CFO

Eerste cao-afspraak over vervoermanagement

Op initiatief van de CFO CNV-bond is voor het eerst een CAO-afspraak over vervoermanagement gemaakt. De branche Verpleeg- en Verzorgingshuizen (200.000 werknemers) heeft deze primeur. In het recent tot stand gekomen onderhandelaarsakkoord voor deze CAO is als doel geformuleerd: het terugdringen van het onnodig autogebruik voor dienstreizen en
woon-/werkverkeer.

Overeengekomen is dat elke instelling in de branche Verpleging & Verzorging samen met de ondernemingsraad een vervoerplan opstelt. Bonden en werkgevers (Arcares) dragen zorg voor de ondersteuning. De CFO heeft daartoe in samenwerking met koepelorganisatie Vervoermanagement Nederland een handleiding gemaakt voor afspraken over vervoermanagement.

De sociale partners willen de bereikbaarheid vergroten, de hoge kosten van parkeren en zakelijk verkeer terugdringen en inspelen op initiatieven van de overheid op het terrein van bereikbaarheid. Een betere bereikbaarheid is ook een instrument om personeel te werven. Bonden en werkgevers willen alternatieven voor de auto aantrekkelijk maken. Bij vervoermanagement is maatwerk nodig, zodat er per instelling een vervoerplan moet komen.

Handleiding
Alle CFO-leden in de ondernemingsraden en
personeelsvertegenwoordigingen in de sectoren Overheid, Zorg & Welzijn en bij Verzelfstandigde Overheidsinstellingen ontvangen begin april 2001 de CFO-handleiding voor afspraken over vervoermanagement. In de brochure wordt per vorm van vervoer aangegeven welke maatregelen mogelijk zijn. Daarnaast wordt ingegaan op dienstreizen, bedrijfsverhuizing en telewerken. De handleiding bevat een stappenplan voor ondernemingsraden. In samenwerking met Vervoermanagement Nederland is afgesproken dat CFO-leden met vragen terecht kunnen bij de regionale Adviespunten voor vervoermanagement.

Vervoer à la Carte
De CFO presenteert in de handleiding ook 'Vervoer à la Carte', een combinatie van CAO à la Carte en vervoermanagement. Werknemers krijgen op basis van de gemiddelde vervoerkosten een gelijk budget, ongeacht hun afstand woon-/werkverkeer. Werknemers die dicht bij het werk wonen worden daardoor extra beloond. Zij kunnen zelf bepalen waar zij het budget aan uitgeven. Dit kan een reiskostenvergoeding zijn, maar bijvoorbeeld ook een aanvulling op het pensioen. Voor keuzen die binnen vervoermanagement passen, zoals telewerken of een cadeaufiets, krijgt de werknemer een bonus. De werknemer kan het budget met salaris verhogen en op die wijze een fiscaal voordelige OV-jaarkaart aanschaffen. De CFO wil ook in andere CAO's vervoermanagement gaan regelen.

Informatie:
CFO CNV-bond, beleidsmedewerker Gerard de Koe, tel. 070 - 416 71 59; Vervoermanagement Nederland, Hans de Vreede, tel. 030 - 297 14 95.

Hoofdkantoor, Carnegielaan 1, 2517 KH Den Haag, Postbus 84500, 2508 AM Den Haag
Tel : 070-4167167, Fax : 070-4167100, E-mail: cfodenhaag@cfo.nl, Internet : www.cfo.nl

27 mrt 01 14:36