Greenpeace

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 13 maart 2001.

Greenpeace roept milieuminister op einde te maken aan onnodige vervuiling GIFTIG STOF GEVONDEN IN PARLEMENTSGEBOUWEN

Er zijn giftige stoffen aangetroffen in de Tweede Kamer. Het gaat om broomhoudende vlamvertragers en organotinverbindingen. Dezelfde stoffen zijn gevonden in zeven andere Europese parlementsgebouwen. Het gif werd gemeten in stofzuigerzakken die Greenpeace verzamelde. Met dit onderzoek toont de milieuorganisatie aan dat giftige stoffen zich overal hebben verspreid. Greenpeace hoopt dat de vervuiling van hun werkplek politici zal aansporen productie en gebruik van deze en andere schadelijke stoffen te verbieden. Milieuminister Pronk zal het onderzoek van Greenpeace om 15.00 uur in ontvangst nemen in het gebouw van de Tweede Kamer, Plein 2 in Den Haag.

Stof uit de parlementsgebouwen van Nederland, Duitsland, Groot- Brittannië, Oostenrijk, Italië, Zweden, Denemarken en Finland is onder de loep genomen door onder andere het RIVO, Nederlands Instituut Voor Visserijonderzoek. De grootste hoeveelheid broomhoudende vlamvertragers (6,9 mg/kg) is gemeten in het Italiaanse parlement. In Duitsland werd veel organotin (3,5 mg/kg) aangetroffen. Het stof uit de Tweede Kamer bevatte 3,0 mg/kg organotin en veertien verschillende vlamvertragers. Greenpeace is geschrokken van deze hoge concentraties. De giftige stoffen zijn gelekt uit consumentenproducten zoals computers, vloerbedekking, meubels en plastics.

De natuur weet zich geen raad met broomhoudende brandvertragers en organotinverbindingen. Beide stoffen zijn zeer moeilijk afbreekbaar. Ze worden dan ook teruggevonden in bijvoorbeeld walvissen en moedermelk. Het gif veroorzaakt nu al problemen met de voortplanting bij schelpdieren in de Noordzee. Ook bij de mens zijn de stoffen hormoonverstorend. Bovendien is de invloed aangetoond op het immuunsysteem. En dat terwijl er goede alternatieven voorhanden zijn.

De Europese milieuministers hebben in 1998 in het OSPAR- verdrag afgesproken de vervuiling door een groot aantal giftige stoffen voor 2020 een halt toe te roepen. Broomhoudende vlamvertragers en organotinverbindingen staan op de lijst met gif dat zo snel mogelijk wordt aangepakt. Helaas komt er van deze afspraken in de praktijk weinig terecht. Greenpeace is nog niet erg enthousiast over het nieuwe beleid voor giftige stoffen waarover minister Pronk binnenkort een nota naar de Tweede Kamer stuurt. Uit openbare conceptversies van deze nota blijkt dat het ministerie van VROM inzet op meer onderzoek en een grotere verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven.

Volgens Greenpeace is het hoog tijd dat er een verbod komt van stoffen waarvan het vermoeden bestaat dat ze schadelijk zijn. De giftigheid van vlamvertragers en organotinverbindingen staat al vast. Daarnaast moet de overheid ervoor zorgen dat er voortaan alleen stoffen gebruikt mogen worden waarvan bewezen is dat ze onschadelijk zijn. Een onafhankelijke instantie zou daarop toezicht moeten houden. Om minister Pronk de goede richting op te helpen heeft de milieuorganisatie vanmiddag twee wetsvoorstellen aan de bewindsman overhandigd. Als deze worden aangenomen wordt een einde gemaakt aan veel onnodige vervuiling.