Afzender: iso@iso.nl

Contactpersoon: Maudy Keulemans

Slechte arbeidsomstandigehden voor studenten

Datum: 6 April 2000

Slechte Arbeidssituatie student
'Arbo-wet biedt veel te weinig houvast!'

RSI heeft de laatste tijd veel stof doen opwaaien. Wie aansprakelijk gesteld kan worden wanneer een student RSI heeft is onduidelijk. Naar aanleiding daarvan heeft het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO ), in samenwerking met Stichting Vademecum en met behulp van Unie MHP, een notitie geschreven over de Arbo-positie van de student: 'Arbo en Student: Gezond = Verstandig'. De inventarisatie die in deze notitie is verwerkt, laat duidelijk zien dat vooral de voorzieningen voor studenten met een functiebeperking beneden de maat zijn. Voorzitter Keulemans: 'Echt slecht dat Universiteiten en Hogescholen zich niet beter bewust zijn van, en meer rekening houden met, de arbeidssituatie van de studenten.'

Studenten tasten in het duister waar het gaat om hun arbeidsomstandigheden. Ten eerste weten ze niet op welke onderdelen van de Arbo-wet ze een beroep kunnen doen. Ook is vaak niet bekend dat zij met klachten terecht kunnen bij de Arbeidsinspectie. Het ISO heeft in haar notitie een aantal belangrijke aanbevelingen opgenomen, waaronder het opzetten van een lokaal klachtenmeldpunt en een effectievere voorlichting. Zij wil hierover in overleg treden met het ministerie van Sociale Zaken en Welzijn.

Stichting Vademecum (organisatie voor studenten met een functiebeperking) heeft meegewerkt aan deze notitie. Daarom heeft de student met een functiebeperking, zowel in de notitie zelf als in de inventarisatie, een duidelijkere positie gekregen. Uit de inventarisatie blijkt dat faciliteiten voor studenten met een functiebeperking sterk verbeterd moeten worden, zoals wettelijk ook verplicht is. 20% van de gebouwen is niet aangepast aan blinden en slechtzienden (80%), en daarnaast zijn aanpassingen voor rolstoelers (zoals drangers op deuren (61%) en aangepaste koffieautomaten (>50%)) over het algemeen niet aanwezig. Erg zorgwekkend is dat 47% van de vluchtroutes niet begaanbaar zijn voor studenten met een functiebeperking! 'Het is onbegrijpelijk dat er in deze tijd nog zo weinig aandacht besteed wordt aan deze studenten', aldus Keulemans, 'en hier moet meer geld en energie ingestoken worden'.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste overlegpartner van de minister van Onderwijs. Bij het ISO zijn ongeveer 150.000 studenten aangesloten.

Interstedelijk Studenten Overleg

Drieharingstraat 25

3511 BH

Utrecht

Telefoon: 030-2302666