Provincie Utrecht

Persbericht
26 maart 2001

Provinciale Staten steunen reactie Utrechtse gedeputeerden: UNANIEME MOTIE OVER PERIODE NA KADERWET

Vanmiddag hebben de Staten van de provincie Utrecht unaniem een motie aanvaard als reactie op het Kabinetsvoorstel dat ingaat op het vervolg op de 'Kaderwet bestuur in verandering' (het BRU). Het kabinet stelde hier een mogelijke continuering van het bestuur in het stedelijk gebied Utrecht voor - een bestuur met rechtstreekse toedeling van taken en bevoegdheden door het Rijk, niet afgestemd op de hele provincie en onvoldoende democratisch geregeld (niet rechtstreeks gekozen door burgers).

De Staten van Utrecht wijzen deze denkrichting af. Als belangrijkste redenen geven de Staten aan dat uitvoering van de Kabinetsnotitie:

* een voortzetting van teveel bestuurlijke drukte op het toch al beperkte oppervlak van de Provincie Utrecht betekent;
* een voorzetting van dubbel werk, langere procedures en onnodige kosten inhoudt;

* onvoldoende afstemming op provinciale schaal oplevert;
* een bestuurlijke hulpstructuur definitief dreigt te maken, een structuur die onvoldoende democratische legitimatie kent.

Met de motie ondersteunen de Staten ook unaniem de samenwerking tussen provincie en gemeenten, ter wille van een doeltreffend, doelmatig, doorzichtig en democratisch gelegitimeerd bestuur. Zeker omdat het alternatief voor de stadsprovincie (en daarmee kaderwet) met de herindeling rond de stad Utrecht inmiddels is gerealiseerd. Bovendien bleek bij de evaluatie van de Kaderwet in Utrecht dat bij de Utrechtse gemeenten onvoldoende draagvlak is voor een aparte, extra bestuurslaag.

De Staten vragen nu het college van GS de motie onder de aandacht te brengen van Eerste en Tweede Kamer en Kabinet. Naast afwijzing van de Kabinetsnotitie heeft deze motie ook de bedoeling het zogenaamde Utrechts Model over het voetlicht te brengen, omdat de Staten ervan overtuigd zijn dat dit een betere bestuurlijke constructie is. Het Utrechts model, dat momenteel samen met gemeenten wordt uitgewerkt gaat uit van niet-vrijblijvende samenwerking rond de stad Utrecht, waarbij de overdracht van taken en bevoegdheden aan de gemeenten -passend binnen het provinciale beleid- onderdeel zijn. Een oplossing die ook past binnen de democratische hoofdstructuur van rijk, provincie en gemeenten.

Voor nadere informatie: Sari Klatter, 030 - 258 2042 of Sari.Klatter@provincie-utrecht.nl

Terug