Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 039
Datum: 13-03-2001

MDW-WERKGROEP RAADPLEEGT BELANGHEBBENDEN OVER FAILLISSEMENTSRECHT

Gezamenlijk persbericht van de Ministeries van Economische Zaken en Justitie

Voor belangstellende is op http://www.ez.nl/faillissementswet het discussiememorandum over de toekomst van het insolventierecht te raadplegen dat de MDW-werkgroep Faillissementswet onder voorzitterschap van prof. Mr. M.J.G.C. Raaijmakers heeft opgesteld. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie, Economische Zaken, Financien en Sociale Zaken en Werkgelegenheid . In dit discussiememorandum wordt een aantal concrete vragen opgeworpen over de werking van de Faillissementswet. Hierover wil de MDW-werkgroep graag de meningen peilen van de partijen die betrokken zijn bij insolventies en andere geinteresseerden. De reacties kunnen via internet worden verstuurd en zijn voor eenieder vrij toegankelijk. Deze elektronische consultatieronde wordt afgesloten door een openbare hoorzitting. Het project vormt de tweede fase van modernisering van de Faillissementswet. De eerste fase is reeds uitgemond in een wetsvoorstel, dat in juli 2000 is aangeboden aan de Tweede Kamer (27 244), en dat het reorganiserende vermogen van de Faillissementswet beoogt te versterken.

In deze tweede fase is gekozen voor een opzet met een meer uitgebreide consultatie, nu de meer controversiele onderwerpen in deze fase aan de orde komen. Daarbij valt te denken aan het bevorderen van een tijdige aanvraag van faillissement en surseance, de beperkte mogelijkheden van een buitengerechtelijk dwangakkoord, aan specialisatie van rechters en curatoren, aan de noodzaak van bevoorrechting van bepaalde schulden boven andere (fiscus, banken, boedelschulden), aan de eventuele invoering van een doorfinancierings- of doorleveringsplicht tijdens een insolventieprocedure, en aan de mogelijke integratie van de drie verschillende procedures (faillissement, surseance en schuldsanering). Onderdeel van de consultatieronde is verder een mogelijke verbetering van de mogelijkheden om een buitengerechtelijke schikking te bereiken met de schuldeisers, en een nieuwe regeling voor de "doorstart" van een in betalingsmoeilijkheden geraakte onderneming, waarbij sanering van personeelskosten een belangrijk aspect is.

De website biedt aan eenieder de mogelijkheid om deel te nemen aan de maatschappelijke discussie rond een verdere herziening van de wet. Hiertoe bevat de site onder meer een discussie forum waar kan worden gereageerd op stellingen. Nadat alle reacties vanuit de maatschappij zijn geinventariseerd, zal de werkgroep een definitief rapport opstellen over mogelijke aanpassingen van de Faillissementswet. Dit eindrapport zal naar verwachting rond de zomer aan het Kabinet kunnen worden aangeboden.