STICHTING NEDERLAND SCHOON

ambitieus plan bedrijfsleven nieuw convenant verpakkingen II

BEDRIJFSLEVEN PRESENTEERT AMBITIEUS PLAN VOOR NIEUW CONVENANT

VERPAKKINGEN II
Bedrijfsleven bereidt tot 100 miljoen te investeren in strijd tegen zwerfafval

Den Haag, 2 april 2001 - Het Nederlandse bedrijfsleven vertegenwoordigd door Vereniging VNO-NCW, Koninklijke MKB-Nederland en SVM-PACT heeft vandaag tijdens een gesprek met Minister drs. J.P. Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) een ambitieus plan gepresenteerd dat dient ter opvolging van het succesvolle Convenant Verpakkingen II, een afspraak tussen overheid en bedrijfsleven om de hoeveelheid verpakkingsafval terug te dringen.
Het bedrijfsleven heeft zich in het gesprek met de Minister verder bereid verklaard, om samen met de overheid het Nationaal Offensief Vermindering Zwerfafval in te zetten. Dit alternatief voor statiegeld wordt door de Minister in overweging genomen. Afgesproken is dat hij hierop de komende maand zal terugkomen.

Op basis van de resultaten van twee opeenvolgende verpakkingsconvenanten en de daarbij opgedane ervaring en kennis komt het bedrijfsleven met ambitieuze doelstellingen die de hoeveelheid verpakkingsafval verder terug moet dringen. Belangrijk daarbij staan een integraal productenbeleid, het benutten van kansen op het gebied van hoogwaardige energieterugwinning en een actieve aanpak waarbij goede milieuresultaten gepaard gaan met lage maatschappelijke kosten.

Het Nationaal Offensief Vermindering Zwerfafval kent naast een intensieve en herkenbare mediacampagne een groot aantal concrete projecten die alle tot doel hebben de bewustwording onder burgers te vergroten en hun gedrag met betrekking tot het achterlaten van zwerfafval ingrijpend te wijzigen. Om deze gedragsverandering concreet aan te pakken, zal het bedrijfsleven voor elk drankenblikje of halve-liter PET-flesje dat door de burger in een speciale afvalbak wordt gedeponeerd een bijdrage geven aan het Nederlands Olympisch Comité.
Voorbeeldprojecten die vandaag tijdens de presentatie ter sprake kwamen hebben onder meer betrekking op NS-stations, winkelcentra, evenementen en autosnelwegen. Ook lokale initiatieven van scholen en sportverenigingen zullen worden ondersteund.

Van de zijde van de overheid wordt in het Nationaal Offensief Vermindering Zwerfafval een actieve bijdrage verwacht via onder andere Postbus 51, een actief handhavingsbeleid, het geven van bekendheid daaraan en het - in samenwerking met de lokale overheid - zorgen voor een schonere leefomgeving.
Teneinde het Offensief te laten slagen, is het bedrijfsleven bereid tot forse investeringen, oplopend tot totaal 100 miljoen gulden over een periode van vijf jaar.

De Minister zal de komende maand een besluit nemen ten aanzien van het geboden alternatief. Dan zal ook duidelijk worden of het Convenant Verpakkingen in 2002 zal worden voortgezet.

NOOT VOOR DE REDACTIE