Gemeente Westervoort

Boekenpret

Tijdens de raadsvergadering van 12 maart jongstleden heeft de gemeenteraad van Westervoort ingestemd met invoering van het programma Boekenpret. Boekenpret is een taal- een leesbevorderingsprogramma wat zich specifiek richt op kinderen van 0 tot 6 jaar. De komende vier jaar stelt de gemeente Westervoort jaarlijks 65.000,- beschikbaar ten behoeve van dit project. Daarnaast stelt de Stichting Lezen een eenmalige subsidie beschikbaar van 20.000,-.

Het belang van taalontwikkeling op jonge leeftijd wordt algemeen onderkend. Eenderde van de jongeren verlaat het onderwijs zonder diploma, waardoor ze op de arbeidsmarkt slecht uit de voeten kunnen. Deze jongeren komen zonder de zogenoemde startkwalificatie op de arbeidsmarkt.

De oorzaken van voortijdig schoolverlaten kunnen onder andere worden teruggevoerd op het ontbreken van een aantal essentiële vaardigheden bij de start van het onderwijs. Eén van de meest in het oog springende tekortkomingen is onvoldoende taalbeheersing en leesvaardigheid. De school doet echter een steeds groter appèl op deze vaardigheden. Een slechte start betekent vaak dat tijdens de schoolcarrière achterstand zich op achterstand stapelt, met alle gevolgen van dien

Het project Boekenpret maakt alle Westervoortse kinderen van 0 tot 6 jaar en hun ouders bewust van het belang van (voor)lezen. Met behulp van leuke materialen worden de kinderen en hun ouders gestimuleerd om leesroutines op te bouwen.

Het project Boekenpret wordt ondersteund door een drietal activiteiten: het ontwikkelen van een overdrachtsformulier van de voorschoolse periode naar het basisonderwijs, logopedie en deskundigheidsbevordering.

In Westervoort werken de volgende organisaties samen om het programma Boekenpret tot een succes te maken: Stichting Thuiszorg Midden Gelderland (het consultatiebureau); Openbare bibliotheek Westervoort; Stichting Kinderopvang De Kangoeroe; Stichting Peuterspeelzalen Westervoort, de Westervoortse Basisscholen, Biblioservice Gelderland en de gemeente Westervoort.