Volksunie

Antwoord van Vlaamse regering op ingebrekestelling Europese Commissie uitgesteld !! (29/03/01)

Het antwoord van de Vlaamse regering op de ingebrekestelling t.a.v. de havenuitbreidingspolitiek aan de Europese Commissie, die mevrouw Vera Dua, Vlaams Minister van Leefmilieu en Landbouw op 18 januari ontvangen had, is uitgesteld. Dit blijkt uit haar antwoord op een Vraag om Uitleg van de heer Dirk De Cock vandaag in de Commissie Leefmilieu in het Vlaams Parlement.

Het antwoord moest normaal gezien tegen 10 maart aan de Europese Commissie bezorgd worden. Er is echter, vanwege de het multidisciplinair karakter van de problematiek en de complexiteit van het dossier, een verzoek aangevraagd tot verlenging van deze termijn. Zo zijn verschillende administratieve afdeling van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap druk bezig met het formuleren van hun commentaar : Aminal (Administratie Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer), Arohm (Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen), Algemene Dienst van LIN (Departement Leefmilieu en Infrastructuur), AWZ (Administratie Waterwegen en Zeewegen). De coördinatie ligt bij de secretaris-generaal van LIN. De uiteindelijke eindredactie is in handen van Aminal. De termijn van twee maanden is dus overschreden. Normaliter is er nu nog een maximaal toegestane verlenging van nogmaals 2 maanden. Midden mei weten we dus meer !!

Op onze vraag op 22 februari jl. antwoordde minister Stevaert tot onze grote teleurstelling toen dat het Vlaams Parlement niet in kennis werd gesteld van de inhoud van de ingebrekestelling door de Europese Commissie. Vermits dit deel uitmaakt van een Europees rechterlijke procedure, is dit niet gebruikelijk. Nu blijkt echter de Vlaamse regering bijgedraaid. Zo belooft minister Dua een samenvattende nota (in mensentaal) vrij te geven.

Dirk De Cock

Auteur:
VU&ID-fractie Vlaams Parlement
Dirk De Cock, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02/552.93.14
Fax: 02/552.93.63
E-post: Peter.Buysrogge@vlaamsparlement.be