SP Tweede-Kamerlid Remi Poppe is verbaasd over de informatiecampagne die het Voorlichtingsbureau Vlees momenteel voert om de consument voor te lichten over het etiketteren van rundvlees. Een eerste controle door de Keuringsdienst van Waren in december 2000 toonde aan dat het merendeel van de gecontroleerde bedrijven niet voldoet aan de per september 2000 wettelijke verplichting. Na een steekproef onder supermarkten en slagerijen in Den Haag uitgevoerd te hebben, betwijfelt de SP-fractie of de etikettering al overal is ingevoerd. 'De informatie die wordt verspreid geeft de consument het idee dat op het etiket informatie te vinden is over waar het vlees vandaan komt, waar er geslacht is en waar het vlees is uitgesneden. Als je dan in de winkel daarvan weinig terugvindt, wek je eerder verwarring dan vertrouwen bij de consument,' stelt SP Tweede-Kamerlid Remi Poppe. Hij meent dat juist in dit tijdperk van gekke koeienziekte en mond- en klauwzeer de consument behoefte heeft aan heldere informatie'. Hij stelt hierover de volgende vragen aan de ministers van LNV en VWS:
1. Kent u de folder 'Mag het ietsje meer informatie zijn' over
verplichte etikettering bij rundvlees, die het Voorlichtingsbureau Vlees
recentelijk huis-aan-huis heeft laten verspreiden?
2. Is het juist dat de Europese Verordening nr. 1760/2000, in de
Nederlandse wetgeving geïmplementeerd als Regeling etikettering rundvlees,
per 1 september 2000 in werking
is gegaan? Is het juist dat deze Europese verordening mede tot stand
is gekomen om het vertrouwen van de consument in rundvlees te behouden en te
doen toenemen?
3. Is het juist dat bij de eerste controle door de Keuringsdienst van
Waren op de naleving van deze nieuwe wetgeving in december 2000 bleek dat
van de 94 gecontroleerde bedrijven slechts één voldeed aan de wettelijke
verplichting te etiketteren? Is het juist dat er momenteel nog steeds
bedrijven zijn die geheel niet voldoen aan deze verplichting? Is het juist
dat er nog steeds bedrijven zijn die slechts een gedeelte van de te geven
informatie op het etiket te vermeldt? Zo ja, welke bedrijven?
4. Zijn er belemmeringen die er toe leiden dat bedrijven niet kunnen
voldoen aan deze verplichting? Zo ja, welke belemmeringen?
5. Deelt u de mening dat het verspreiden van informatie naar
consumenten over de nieuwe etikettering, juist nu verschillende bedrijven
nog niet voldoen aan de wettelijke etiketteringplicht, eerder verwarring dan
vertrouwen creëert?
6. Welke maatregelen gaat u nemen om er òf voor te zorgen dat de
bedrijven voldoen aan de verplichte rundvlees te etiketteren òf er voor te
zorgen dat de consument er van op de hoogte wordt gebracht dat er van een
daadwerkelijke etikettering van rundvlees nog geen sprake is?
Meer informatie:
Remi Poppe: 06-53359394