KNMI

Het weer nader verklaard

UV-zonlicht

Naast het "gewone" zichtbare licht straalt de zon ook ultraviolet licht (UV) uit. Dat licht kunnen we niet zien, maar wel voelen. Door veel UV kan de huid rood kleuren of verbranden. Op het KNMI in De Bilt wordt de hoeveelheid UV continu gemeten.

Hoeveel UV-zonlicht de aarde bereikt hangt vooral af van de zonshoogte. "s Zomers, als de zon veel hoger staat dan 's winters, is het UV-licht zeker tien keer zo sterk. In de zomer bereikt de zon het hoogste punt om ongeveer half twee 's middags en gemiddeld is dan de hoeveelheid UV-zonlicht het grootst. Ook de hoeveelheid ozon in de atmosfeer is van belang. Dat gas houdt het meeste UV-licht tegen, zodat maar weinig UV de aarde kan bereiken.

Het meeste ozon bevindt zich in de ozonlaag. Net als het weer heeft ook de ozonlaag seizoenen: in de lente is deze het dikste en in de herfst het dunst. Ook het weer heeft invloed. In het algemeen is de ozonlaag in een hogedrukgebied iets dunner dan in de buurt van een lagedrukgebied.

De hoeveelheid UV-licht is ook afhankelijk van de bewolking. Wolken houden niet alleen het zichtbare licht gedeeltelijk tegen, maar ook UV. In het algemeen geldt: hoe meer bewolking, hoe minder UV-licht de aarde kan bereiken. Wolken weerkaatsen echter zelf ook licht en daardoor kan de hoeveelheid UV die de aarde bereikt ook bij een half bewolkte hemel sterk variëren.

Stof in de atmosfeer kan UV tegenhouden en bij rustig warm weer, als zich veel vuil in de onderste lagen van de atmosfeer verzamelt, kan de hoeveelheid UV afnemen. Bovendien weerkaatst UV tegen de grond. Dat houdt in dat het UV-licht boven wit zand en water feller is dan elders.


* Actuele zonkrachtkaarten en verwachtingen voor de hele wereld
* Veiliger in de zon met ESA's satellietgegevens
* KNMI gaat door met zonkrachtberichten (persbericht 21 januari 1998)

* Folder "verstandig genieten van de zon"
* Folder "het meten van de zonkracht"

* Rapport ozon en ultraviolette straling: 1997
* Zonkracht in Europa

* Zonnige Zaken

Nederlandse Kankerbestrijding/KWF

Laatste wijziging: 6 april 2001

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI