di 13-03-01VERBETERDE TOEPASSING VAN HET CONSERVERINGSMIDDEL NISINE
tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie mw. ir. I.E. Pol
titel Improved applicability of nisin in novel combinations with other food
preservation factors
promotor prof dr.ir. F.M. Rombouts (levensmiddelenhygiene en
-microbiologie)
(co)promotordr. E.J. Smid
informatie Stafafdeling Communicatie, Kristel Kleinhesselink, tel. 0317-482846
Het gebruik van milde conserveringsmiddelen is de laatste jaren sterk toegenomen door
de groeiende vraag van consumenten naar producten met een meer natuurlijk en vers
karakter. Nisine is een goed voorbeeld van een natuurlijk conserveringsmiddel dat
voedselbederf remt en is tot op heden het enige middel dat door de Wereld Gezondheid
Organisatie (WHO) wordt toegelaten. Echter, het beperkte werkingsspectrum, de geringe
stabiliteit en oplosbaarheid in bepaalde voeding beperken de
toepassingsmogelijkheden. Irene Pol onderzocht manieren om voor deze beperkingen te
compenseren door nisine te combineren met andere bio-conserveringsmiddelen en milde
conserveringstechnieken. De resultaten tonen aan gecompenseerd kan worden door
combinaties met andere behandelingen als etherische olien of PEF (Pulsed Electric
Field) technologie.