NVM

Nieuwegein, 27 maart 2001

Afschaffing wettelijke titelbescherming makelaar o.g. leidt tot wirwar van keurmerken.

De wettelijke regeling van de vakbekwaamheid en de titelbescherming van makelaars in onroerende zaken is met ingang van 1 maart vervallen. Het Kabinet besloot vorig jaar hiertoe onder andere om vrije marktwerking en transparantie in de markt te bevorderen. Tot 1 maart werden aspirant makelaars beëdigd door de rechtbank, nadat op basis van vakdiploma's en een praktijkproef bij de kamer van koophandel de vakbekwaamheid was aangetoond. Nu kan iedereen zich makelaar noemen. Gevolg; een wirwar van keurmerken en zelf verzonnen titels en onduidelijkheid voor de consument. De eerste juridische procedures over misleiding en gebruik van logo's dienen zich aan.

Inmiddels dreigt een wirwar van keurmerken en kwaliteitslogo's te ontstaan. Makelaars, bemiddelaars en taxateurs maken dankbaar gebruik van de opkomst van stichtingen en registers die hen van een keurmerk of logo kunnen voorzien. Voor de consument levert dit echter geen enkele garantie dat vakbekwaamheid en ethiek voldoende zijn gewaarborgd. De NVM, met 3500 leden de grootste brancheorganisatie van (beëdigde) makelaars o.g., waarschuwde vorig jaar hier al voor bij de behandeling van de wetswijziging.

De consument maakt gemiddeld slechts eenmaal per vijf jaar gebruik van de diensten van een makelaar. In de meeste gevallen betreft het dan wel een heel ingrijpende gebeurtenis als de aan-of verkoop van een woning. De NVM sprak ook toen al de vrees uit dat de consument ernstige schade kan oplopen als blijkt dat mooie nieuwe titels en keurmerken die nu worden bedacht, uiteindelijk geen of onvoldoende waarborg voor een kwalitatief goede dienstverlening opleveren. De ontwikkeling die zich nu voordoet bewijst des te meer hoe ondoordacht de afschaffing van de titelbescherming is geweest. In plaats van transparantie, duidelijkheid over de inhoud van het makelaarschap, dreigt nu een onheldere en voor consumenten mogelijk zelfs misleidende situatie te ontstaan.

Timo Smit, voorzitter NVM: "De NVM ziet het als haar taak om meer dan ooit kritisch te zijn bij het toekennen van het lidmaatschap. Het zal er de komende jaren door de diversiteit van regelingen niet gemakkelijk op worden. Toch zal een keurmerk, logo of inschrijving in enig register nimmer zonder meer reden zijn voor toekenning van het NVM-lidmaatschap. Toekenning van het NVM-lidmaatschap kan alleen als de vakbekwaamheid en ethiek van de makelaar objectief en onomstotelijk zijn aangetoond. De NVM zal de kwaliteit en vakbekwaamheid van de NVM-makelaars ook zelf periodiek toetsen. Als brancheorganisatie zullen wij de consument in ieder geval duidelijkheid verschaffen over het kwaliteitsniveau van de NVM-makelaar."

Nadere informatie: Ton Borchert NVM Communicatie Marketing & Onderzoek tel. 030-6085171 fax 030-6035468 e-mail: T. Borchert@nvmorg.nl.