-Nederland en de VOG (Ondernemersorganisatie voor welzijn, jeugdhulpverlening en kinderopvang) starten een groot onderzoek naar de specifieke behoeften, mogelijkheden en belemmeringen van kinderopvang in het midden- en kleinbedrijf. Met behulp van dit onderzoek moet worden bekeken hoe vraag en aanbod van kinderopvang beter op elkaar kunnen aansluiten, zodat meer cao-afspraken over kinderopvang in het mkb tot stand komen en meer op de maat van het mkb gesneden arrangementen kunnen worden gesloten.

Eerste jaar nieuwe Arbowet: boetes bij ruim 2000 inspecties Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie heeft in één jaar tijd bij 2.233 inspecties boetes uitgedeeld. Dat is bij 7% van het totaal aantal inspecties. De gemiddelde boete bedraagt ruim 4.600. De meeste boetes zijn aangezegd in de bouw (956 zaken), voor het merendeel vanwege valgevaar. Op de tweede plaats staat de industrie. Een vaak voorkomende overtreding blijkt verder het ontbreken van een risico-inventarisatie en
-evaluatie.

Stappenplan helpt ondernemers bij invoering energiezorg Een verantwoord energiebeleid krijgt steeds meer een eigen plaats in het midden- en kleinbedrijf. Kostenbeheersing, milieuoverwegingen, wetgeving, maatschappelijke verantwoordelijkheid en bedrijfsimago: allemaal redenen voor een bedrijf om energie-efficiënt te werken en bewust om te gaan met energie.

Cd-rom Winkelcriminaliteit
Het mag genoegzaam bekend zijn dat overvallen, diefstal, geweld en agressie voor de detailhandel een niet aflatende bron van zorg zijn. De commissie Winkelcriminaliteit van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel zet daarom een breed scala van middelen in - van folders toe opstaptrainingen - om het probleem aan te pakken.

Onderzoek arbeidsomstandigheden wonenbranche
Momenteel loopt er een groot onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de wonenbranche. Dit onderzoek moet na de zomer leiden tot een arboconvenant voor woninginrichters en parketleggers. Het doel van het convenant is het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het terugdringen van ziekteverzuim en wao-instroom.